Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο οι φορολογούμενοι στριμώχνονται σε ουρές σε τράπεζες, Εφορίες, Ταμεία για να προλάβουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που λήγουν σε προκαθορισμένες και θεσπισμένες βάσει νόμου ή υπουργικών αποφάσεων ημερομηνίες. Και κάθε χρόνο τέτοια εποχή ανακοινώνονται παρατάσεις που μεταθέτουν την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής κατά 15 ημέρες, 1 ή και 2 μήνες.
Είναι ξεκάθαρό ότι ζούμε στη χώρα της παράτασης. Αυτό κατ’ ανάγκη δεν είναι κακό, ειδικά όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, όπως για παράδειγμα ένα έκτακτο γεγονός ή υπάρχει η αίσθηση ότι αν δεν δοθεί παράταση πολλοί δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν στην ώρα τους και άρα θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις. Το γεγονός όμως ότι κάθε χρόνο γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι πριν ακόμη αναρτηθούν τα τέλη κυκλοφορίας θα δοθεί γενναία παράταση δείχνει ότι κάτι λάθος συμβαίνει.
Σε άλλες χώρες της Ευρώπης οι προθεσμίες που καθορίζουν οι Αρχές είναι συγκεκριμένες και σπάνια δίνονται παρατάσεις, εκτός και αν προκύψει κάποιο συγκλονιστικό γεγονός που σχετίζεται με ανωτέρα βία. Εδώ στην Ελλάδα γνωρίζουμε όλοι εξαρχής ότι οι προθεσμίες που έχουν θεσπιστεί απλά δεν θα τηρηθούν και λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία θα ανακοινωθεί η αναμενόμενη παράταση.
Το ερώτημα είναι απλό. Αφού τόσο η πολιτεία όσο και οι πολίτες γνωρίζουν εξαρχής ότι θα δοθεί παράταση για μια σειρά φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων, γιατί δεν προχωρούν εξαρχής στην ανακοίνωση μιας ημερομηνίας που ό,τι και αν συμβεί θα πρέπει να τηρηθεί; Είναι ζήτημα αξιοπιστίας του κράτους.
Παρατάσεις για τις φορολογικές δηλώσεις, παρατάσεις για υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες, για τέλη κυκλοφορίας, για ρυθμίσεις εκτός σχεδίου, για αδήλωτα τετραγωνικά, ακόμη και παράταση στην παράταση συνθέτουν ένα σκηνικό που τελικά ο πολίτες δεν πρόκειται ποτέ να λάβουν σοβαρά και να ακολουθήσουν τις αρχικά θεσπισμένες προθεσμίες.
Το κράτος αποφασίζοντας μια παράταση φαίνεται να είναι αρεστό στον πολίτη και να ακολουθεί το αίτημα να πληρώσει λίγο αργότερα τις υποχρεώσεις του. Το πιο σωστό θα ήταν η πολιτεία να παρέχει κίνητρα με τη μορφή κάποιας έκπτωσης ώστε οι πολίτες να μπορούν να πληρώσουν ακόμη και νωρίτερα από τις καθορισμένες προθεσμίες τις υποχρεώσεις τους και όποιος θέλει να πληρώσει αργότερα να χάνει τα όποια προνόμια.
Latest News
Χωρίς εργαζομένους
Δεν πρόκειται για αστείο, ούτε για υπερβολή
Η νέα μεγάλη αλλαγή του ενεργειακού σκηνικού
Αυτό που θεωρούσαμε ως δεδομένο πριν από μερικά χρόνια, ότι η ενεργειακή αγορά θα μονοπωληθεί από πράσινα προϊόντα τα επόμενα χρόνια, έχει αλλάξει
Μια βοήθεια από το κράτος…
Η πολιτική αδράνεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές
Παγκόσμιο χρέος: Η θύελλα που έρχεται;
Αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην πορεία του παγκόσμιου χρέους, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα...
Χωρίς κίνητρα
Στην Ελλάδα, κίνητρα για αποταμίευση, πέραν της απόδοσης σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, δεν υπάρχουν
Ξύνοντας ελβετικές πληγές
Για ένα μέσο δάνειο σε ευρώ με μια διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια καταλήγει ο δανειολήπτης να καταβάλλει περίπου 1,5 φορά το ποσό που δανείστηκε
Το ξεχασμένο ιδιωτικό χρέος
Οι οφειλές παραμένουν οφειλές και βαραίνουν μια ολόκληρη οικονομία και κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε ρεαλιστικές λύσεις
Ευκαιρία ζωής
Υπάρχει ένα Ταμείο που έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση και φέρει το όνομα ΤΕΚΑ
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται