
Θετικά έκλεισε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έκανε ένα ακόμη βήμα προς τον μεγάλο στόχο των 950 μονάδων, χωρίς βέβαια να μπορεί να απαλλαγεί από τη νευρικότητα που τροφοδοτούν τα επίπεδα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,82% στις 943,82 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 51 εκατ. ευρώ.
Η ελληνική αγορά προσπαθεί να δημιουργήσει ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μαξιλάρι ασφαλείας από τα επίπεδα των 900 μονάδων, καταφέρνοντας προς ώρας να διαχειριστεί τις αυξημένες αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν εντός και εκτός χώρας. Άλλωστε, σταδιακά θα αρχίσουν να υλοποιούνται κάποιες αβεβαιότητες, με την αγορά να χρειάζεται να δώσει σύντομα «εξετάσεις» για το πόσο βιώσιμη είναι η αναρρίχηση κοντά στο άνω εύρος της κίνησης του 2022.
Απίστευτη εξέλιξη με τον χρυσό – Τι περιμένουν οι αναλυτές για το 2023
Ο μεγάλος φόβος
Μάλιστα, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, που θεωρεί ότι οι οικονομικές και κοινωνικές αντοχές δεν είναι ανεξάντλητες απέναντι σε διαρκείς προκλήσεις. Και αυτός είναι ο μεγάλος φόβος αρκετών επενδυτών, που θεωρούν την ελληνική οικονομία ευαίσθητη στα εξωτερικά σοκ. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα από το ΔΝΤ, «πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα μπει σε ύφεση αυτή τη χρονιά ή την επόμενη, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα, θα συνεχίσουν να έχουν στασιμότητα. Εν συντομία, τα χειρότερα είναι μπροστά μας και για πολλούς ανθρώπους το 2023 θα δίνει την αίσθηση μιας ύφεσης».
Αυτό που μεταφέρεται από χρηματιστηριακές πηγές είναι ότι η αγορά θα έχει ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο, καθώς εισέρχεται η χώρα στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ενώ και το κλίμα διεθνώς παραμένει ναρκοθετημένο. Αυτό επίσης που μονοπωλεί τις συζητήσεις είναι εάν τα υψηλότερα επίπεδα αυξάνουν παράλληλα και τον κίνδυνο για τα χαρτοφυλάκια, επομένως και τον κίνδυνο μιας ακραίας αντίδρασης σε περίπτωση αναταράξεων.
Όπως μεταφέρεται στον ΟΤ, όσο η αγορά προχωρά με μικρά και προσεκτικά βήματα, αφομοιώνοντας τα επίπεδα, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να μην ενεργοποιηθούν οι στηρίξεις στα κρίσιμα επίπεδα, με πρώτο αυτό των 930 μονάδων. Για να επιβεβαιωθεί όμως αυτό το σενάριο, θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των συναλλαγών, ώστε να δημιουργηθούν νέες, ισχυρές, θέσεις.
Τίτλοι
Σε επίπεδο τίτλων, η ΔΕΗ με το +4,04% και η Motor Oil με το +3,02% ξεχώρισαν στην αγορά, ενώ ισχυρή ήταν η άνοδος σε Ελλάκτωρ, Σαράντη, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και Μυτιληναίο. Ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Εθνική, Aegean, Alpha Bank, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ πτωτικά οι Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Coca Cola, Quest, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS