
Η θερμή εισβολή που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν μήνα θα παραταθεί και η καλοκαιρία -με θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 3 με 4 βαθμούς υψηλότερες των φυσιολογικών για την εποχή- θα διατηρηθεί μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ η μέρα των Θεοφανίων προβλέπεται ότι θα είναι ηλιόλουστη και σχετικά ζεστή.
Φυσικό αέριο: Πτώση ρεκόρ για το TTF
«Φαίνεται ότι με μικρά διαλείμματα ήπιας κακοκαιρίας την επόμενη εβδομάδα -τις 3 με 4 πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας- και χωρίς σημαντικά φαινόμενα, που να σχετίζονται με μεγάλη πτώση θερμοκρασίας ή χιονόπτωσης, θα συνεχιστεί η καλοκαιρία αυτή μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη μετά βεβαιότητας πάνω από δυο εβδομάδες. Τα Θεοφάνια θα έχουμε πάρα πολύ καλό καιρό, με ηλιοφάνεια -εκτός από τις πρωινές ομίχλες- και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας και αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας.
Κλιματική αστάθεια
Εξήγησε δε ότι αυτό το καιρικό φαινόμενο ότι «παρατηρείται σε όλη τη νότια Ευρώπη και Μεσόγειο και όχι μόνο στη χώρα μας και χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη διάρκεια, που ξεπερνάει τις 30 μέρες και αυτό το κατατάσσει σε μία κατηγορία κλιματικής αστάθειας και όχι απλώς μιας απλής καιρικής αστάθειας, μίας θερμής εισβολής ολίγων ημερών».
Σε ό,τι αφορά την ερμηνεία του φαινομένου, ο κ. Φείδας διευκρίνισε ότι «φαίνεται να οφείλεται -με μετεωρολογικούς όρους- στη μετατόπιση του πολικού αεροχείμαρρου προς τον βορρά» και πρόσθεσε: «Ο πολικός αεροχείμαρρος καθορίζει την πορεία των καιρικών συστημάτων πάνω από τη χώρα μας και η μετατόπισή του προς τον βορρά συνεπάγεται και απουσία των συστημάτων κακοκαιρίας πάνω από την περιοχής μας».

Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της καλοκαιρίας και μετά τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο καθηγητής απάντησε πως «δεν θεωρούμε ότι θα περάσουμε τους επόμενους χειμερινούς μήνες χωρίς να έχουμε την αίσθηση του χειμώνα και όταν η κλιματική αστάθεια έλθει σε ύφεση αναμένουμε και ψυχρές εισβολές και χιόνια στην περιοχή, διαφορετικά θα αποτελέσει κάποιο μοναδικό φαινόμενο, αν συνεχιστεί όλο τον χειμώνα».
Η σχέση της θερμής εισβολής με τις πολικές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ
Το φαινόμενο των υψηλών θερμοκρασιών στη νότια Ευρώπη φαίνεται να σχετίζεται με τις πολικές θερμοκρασίες που καταγράφονται την ίδια περίοδο στις ΗΠΑ. «Αν συνδυάσουμε τις δύο ακραίες καιρικές καταστάσεις, τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη και τις πρωτοφανώς χαμηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ, τα δύο φαινόμενα σχετίζονται μεταξύ τους», επισήμανε ο κ. Φείδας και εξήγησε πως «λειτουργούν σαν μορφή κυματισμού», καθώς «η πολύ ισχυρή ψυχρή εισβολή ωθεί θερμότερες αέριες μάζες από την Αφρική προς την Ευρώπη».
Ερωτηθείς αν τα φαινόμενα εκδηλώνονται ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, απάντησε ότι «ο συνδυασμός των δύο φαινομένων είναι ενδεικτικός της αστάθειας κλίματος που βιώνουμε εδώ και αρκετά χρόνια και η οποία ενισχύεται έτος με έτος», όμως «βασικό κριτήριο για να συνδέσουμε ακραία φαινόμενα αυτού του είδους με την κλιματική αλλαγή είναι η αύξηση της συχνότητας εμφάνισής τους», άρα «όσο παρατηρούμε περισσότερο τέτοια φαινόμενα, τόσο σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή».
Ανησυχία για ξηρασία
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του φαινομένου, παρατήρησε ότι «από τη μία πλευρά υπάρχει η θετική διάσταση που αφορά στη μειωμένη ζήτηση ενέργειας, όμως, από την άλλη δημιουργείται το υπόβαθρο για ξηρασία κατά το επόμενο έτος, καθώς τα μεγαλύτερα αποθέματα νερού προέρχονται από τις χιονοπτώσεις».
«Στη διάρκεια της Άνοιξης, όταν η χιονοκάλυψη εκλείπει λόγω υψηλών θερμοκρασιών, το υδατικό απόθεμα ενισχύεται. Αν λείπουν τα χιόνια θα έχουμε έλλειμμα στο υδατικό ισοζύγιο», σημείωσε και κατέληξε: «Τόσο μεγάλο διάστημα θερμής εισβολής, διάρκειας άνω των 30 ημερών, δεν έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Εδώ και πάνω από 4-5 εβδομάδες η θερμοκρασία είναι κατά μέσο όρο 3 με 4 βαθμούς πάνω από τη φυσιολογική για την εποχή και χωρίς χιονόπτωση. Η χιονοκάλυψη στην επικράτεια δεν φτάνει ούτε το 1%, ενώ τέτοια εποχή θα ήταν πάνω από 10%».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία