Σε ρυθμό κλειστών συσκέψεων αρχίζει να κινείται το Μαξίμου και πάλι από αυτή την εβδομάδα, ανοίγοντας ταυτόχρονα δύο ατζέντες, αφενός τον κυβερνητικό αφετέρου τον προεκλογικό προγραμματισμό. Κυβέρνηση και κόμμα έχουν την κεντρική οδηγία να δουλεύουν συνδυαστικά, ενσωματώνοντας σε ενιαία γραμμή στόχους, πολιτικές και χρονοδιαγράμματα, μέχρι τα επίσημα πρωθυπουργικά… αποκαλυπτήρια για τις ημερομηνίες της κάλπης. Η πιο πρόσφατη αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τον εκλογικό χρόνο ότι «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοικτά», καθώς και ότι δεν έχει σημασία «μια εβδομάδα πάνω, μια εβδομάδα κάτω», οδηγεί το γαλάζιο στρατόπεδο στην πεποίθηση ότι το πρωθυπουργικό ημερολόγιο, οριστικά πια, δεν περιλαμβάνει κυκλωμένες Κυριακές εντός του πρώτου τριμήνου.
Γαλάζιες εισηγήσεις υπήρχαν για εκλογές ακόμα και για τις 5 Μαρτίου (έστω το νωρίτερο), παρότι έχουν προηγηθεί και άλλοι «χρησμοί» από κυβερνητικούς, που ενισχύουν τα σενάρια της προσέγγισης όσο το δυνατόν περισσότερο του τέλους της τετραετίας: για παράδειγμα, το «αρνάκι» που «θα φάμε ήσυχα στο χωριό» κατά την αίσθηση του Γιώργου Γεραπετρίτη ή «τα logistics» που δουλεύουν καλύτερα «όταν ζεσταίνει ο καιρός» σύμφωνα με την εκτίμηση του Θοδωρή Λιβάνιου.
Αυτή τη στιγμή, δύο φαίνεται να είναι τα «κλειδιά» των εξελίξεων.
Εκλογές: Μετρούν κάστρα και μαύρες τρύπες
Πρώτον, το Πάσχα και συγκεκριμένα το εάν ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται –όπως του ζητούν οι περισσότεροι– να τοποθετήσει τη γιορτινή ανάπαυλα ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις ή αν θα προκρίνει τελικά εκλογές χωρίς βιασύνη μετά τη… σούβλα στα χωριά.
Δεύτερον, η παράμετρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και ειδικότερα το αν επιβεβαιωθούν σενάρια που εκ νέου ξεπηδούν από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου για επίσπευση της διαδικασίας εντός Μαΐου ή αν οι τουρκικές κάλπες θα στηθούν κανονικά στις 18 Ιουνίου. Ανησυχίες έχουν άλλωστε διατυπωθεί στο Μαξίμου, όπως έχουν αναδείξει τα «ΝΕΑ», για πιθανούς κινδύνους εφόσον συμπέσει η ελληνική μετεκλογική πραγματικότητα, δηλαδή το διάστημα μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, με την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία. Εξού και τα σενάρια που θέλουν τον Ερντογάν να εξετάζει εναλλακτικές ημερομηνίες κρατά ζωηρές τις εκτιμήσεις για ενδεχόμενο (σχεδόν) παράλληλων αναμετρήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία.
Δεν βιάζονται το ίδιο
Αν κάτι δείχνει να έχει αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι όχι μόνο τα πολιτικά στελέχη, που έτσι κι αλλιώς είναι κυρίως αυτά που διεκδικούν εκλογές «νωρίς», αλλά πλέον και τεχνοκράτες, οι οποίοι δεν βιάζονται το ίδιο για τις κάλπες, δεν θεωρούν ότι συνοδεύεται από σοβαρά μειονεκτήματα το πλάνο της πρώτης κάλπης πριν από το Πάσχα και της δεύτερης πριν από τις πανελλαδικές και τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Η γιορτινή περίοδος δεν απειλεί να λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά, όπως εκτιμάται, ενώ οι εκλογές δεν θα μπορούν σε κάθε περίπτωση να θεωρηθούν πρόωρες. Το ζητούμενο είναι, όπως συζητείται σε Μαξίμου και Πειραιώς, να επιλεχθούν ημερομηνίες που δεν θα δυσκολεύουν τις μετακινήσεις των ετεροδημοτών (είναι ένας από τους λόγους που οι γαλάζιοι στοιχηματίζουν κυρίως στην πρώτη κάλπη κοντά στις πασχαλινές μέρες), ιδίως για την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής στην οποία τα κομματικά επιτελεία διεκδικούν ισχυρά ποσοστά ανεξάρτητα ακόμα και από εκείνα των πολιτικών αντιπάλων τους, προκειμένου η (όποια) δυναμική να επισφραγιστεί στην αναμέτρηση της ενισχυμένης αναλογικής.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν ετοιμάζει άμεσα ανακοινώσεις, αντίθετα ζητάει να υπάρχει μέχρι και την προκήρυξη των εκλογών και την τυπική διάλυση της Βουλής ανοιχτή γραμμή μεταξύ Μαξίμου, γραμματείας συντονισμού της κυβέρνησης, υπουργείων καθώς και της γραμματείας προγράμματος της ΝΔ. Στόχος να οργανώνονται από τώρα και από κοινού οι κυβερνητικοί και οι προεκλογικοί στόχοι, οι στοχευμένες περιοδείες οι οποίες άλλωστε θα ξεκινήσουν και πάλι μετά τα Φώτα, η δημόσια προβολή απολογισμού του κυβερνητικού έργου και η ανάδειξη «θετικού» αφηγήματος για όλο το 2023.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
Latest News
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
Παραιτείται ο Φραγκογιάννης από ΥΦΥΠΕΞ – Ποιος είναι ο επικρατέστερος για τη θέση
Ο Φραγκογιάννης αποχωρεί από το Υπουργείο για καθαρά προσωπικούς λόγους
Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την απόφαση Μητσοτάκη- Τι θα κρίνει την προεδρική εκλογή
Από την ερχόμενη Τετάρτη και μετά «κάθε μέρα είναι πιθανή» για τα αποκαλυπτήρια της κυβερνητικής πρότασης που αφορά στην προεδρική εκλογή
Δημόσιοι Υπάλληλοι: Έρχεται νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πειθαρχικού συστήματος
Παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη
Υπουργικό Συμβούλιο: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δανεισμού και διαχείρισης δημοσίου χρέους
Τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Μητσοτάκης: Έρχεται νόμος για τα κρυπτονομίσματα
Τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2025
Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο
Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2025
Συνεδριάζει το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του 2025 – H ατζέντα των θεμάτων
Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να παρουσιαστεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Ύστατο χαίρε στον Κώστα Σημίτη – Ολοκληρώθηκε η ταφή στο Α’ Νεκροταφείο
Δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού αποχαιρέτησε τον Κώστα Σημίτη η Πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες
Στο υπουργικό αύριο το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Ο κ. Χατζηδάκης αναμένεται επίσης να παρουσιάσει στο Μαξίμου το Πρόγραμμα Δανεισμού και Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους