Η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές ντίζελ της τον Ιανουάριο πριν ξεκινήσουν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αργό πετρέλαιο τον Φεβρουάριο.
Όπως γράφει το oilprice.com οι αποστολές καυσίμων από τα λιμάνια της Ρωσίας στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα αναμένεται να αυξηθούν σε 2,68 εκατομμύρια τόνους τον Ιανουάριο, αυξημένο κατά περίπου 8% σε μηνιαία βάση από τον όγκο του Δεκεμβρίου και τον υψηλότερο ρυθμό εξαγωγών από τον Ιανουάριο του 2020.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου έως τις 5 Φεβρουαρίου. Αυτό ακολουθεί την απαγόρευση του ρωσικού αργού που τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο.
Ο Πούτιν πραγματοποιεί την απειλή – Τέλος στο ρωσικό πετρέλαιο σε χώρες που επέβαλαν το πλαφόν
Περιορισμοί στο αργό
Οι εξαγωγές του ναυαρχίδας του ρωσικού μείγματος αργού Urals από τα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας θα μειωθούν, ωστόσο, σε περίπου 5 εκατομμύρια τόνους αυτόν τον μήνα από 6 εκατομμύρια τόνους τον Νοέμβριο, χάρη στο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και ένα ανώτατο όριο τιμών στη Δύση, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Ορισμένες εκτιμήσεις έχουν προβλέψει ότι θα μπορούσε να πέσει έως και 4,7 εκατομμύρια τόνους.
Το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία επιτρέπει σε χώρες εκτός ΕΕ να εισάγουν ρωσικό αργό πετρέλαιο μέσω θαλάσσης, αλλά απαγορεύει στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού, εκτός εάν πωλούνται κάτω από 60 δολάρια.
Τον Δεκέμβριο, το αργό πετρέλαιο Urals πωλήθηκε με μεγαλύτερες εκπτώσεις και ο κυρίαρχος αγοραστής, η Ινδία, απέκτησε ποσότητες πολύ κάτω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων.
Ο αντίκτυπος των κυρώσεων στις φορτώσεις του πετρελαίου Urals από τα λιμάνια της Ρωσίας στη Βαλτική έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη διαθέσιμων πλοίων που να μην ανήκουν σε δυτικές ναυτιλιακές εταιρείες, την αδύναμη εξαγωγική οικονομία και τη μέτρια ζήτηση για το εν λόγω είδος πετρελαίου στην Ασία, ιδίως στην Κίνα.
Οι τιμές
Όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν για πρώτη φορά την ιδέα του περιορισμού των τιμών εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου, ο στόχος ήταν να συμπιεστούν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, τα οποία μέχρι στιγμής παραμένουν υψηλά.
Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι περίπλοκη, καθώς μειώθηκε μεν η τιμή του ρωσικού αργού, όμως οι τιμές στις διεθνείς αγορές έγιναν πιο ευμετάβλητες λόγω της πιθανής διακοπής της προσφοράς.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα συμβιβαστεί με το πλαφόν, ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή.
Καθώς η Ρωσία ελαχιστοποίησε τη χρήση υπηρεσιών που παρείχαν δυτικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες, οι εξαγωγές πετρελαίου εκτός των δυτικών χωρών συνεχίστηκαν μετά τις 5 Δεκεμβρίου χωρίς να τηρηθεί το ανώτατο όριο τιμών.
Ωστόσο, ο αριθμός των χωρών που ήταν πρόθυμες να αγοράσουν πετρέλαιο Urals τον Δεκέμβριο μειώθηκε σε τέσσερις – Βουλγαρία, Κίνα, Ινδία και Τουρκία – και σε ορισμένες περιπτώσεις, το Urals εξήχθη σε τιμές χαμηλότερες από το συνολικό κόστος παραγωγής, δήλωσαν πηγές της βιομηχανίας τον Δεκέμβριο.
Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου είναι περίπου 40 δολάρια το βαρέλι κάτω από το φετινό μέγιστο και οι συμμετέχοντες στη ρωσική αγορά μιλούν όλο και περισσότερο για την ανάγκη σημαντικών περικοπών στην παραγωγή για τη στήριξη των τιμών και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της πετρελαϊκής βιομηχανίας.
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium