Ενας από τους δείκτες που προειδοποιούσαν ότι η Ελλάδα πάει προς τη χρεοκοπία το 2010, ήταν αυτός του εξωτερικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. Πρόβλημα διαρθρωτικό – και όχι μόνο – εκείνη την περίοδο με προεκτάσεις τόσο στα δημοσιονομικά της χώρας όσο και αντανάκλαση της έλλειψης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Σχεδόν από την αρχή της περιπέτειας της χώρας το 2010, τα μνημόνια στόχευσαν στη βελτίωση αυτού του δείκτη. Με πολλούς τρόπους, αλλά κυρίως με στόχο να γίνει «κτήμα» της χώρας και των πολιτών της η ανάγκη να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι χωρίς ισχυρές επιδόσεις στις εξαγωγές, χωρίς δηλαδή η ροή φρέσκου χρήματος προς τη χώρα μας από την πώληση δικών μας προϊόντων, δεν θα βγαίναμε από την κρίση.
Τα θετικά αποτελέσματα στο ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών της χώρας, ήρθαν σχετικά γρήγορα κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των εισαγωγών, απόρροια της ύφεσης που χτύπησε με σφοδρότητα την οικονομία.
Η ανταγωνιστικότητα της χώρας ωστόσο ακόμα δεν είχε φτάσει στα επίπεδα που θα έπρεπε. Χρειάστηκαν σχεδόν 8 χρόνια, δεκάδες μεταρρυθμίσεις και μια σοβαρή διόρθωση στις αμοιβές προκειμένου να αρχίσει να βγαίνει από τη χώρα ελληνικό προϊόν σε ανταγωνιστική τιμή.
Κάποια στιγμή πιστέψαμε ότι το πρόβλημα έχει εξαλειφθεί. Οτι η χώρα έχει χτίσει μια ισχυρή εξαγωγική βιομηχανία και ότι ένα μέρος της εγχώριας παραγωγής έχει υποκαταστήσει τις εισαγωγές. Τα τελευταία ωστόσο χρόνια η τάση αυτή έχει αντιστραφεί. Το έλλειμμα άρχισε ξανά να φουσκώνει. Από τα 2,7 δισ. ευρώ του 2019, διευρύνθηκε στα 11 δισ. ευρώ το 2020 και στα 12,3 δισ. ευρώ το 2021. Φέτος θα ξεπεράσει τα 15 δισ.
Ο πρώτος ύποπτος για την επιστροφή του ελλείμματος είναι το ενεργειακό κόστος. Με δεδομένο ωστόσο ότι όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, το πρόβλημα αναμένεται να παραμείνει.
Μόνη λύση η αύξηση των εξαγωγών και το ερώτημα είναι αν μπορούμε να τις αυξήσουμε σε ποσοστό που να μειώνουν την ψαλίδα με τις εισαγωγές. Τα επίσημα ποσοστά σε ονομαστικές τιμές δείχνουν μια εντυπωσιακή αύξηση κοντά στο 40% στις εξαγωγές αγαθών στο 10μηνο του έτους, σημάδι ότι πάμε καλά. Στην περίοδο ωστόσο των υψηλών ποσοστών πληθωρισμού το πιο κρίσιμο ποσοστό είναι το αποπληθωρισμένο ποσοστό των εξαγωγών. Και πάλι το πρόσημο είναι θετικό. Σε όρους αποπληθωρισμένων εξαγωγών αφαιρουμένων των πετρελαιοειδών αυξάνουν κατά 7% φέτος. Πρόκειται για ποσοστό σχεδόν διπλάσιο της μέσης αύξησης της τελευταίας δεκαετίας.
Σε αυτό πρέπει να χτίσουμε. Και υπάρχουν οι προοπτικές. Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, με υψηλότερους ρυθμούς από τον μέσο όρο κινούνται κλάδοι που ούτε «απέξω» δεν περνούσαμε στο παρελθόν, όπως φάρμακα και μηχανήματα (κλάδοι της υψηλής τεχνολογίας) με ρυθμό αύξησης από 14 έως και 20%. Ενώ με ηπιότερους ρυθμούς αύξησης έως και 9%, ακολουθούν κλάδοι όπως τα χημικά και τα μέταλλα.
Δεδομένης της αναμενόμενης συγκράτησης των εισαγωγών λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας, το «κλειδί» για την «υγεία» των οικονομικών της χώρας θα είναι η διατηρήσιμη σταθερή αύξηση των εξαγωγών, με τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Οχι στα λόγια. Αλλά με πράξεις που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές.
Latest News
Ρευστό τοπίο
Ποιο παράγοντες κάνουν ρευστό το πολιτικό τοπίο;
Η Αμερική αντιμέτωπη με την επιστροφή του Τραμπ
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο
Ακριβά σπίτια, δύσκολες δανειοδοτήσεις
Το σκηνικό αυτό, των ακριβών σπιτιών και των δύσκολων δανειοδοτήσεων, που διαμορφώνεται δεν αφορά τίποτα αμέριμνους επενδυτές, αλλά ανθρώπους που ψάχνουν σπίτι για να στεγάσουν την οικογένειά τους
Ο πόλεμος των φιλελεύθερων
Σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ φιλελευθέρων σοσιαλιστών και ελευθεριαζόντων ακτιβιστών, που σήμερα παίζουν το παιχνίδι Πούτιν και λοιπών αυταρχικών ηγετών.
Το σασπένς των επιδοτήσεων
Στην ελληνική περιφέρεια αυτές τις μέρες κυριαρχεί ένα θέμα στις συζητήσεις, ο χρόνος καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων
Αυξήσεις αυτοί, μειώσεις εμείς…
Γάλλοι, Ιταλοί, ακόμα και οι Γερμανοί και σχεδόν όλη η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αυξήσεις φόρων για να μειώσουν τα ελλείμματά τους
Μισθωτοί... επιχειρηματίες
Χιλιάδες υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι μέσω εταιρειών τους, κάθε μορφής, «προμηθευτές» των εταιρειών όπου εργάζονται
Πλούτος, φτώχεια και επιχειρηματικό πνεύμα
Στη Δύση έχουμε αλλαγή οικονομικού παραδείγματος και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε
Ουραγοί στις κατασκευές (;)
Υπάρχουν κίνδυνοι να μην τρέξουν πιο γρήγορα οι κατασκευές;
Μειώστε τον φόρο
Ολο το φορολογικό βάρος των μισθωτών που ίσχυε το 2019 συνεχίζει να αυξάνεται μαζί με την αύξηση των εισοδημάτων τους, καθώς η κλίμακα φορολόγησής τους παρέμεινε στα επίπεδα των χειρότερων στιγμών των Μνημονίων