
Τον μεγαλύτερο ρυθμό επιβράδυνσης της τελευταίας 25ετίας παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Δεκέμβριο, παραμένοντας όμως σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 64,27%, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.
Η περαιτέρω πτώση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, λόγω της αύξησης των δημόσιων δαπανών που έχει προγραμματιστεί από την κυβέρνηση Ερντογάν, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.
Toυρκία: Πληθωρισμό 66,8% για τον Δεκέμβριο και 43,2% στο τέλος του 2023 προβλέπουν οι αναλυτές

Η στέγαση την μεγαλύτερη άνοδο
Τα είδη ένδυσης και υπόδησης με 25,87% ήταν η κατηγορία που σημείωσε τη χαμηλότερη ετήσια αύξηση. Από την άλλη πλευρά, ο στεγαστικός τομέας με 79,83% ήταν ο κλάδος όπου πραγματοποιήθηκε η υψηλότερη ετήσια αύξηση.
Τον Δεκέμβριο του 2022, οι μεταφορές με -4,14% ήταν ο κλάδος που είχε τη χαμηλότερη μηνιαία αύξηση. Από την άλλη πλευρά, η υγεία με 5,91% «είδε» την υψηλότερη μηνιαία αύξηση.
Συνολικά, μεταξύ 144 βασικών κατηγοριών του ΔΤΚ, σε 24 κλάδους οι τιμές μειώθηκαν, σε 9 παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ 111 σημείωσαν αύξηση.

Διπλάσιο πληθωρισμό από τη κυβέρνηση βλέπουν οι ειδικοί το 2023
Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου το 2021, το μεγαλύτερο μέρος της κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του Δεκεμβρίου που προκλήθηκε από τις περσινές μειώσεις των επιτοκίων. Έχασε άλλο ένα 30% φέτος «κατρακυλώντας» σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά διατηρήθηκε ως επί το πλείστον σταθερή τους τελευταίους δύο μήνες.
Η Άγκυρα διατείνεται ότι το οικονομικό της πρόγραμμα θα συμβάλει στη μετατροπή των χρόνιων ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας σε πλεόνασμα, το οποίο, όπως αναφέρει, θα οδηγήσει σε διαρκή πτώση του πληθωρισμού.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι βλέπουν τον πληθωρισμό να πέφτει μόνο στο 43,2% μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση οκτώ οικονομολόγων στη δημοσκόπηση του Reuters, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 33% και 48%.
Η Άγκυρα προβλέπει πληθωρισμό 24,9% έως το τέλος του 2023, σύμφωνα με τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προβλέψεις, και δεν βλέπει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.


Latest News

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Ξεκίνησε το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων από την ΑΑΔΕ - Όλα τα βήματα εγγραφής
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε η εφαρμογή για το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων