Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προσφέρει στις οικογένειες του Τόκιο από 7.200 ευρώ (1 εκατ. γιεν) για κάθε ένα παιδί κάτω των 18 ετών που έχουν, προκειμένου με μετακομίσουν εκτός της πρωτεύουσας για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Πρόκειται για κίνηση που εντάσσεται στα πλαίσια προσπαθειών να αποσυμφορηθεί το Τόκιο, να τονωθούν οι πιο αγροτικές περιοχές τις οποίες εγκατέλειπε μέχρι τώρα ο κόσμος, να αντιστραφεί η εσωτερική οικονομική μετανάστευση που οδηγεί σε ερήμωση περιοχών, αλλά και να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα που είναι ιδιαίτερα οξύ στη συγκεκριμένη χώρα. Εάν υπολογιστούν και οι γύρω περιοχές στην περιφέρεια του Τόκιο ζουν 35 εκατ. άτομα.

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Ερωτηματικό πότε θα έρθει η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής

Το ποσό του 1 εκατ. γιεν που διατίθεται πλέον στους γονείς για να φύγουν από τη πόλη και τα προάστιά της είναι υπερτριπλάσιο του ήδη υπάρχοντος οικονομικού κινήτρου 300.000 γιεν (2.150 ευρώ), το οποίο προσφερόταν μέχρι τώρα στα πλαίσια αντίστοιχου προγράμματος που ισχύει από το 2019.

Η εφάπαξ αυτή καταβολή αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για να μετακομίσουν οι κάτοικοι της πολυπληθούς πρωτεύουσας σε άλλους δήμους εκτός πόλης και στις γύρω ή πιο μακρινές περιφέρειες.

Διαφορετικός τρόπος ζωής

Όσοι πάρουν τα χρήματα θα πρέπει να ασπαστούν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής για τουλάχιστον πέντε χρόνια, διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό στο κράτος. Επίσης θα πρέπει να εργάζονται για το διάστημα αυτό. Στην Ιαπωνία η ανεργία είναι πολύ χαμηλή και διαμορφώνεται στα επίπεδα του 2,50% περίπου.

Το κίνητρο αυτό των 7.200 ευρώ ανά παιδί προσφέρεται επιπλέον χωριστού εφάπαξ οικονομικού κινήτρου έως 3 εκατ. γιεν (21.500 ευρώ) προς οικογένειες που ήδη μετακομίζουν, εάν αυτές πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μάλιστα το τελευταίο αυτό ποσό μπορεί να αυξηθεί κι άλλο εάν οι εν λόγω οικογένειες ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση εκτός πρωτεύουσας.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια το Τόκιο έχει γίνει μεγάλος μαγνήτης για οικονομική δραστηριότητα και εσωτερική μετανάστευση. Μια από τις παρενέργειες είναι ότι η γήρανση του πληθυσμού της Ιαπωνίας με συνέπεια τη μείωση του αριθμού του και η μετανάστευση νεότερων ανθρώπων στην πρωτεύουσα έχουν πλήξει δυσανάλογα τις περιοχές πλην του Τόκιο, της Οζάκα και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλές αγροτικές πόλεις και χωριά έχουν κυριολεκτικά οδηγηθεί σε μεγάλη παρακμή, με τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί να στερούνται, μεταξύ άλλων, πελατών αλλά και εργατικού προσωπικού.

Αποποιούνται κληρονομίες στην περιφέρεια

Το φαινόμενο της εσωτερικής οικονομικής μετανάστευσης στη χώρα των 125 εκατ. κατοίκων είναι τόσο ισχυρό, που σε πολλές περιπτώσεις κληρονόμοι αποποιούνται περιουσιακά στοιχεία σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Είναι ενδεικτικό ότι οι κατοικίες που εγκαταλείπονται στην Ιαπωνία από κληρονόμους αναμένεται να φτάσουν το 2023 τα 10 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου Financial Review.

35 εκατ. άνθρωποι σε μια πόλη

Στοιχεία επίσης δείχνουν ότι πάνω από 35 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν πλέον στο Τόκιο ή στις γύρω περιοχές. Όλοι αυτοί οι κάτοικοι που ζουν στις 23 συνοικίες της πρωτεύουσας καθώς και εκείνοι που ζουν στα περίχωρα, θα μπορούν να διεκδικήσουν το εφάπαξ αυτό ποσό των 7.200 ευρώ ανά παιδί σε μετρητά για να μετακινηθούν αλλού. Ήδη υπάρχουν περίπου 1.300 άλλοι δήμοι εγγεγραμμένοι για μετεγκατάσταση των κατοίκων. Το οικονομικό κίνητρο αυξήθηκε επειδή το προηγούμενο πρόγραμμα του 2019 οδήγησε στη μετεγκατάσταση μόνο 2.400 οικογενειών περίπου.

Διαφημίσεις Δήμων για μετεγκατάσταση

Οι ιστοσελίδες των Δήμων της Ιαπωνίας που προσπαθούν να προσελκύσουν νεοεισερχόμενους είναι γεμάτες από στοιχεία για να τραβήξουν την προσοχή όσων μπορεί να ενδιαφέρονται. Το χωριό Umaji στην επαρχία Κότσι με πληθυσμό 820 κατοίκων διαφημίζει την παροχή δωρεάν παιδικού σταθμού «και, φυσικά, χωρίς κανένα παιδί να βρίσκεται στη λίστα αναμονής» για να γίνει δεκτό σε αυτόν, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής των Φαινάνσιαλ Τάιμς στο Τόκιο. Η κοντινή πόλη Τάνο προσφέρεται το δέλεαρ εργασίας σε εργοστάσιο, αλλά αναφέρει επίσης ότι το 42% του τοπικού πληθυσμού είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Οι αγροτικοί δήμοι βοηθούνται περαιτέρω από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ιαπωνίας, το NHK, ο οποίος προωθεί έντονα την ιδέα της μετακόμισης στην ύπαιθρο, μέσω τακτικής εκπομπής εκείνων που έχουν κάνει ήδη το άλμα της φυγής από την πόλη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα