![Κίνα: Το 70% των κατοίκων της Σανγκάης έχει νοσήσει από κορωνοϊό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/ImgSrc-2.jpg)
Για πρώτη φορά σήμερα, υψηλόβαθμοι υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Κίνα παραδέχτηκαν ότι ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο Covid είναι «τεράστιος» και το 70% των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Σανγκάης έχουν μολυνθεί.
Την ίδια ώρα, το Πεκίνο προειδοποιεί τις χώρες της Δύσης για «αντίποινα» ύστερα από τους περιορισμούς που επέβαλαν σε όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς από το κινεζικό έδαφος.
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Κίνας χαλάρωσε απότομα τα δρακόντεια μέτρα στρατηγικής «μηδενικής ανοχής» για την αντιμετώπιση της νόσου Covid με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να γεμίσουν από ασθενείς με βαριά συμπτώματα κοροναιού και τα κρεματόρια από πτώματα. Τώρα, όμως, Κινέζοι αξιωματούχοι έσπασαν την σιωπή τους και παραδέχτηκαν ότι έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων Covid κι ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι «τεράστιος».
Σι Τζινπίνγκ: Τι λέει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του για τη σαρωτική επέλαση του κορωνοϊού
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κίνας υποστηρίζει ότι το 70% των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Σανγκάης μπορεί να έχει μολυνθεί με κορωνοϊό.
Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η εφημερίδα «Daily Mail», οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Κίνας δήλωσαν στην κινεζική τηλεόραση ότι η χώρα τους βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίσιμη αύξηση «σε ότι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων» από Covid. Έσπευσαν ωστόσο να υποβαθμίσουν την σοβαρότητα της κατάστασης επισημαίνοντας ότι η κατακόρυφη αύξηση του κρουσμάτων καταγράφεται στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.
Η κυβέρνηση του Πεκίνου καταδίκασε επίσης τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν χώρες της Δύσης για τους επιβάτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό από το κινεζικό έδαφος εξαναγκάζοντάς τους να υποβληθούν σε τεστ Covid προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με αντίποινα.
Κίνα: Απόπειρα… καθησυχασμού της κοινής γνώμης για την πορεία της πανδημίας
«Κάναμε λάθη»
Χθες, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινμπίνγκ παραδέχτηκε τα λάθη της δρακόντειας πολιτικής του για την πολιτική μηδενικής ανοχής σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου Covid που απέτυχε να περιορίσει τον ιό και πυροδότησε τις πρώτες εκτεταμένες μαζικές διαμαρτυρίες στη χώρα εδώ και δεκαετίες.
Μετά την μαζική κοινωνική αναταραχή, ο Σι Τζινπίνγκ απέσυρε τα αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοϊού στις 7 Δεκεμβρίου, ωστόσο, η νέα του στρατηγική έχει προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid κυρίως στην πρωτεύουσα της χώρας.
Emergency room at the Army General Hospital of the Eastern Theater Command, #Shanghai, Jan 2. #chinacovid #ChinaCovidCases #ChinaCovidSurge #ChinaCovidDeaths #ChinaCovidNightmare #COVID #COVID19 #ZeroCovid #CCPVirus #CCP #China #CCPChina#ChinaCovidNews pic.twitter.com/e7h7Y52mNw
— Aswini Santra 1998 🇮🇳 (@as22sa98) January 3, 2023
Τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου, η ανώτατη υγειονομική αρχή της κυβέρνησης εκτιμά ότι 248 εκατομμύρια άνθρωποι – που ισοδυναμούν με το 18% του πληθυσμού – προσβλήθηκαν από τον ιό.
Βέβαια, η Κίνα υποστηρίζει ότι περίπου 5.000 πολίτες της έχουν πεθάνει από κορωνοϊό από τότε που ξέσπασε η πανδημία, στα τέλη του 2019. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε άλλα, με κάποιους να εκτιμούν πως θα μπορούσε η χώρα να μετρά και 9.000 θανάτους την ημέρα.
