
Το 2023 θα είναι μια « δύσκολη» χρονιά για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, με τους διεθνείς οργανισμούς να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί η οικονομική επιβράδυνση αλλά πάντως θα αποφευχθεί η ύφεση. Το γεγονός ότι τα γενεσιουργά αίτια (ενεργειακό κόστος, υψηλός πληθωρισμός, αβεβαιότητα λόγω γεωπολιτικών αναταράξεων) που έχουν οδηγήσει στους σημερινούς κραδασμούς παραμένουν, καθιστά τις εθνικές οικονομίες ευάλωτες σε τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις.
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, αν και δεν μένει ανεπηρέαστη από το διεθνές κλίμα, προδιαγράφεται παρ’ όλα αυτά θετική. Όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα θα κινηθεί σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, θα πετύχει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, μείωση του ποσοστού χρέους και θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα.
Οι προοπτικές αυτές, που υποδηλώνουν την αντοχή ουσιαστικά της ελληνικής οικονομίας ως εξαίρεσης σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας, καθιστούν επιβεβλημένη την συνέχιση με μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα εκείνων των πολιτικών που οδήγησαν την χώρα στο σημερινό επίπεδο προόδου. Και ιδίως, των μεταρρυθμίσεων που επέτρεψαν την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.
Το πεδίο αυτό είναι προνομιακό για το Υπερταμείο, που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το σύνολο σχεδόν των ανωνύμων εταιρειών του Δημοσίου. Οι δημόσιες επιχειρήσεις έχουν βελτιώσει σημαντικά την λειτουργία τους συγκριτικά όχι μόνο με το μακρινό αλλά και με το σχετικά πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο έχουν ακόμη να διανύσουν διαδρομή για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την σταθερή κερδοφορία τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στα ΕΛΤΑ, υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών.
Οι προσπάθειες του Υπερταμείου για σύγχρονες κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις που παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες, έχουν πάντως λάβει εντατική μορφή, σε στενή συνεργασία με τις διοικήσεις τους, ιδίως μετά την ψήφιση του νέου νόμου που εισάγει τις βέλτιστες πρακτικές της εταιρικής διακυβέρνησης στη λειτουργία τους. Η θέσπιση δεικτών απόδοσης (KPIs), επιχειρησιακά πλάνα που υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και η μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος, είναι επιμέρους αλλαγές που συντελούνται στις δημόσιες επιχειρήσεις προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και του κοινωνικού συνόλου.
Εξίσου αναγκαία για την διασφάλιση των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας είναι και η ανυποχώρητη προώθηση των πολιτικών και των προγραμμάτων που σχετίζονται με την βιωσιμότητα. Η ενεργειακή κρίση δοκιμάζει σκληρά την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο είναι φαινόμενο που θα παρέλθει. Η βιώσιμη ανάπτυξη παραμένει και στις σημερινές συνθήκες, με την πίεση των υψηλών τιμών ενέργειας, μονόδρομος για όλες τις χώρες. Η Ελλάδα, έχοντας και το πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης που ευνοεί τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, έχει την δυνατότητα να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στο πεδίο αυτό. Με δεδομένο μάλιστα ότι η ΔΕΗ διαδραματίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Φιλοδοξώντας να προσδώσει περαιτέρω δυναμική στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, το Υπερταμείο/Growthfund, πέραν των άλλων προτεραιοτήτων του (βιώσιμη ανάπτυξη, ψηφιοποίηση, επενδυτικό πρόγραμμα €50 εκ. έως το 2024, μεγαλύτερο μέρισμα στο Δημόσιο) έχει επιπλέον δρομολογήσει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με εκκίνηση τον διαγωνισμό του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ για 500+500 ακίνητα και στόχο την κατάρτιση ψηφιακού μητρώου ακινήτων. Μια πρωτοβουλία που στοχεύει στο να κλείσει μια από τις μεγάλες, αν όχι τη μεγαλύτερη, διαχρονικές εκκρεμότητες, και θα επιφέρει πολλαπλασιασμό της αξίας της δημόσιας περιουσίας με την ολοκλήρωσή της.
Ο όμιλος του Υπερταμείου, ένας σημαντικός παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης, θα συμβάλει σημαντικά στην διασφάλιση των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη χρονιά, μέσα από επενδύσεις που αναμένεται να προσελκύσουν σημαντικά αναπτυξιακά προγράμματα και projects για ακίνητη περιουσία, αξιοποίηση λιμανιών, διαγωνισμό για περιφερειακά αεροδρόμια κ.λπ.
Με το ίδιο μεταρρυθμιστικό πνεύμα αλλαγών και την ταχεία απορρόφηση των πολύτιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί και την επόμενη, δύσκολη, χρονιά, παράδειγμα επιτυχημένης χώρας με καλές οικονομικές επιδόσεις.
Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, CEO Υπερταμείου


Latest News

Πρώτα παράγουμε, μετά ξοδεύουμε
Στη δημόσια συζήτηση, αντί να ασχολούμαστε πώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε, πώς θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερη αξία, εμείς σχεδόν μονοθεματικά, ασχολούμαστε με το πώς και πόσο θα αυξήσουμε τις κρατικές δαπάνες

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια