
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, προσδοκώντας ότι οι αρχές της Κίνας δεν θα αλλάξουν την απόφαση για το άνοιγμα της οικονομίας, παρά την αύξηση των κρουσμάτων Covid, ενώ θετικά λειτούργησαν και τα στοιχεία της ανεργίας και του πληθωρισμού στη Γερμανία.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,3%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 2,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,37% στις 7.554 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,80% στις 14.181 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,44% στις 6.623 μονάδες.
Wall Street: Βρίσκει τεχνολογικές στηρίξεις για την άνοδο
Σε επίπεδο τίτλων, η Hellofresh έκλεισε με κέρδη 8,7%, αφού η Goldman Sachs επανέλαβε την αξιολόγηση “buy” της μετοχής. Οι υπηρεσίες takeaway Just Eat και Delivery Hero ήταν επίσης μεταξύ των εταιρειών με σημαντική άνοδο, σημειώνοντας κέρδη 6,4% και 5,5% αντίστοιχα.
Τα γερμανικά μάκρο
Θετικά σήμερα λειτούργησε η απρόσμενη μείωση που σημείωσε η ανεργία στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επέδειξε ανθεκτικότητα. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 5,5%, καλύτερο από το αναμενόμενο, ενώ οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 13.000 τον Δεκέμβριο.
Επίσης, θετικά ήταν και τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού στη Γερμανία, καθώς ο εναρμονισμένος δείκτης υποχώρησε στο 9,6% τον Δεκέμβριο 2022, από 11,3% τον Νοέμβριο. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ σε μηνιαία βάση, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο +1,2%.
Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα για τις επιδόσεις της αγοράς το 2023 ενδέχεται να απαντηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές. Για το νέο έτος, υπάρχει ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο συναίνεσης μεταξύ των στρατηγικών αναλυτών όσον αφορά τις προοπτικές τους για τη χρηματιστηριακή αγορά. Η κοινή άποψη είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα έχει κακές επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο και πιθανώς το δεύτερο, χαράσσοντας ένα νέο χαμηλό πριν βελτιωθεί προς το τέλος του έτους.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν την πρόοσο του ανοίγματος της Κίνας αλλά και της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων COVID-19, καθώς και στις πιθανές επιπτώσεις στην Ευρώπη, δεδομένης της σημασίας αυτής της εξαγωγικής αγοράς για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της περιοχής. Στοιχεία από ιδιωτική έρευνα, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα, επιβεβαίωσαν ότι η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, με τον δείκτη Caixin Manufacturing Purchasing Managers Index να διαμορφώνεται στο 49,0.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βλέπει με αξιώσεις και τις 950 μονάδες
Θετικά έκλεισε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έκανε ένα ακόμη βήμα προς τον μεγάλο στόχο των 950 μονάδων, χωρίς βέβαια να μπορεί να απαλλαγεί από τη νευρικότητα που τροφοδοτούν τα επίπεδα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,82% στις 943,82 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 51 εκατ. ευρώ.


Latest News

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,34% η απόδοση στην επανέκδοση ομολόγου – Υπερκάλυψη 5,19 φορές
Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1,037 δισ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 25 Απριλίου 2025.

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Πιέζει τις ευρωαγορές η βουτιά της ASML
Η εταιρεία κρίσιμων τσιπ ASML σημειώνει πτώση 6,5%

Επανήλθαν οι ανησυχίες στην Ασία, πτώση στις αγορές
Οι ασιατικές μετοχές που σχετίζονται με τους ημιαγωγούς υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της Nvidia ότι θα χρεωθεί περίπου 5,5 δισ. δολάρια για την εξαγωγή μονάδων επεξεργασίας γραφικών H20 στην Κίνα

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει σήμερα το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο

Μικρή πτώση για τη Wall Street και «ξεκούραση» μετά τις φρενήρεις εβδομάδες - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα
Η Wall Street ξεκουράζετε μετά από φρενήρης εβδομάδες μεταβλητότητας - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα

Όλα τα σενάρια για το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα - Ο ρόλος του Κόκκινου Δράκου
Το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα δημιούργησε πλήθος ερωτήματα για τους πωλητές αλλά και την αξιοπιστία της ισχυρότερης αγοράς ομολόγων στον κόσμο