Από την πλευρά του, ο Jiao Yahui, αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, σε μια σπάνια παραδοχή δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα China Central Television: «Έχουμε μια τεράστια βάση, οπότε υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις και θάνατοι, οι οποίοι αυξάνονται. Όσον αφορά αυτό το κύμα, αυτό που αισθάνεται ο κόσμος είναι ο απόλυτος αριθμός και όχι το χαμηλό ποσοστό των θανάτων. Σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, οι θάνατοι εδώ δεν είναι ασυνήθιστοι».
Στην ίδια λογική και ο Tong Zhaohui, αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Chaoyang στο Πεκίνο, ο οποίος συμφώνησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος, αλλά δήλωσε πως το ποσοστό των θανάτων εξακολουθεί να είναι μικρό. «Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι γύρω σας έχουν μολυνθεί, αλλά πόσοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ή έχουν πνευμονία. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν».
Shanghai, China : Hall and corridors of a Hospital filled with beds for patients 😳 👏 pic.twitter.com/tk9sK2uQQp
— 5star (@Ak_bh2047) January 3, 2023
Πηγή: In.gr
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΤΑΔ: Εσοδα 68,8 εκατ. ευρώ το 2024 – Τα πέντε project για φέτος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/etad-600x400.jpg)
ΕΤΑΔ: Εσοδα 68,8 εκατ. ευρώ το 2024 – Τα πέντε project για φέτος
H βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων της ΕΤΑΔ, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά θετικά και από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς μέσω της Έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα
![Πολιτική: Η προεδρική κάλπη, η πρόταση μομφής και τα Τέμπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/vouli-600x400.jpg)
Πολιτική: Η προεδρική κάλπη, η πρόταση μομφής και τα Τέμπη
Μπορεί το κεφάλαιο «προεδρικές εκλογές» να κλείνει, εντούτοις η υπόθεση των Τεμπών θα συνεχίσει να ορίζει τα πεδία της πολιτικής σύγκρουσης και την τακτική των κομμάτων
![Σεισμοί στις Κυκλάδες: Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται – Οι δονήσεις συγκρίνονται με αυτές ενός έτους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorin-600x400.jpeg)
Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται στις Κυκλάδες – Οι δονήσεις συγκρίνονται με αυτές ενός έτους
Συνεχίζονται χωρίς σταματημό οι σεισμοί στις Κυκλάδες – Και η Αμοργός τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – «Έχει παραμορφωθεί η Καλντέρα»
![Τραμπ: Θα ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/putin-trump-600x370.jpg)
Τραμπ: Θα ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Τραμπ είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την οποία ζητάει το Κίεβο, αλλά είναι κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα, δεν θα ήταν «ρεαλιστική»
![Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και καταιγίδες την Πέμπτη – Βροχές και στην Αττική](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/TSF_1_KAIROS-4-600x398.jpg)
Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και καταιγίδες την Πέμπτη
Χειμωνιάτικος ο καιρός και την Πέμπτη με βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας
![Γαλλία: Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_france_elections11-600x352.png)
Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως στη Γαλλία
Την καθιέρωση μιας «διατροφικής κοινωνικής ασφάλισης» για όλους τους πολίτες προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι
![Τραπεζοϋπάλληλοι: Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/otoe.jpg)
Πρώτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες για τη συλλογική σύμβαση - Τι συζήτησαν
Αυξήσεις και βελτίωση εργασιακών δικαιωμάτων ζητούν οι τραπεζοϋπάλληλοι - Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις με τις τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ
![Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/trump_putin-600x387.jpg)
Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
Τι αναφέρει το Reuters για την επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Πολύκαστρο: Εκτροχιασμός εμπορικού τρένου – Κλειστή για δύο μήνες θα μείνει η γραμμή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/treno.jpg)
Εκτροχιάστηκε εμπορικό τρένο στο Πολύκαστρο – Κλειστή για δύο μήνες η γραμμή
Δεν κινδύνευσε το προσωπικό της αμαξοστοιχίας, ανέφερε η Hellenic Train – Κλειστή η γραμμή έως και δύο μήνες, για να αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε τον εκτροχιασμό στο Πολύκαστρο