Με τις εκτιμήσεις ανεξάρτητων ειδικών να κάνουν λόγο για χιλιάδες θανάτους από Covid-19 κάθε μέρα στην Κίνα, σύμβουλοι του ΠΟΥ ζήτησαν «ρεαλιστικά» δεδομένα για την ανεξέλεγκτη επιδημία, ενώ η ΕΕ  προσφέρθηκε να στείλει Δυτικά εμβόλια mRNA, πρόταση που αμέσως απορρίφθηκε.

Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου «ήρθε σε επαφή με τους κινέζους ομολόγους τους για να προσφέρει αλληλεγγύη και υποστήριξη, κάτι που περιλαμβάνει εμπειρογνωσία δημόσιας υγείας καθώς και δωρεές επικαιροποιημένων εμβολίων της ΕΕ», δήλωσε σύμφωνα με τους Financial Times εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόταση διατυπώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κομισιόν για συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση, μετά την άρση της σκληρής πολιτικής «μηδενικής Covid» του Πεκίνου, εξέλιξη στην οποία αποδίδεται η έξαρση κρουσμάτων.

Απόπειρα… καθησυχασμού της κοινής γνώμης για την έκρηξη κρουσμάτων

Ωστόσο το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ευρωπαϊκά εμβόλια, δεδομένης της «αφθονίας» κινεζικών εμβολίων με «ισχυρή κλινική αποτελεσματικότητα».

Υποστήριξε δε ότι η κατάσταση στην Κίνα βρίσκεται «υπό έλεγχο».

Η Κίνα βασίζεται στα εγχώρια εμβόλια των εταιρειών Sinovac και Sinopharm, τα οποία εκτιμάται ότι προσφέρουν μικρή αποτελεσματικότητα, ειδικά έναντι των στελεχών Όμικρον του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μόνο το 40% των Κινέζων άνω των 80 ετών έχουν λάβει και τις τρεις δόσεις που απαιτούνται. Συγκριτικά, το 83% των ενηλίκων στην ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο.

«Δεν υπάρχει επαρκής προστασία σε έναν πληθυσμό τόσο μεγάλο όσο ο πληθυσμός της Κίνας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δρ Μαρκ Ράιαν, επικεφαλής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ.

Σε νέα συνάντηση που προγραμματίζεται για την Τετάρτη, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της ΕΕ θα εξετάσουν το εάν πρέπει να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο έλεγχος των επιβατών που φτάνουν από Κίνα, μέτρο που ήδη εφαρμόζουν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Κίνα: Τα σενάρια για την έκβαση της νέας «μάχης» με τον κορωνοϊό – Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία

Ελλιπή χαρακτηρίζονται τα δεδομένα για τις νοσηλείες στην Κίνα (Reuters)

Η Αποστολή της Κίνας στην ΕΕ επέμεινε πάντως ότι οι κινέζοι τουρίστες δεν συνιστούν απειλή, δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θεωρεί αχρείαστο τον έλεγχο των επιβατών, καθώς οι παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν στην Κίνα υπάρχουν ήδη και στην Ευρώπη.

Ελλιπή δεδομένα για τα στελέχη στην Κίνα

Σύμφωνα με τις γενετικές αλληλουχίες του κοροναϊού που ανεβάζει η Κίνα στη διεθνή βάση δεδομένων GISAID, τα στελέχη που κυκλοφορούν στη χώρα είναι υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, όπως συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο.

Κανείς όμως δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, δεδομένου ότι ο ΠΟΥ και ανεξάρτητοι ειδικοί θεωρούν τις αναφορές της Κίνας αναξιόπιστες.

«Θα θέλαμε να δούμε μια πιο ρεαλιστική εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει» δήλωσε στο Reuters η δρ Μάριον Κούπμανς, ολλανδή ιολόγος και μέλος επιτροπής του ΠΟΥ που θα συναντηθεί με κινέζους αξιωματούχους αργότερα την Τρίτη.

Κάποια δεδομένα, όπως για παράδειγμα οι αναφορές για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, «δεν είναι πολύ αξιόπιστα» δήλωσε η σύμβουλος του ΠΟΥ.

«Είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Κίνας να προσφέρει πιο αξόπιστες πληροφορίες» είπε.

Τόνισε δε ότι ο αριθμός των δειγμάτων που υποβάλλονται σε γενετική ανάλυση στην Κίνα είναι πολύ μικρός, περίπου 700 μέχρι σήμερα.

Με μάσκες κυκλοφορούσαν την Τρίτη οι περισσότεροι κάτοικοι της Σαγκάης (Reuters)

Τον περασμένο μήνα το Reuters ανέφερε ότι ο ΠΟΥ δεν έχει λάβει δεδομένα για τις νοσηλείες στην Κίνα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Παρά  την έξαρση των κρουσμάτων πάντως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν είναι καλή ιδέα, εκτίμησε ο καθηγητής Τούλιο ντε Ολιβέιρα από τη Νότια Αφρική, μέλος της επιτροπής του ΠΟΥ.

«Τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας θα έπρεπε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας» είπε.

«Για να ενθαρρύνουμε μια χώρα να μοιραστεί μαζί μας περισσότερα δεδομένα, η καλύτερη τακτική είναι να τους υποστηρίξουμε και όχι να κάνουμε διακρίσεις εις βάρος τους με ταξιδιωτικούς περιορισμούς».

Στη συνάντηση της Τρίτης, ο ΠΟΥ αναμένει «λεπτομερή συζήτηση» για τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν στην Κίνα, δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

Σύμφωνα με την Airfinity, βρετανική εταιρεία δεδομένων υγείας, τα ημερήσια κρούσματα Covid στην Κίνα κυμαίνονταν στις 30 Δεκεμβρίου στα 1,8 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι δεν αποκλείεται να φτάνουν τους 11.000 την ημέρα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός: Χιόνια και βροχές έως την Τρίτη – Πού υπάρχουν προβλήματα, τι αναμένεται τις επόμενες ώρες
Επικαιρότητα |

Χιόνια και βροχές έως την Τρίτη – Τι αναμένεται τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία επελαύνει σε πολλές περιοχές, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες και χιόνια – Ποια έκτακτα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή και ποια σχολεία είναι κλειστά.