
Σε ρυθμό κλειστών συσκέψεων αρχίζει να κινείται το Μαξίμου και πάλι από αυτή την εβδομάδα, ανοίγοντας ταυτόχρονα δύο ατζέντες, αφενός τον κυβερνητικό αφετέρου τον προεκλογικό προγραμματισμό. Κυβέρνηση και κόμμα έχουν την κεντρική οδηγία να δουλεύουν συνδυαστικά, ενσωματώνοντας σε ενιαία γραμμή στόχους, πολιτικές και χρονοδιαγράμματα, μέχρι τα επίσημα πρωθυπουργικά… αποκαλυπτήρια για τις ημερομηνίες της κάλπης. Η πιο πρόσφατη αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τον εκλογικό χρόνο ότι «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοικτά», καθώς και ότι δεν έχει σημασία «μια εβδομάδα πάνω, μια εβδομάδα κάτω», οδηγεί το γαλάζιο στρατόπεδο στην πεποίθηση ότι το πρωθυπουργικό ημερολόγιο, οριστικά πια, δεν περιλαμβάνει κυκλωμένες Κυριακές εντός του πρώτου τριμήνου.
Γαλάζιες εισηγήσεις υπήρχαν για εκλογές ακόμα και για τις 5 Μαρτίου (έστω το νωρίτερο), παρότι έχουν προηγηθεί και άλλοι «χρησμοί» από κυβερνητικούς, που ενισχύουν τα σενάρια της προσέγγισης όσο το δυνατόν περισσότερο του τέλους της τετραετίας: για παράδειγμα, το «αρνάκι» που «θα φάμε ήσυχα στο χωριό» κατά την αίσθηση του Γιώργου Γεραπετρίτη ή «τα logistics» που δουλεύουν καλύτερα «όταν ζεσταίνει ο καιρός» σύμφωνα με την εκτίμηση του Θοδωρή Λιβάνιου.
Αυτή τη στιγμή, δύο φαίνεται να είναι τα «κλειδιά» των εξελίξεων.
Εκλογές: Μετρούν κάστρα και μαύρες τρύπες
Πρώτον, το Πάσχα και συγκεκριμένα το εάν ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται –όπως του ζητούν οι περισσότεροι– να τοποθετήσει τη γιορτινή ανάπαυλα ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις ή αν θα προκρίνει τελικά εκλογές χωρίς βιασύνη μετά τη… σούβλα στα χωριά.
Δεύτερον, η παράμετρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και ειδικότερα το αν επιβεβαιωθούν σενάρια που εκ νέου ξεπηδούν από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου για επίσπευση της διαδικασίας εντός Μαΐου ή αν οι τουρκικές κάλπες θα στηθούν κανονικά στις 18 Ιουνίου. Ανησυχίες έχουν άλλωστε διατυπωθεί στο Μαξίμου, όπως έχουν αναδείξει τα «ΝΕΑ», για πιθανούς κινδύνους εφόσον συμπέσει η ελληνική μετεκλογική πραγματικότητα, δηλαδή το διάστημα μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, με την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία. Εξού και τα σενάρια που θέλουν τον Ερντογάν να εξετάζει εναλλακτικές ημερομηνίες κρατά ζωηρές τις εκτιμήσεις για ενδεχόμενο (σχεδόν) παράλληλων αναμετρήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία.
Δεν βιάζονται το ίδιο
Αν κάτι δείχνει να έχει αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι όχι μόνο τα πολιτικά στελέχη, που έτσι κι αλλιώς είναι κυρίως αυτά που διεκδικούν εκλογές «νωρίς», αλλά πλέον και τεχνοκράτες, οι οποίοι δεν βιάζονται το ίδιο για τις κάλπες, δεν θεωρούν ότι συνοδεύεται από σοβαρά μειονεκτήματα το πλάνο της πρώτης κάλπης πριν από το Πάσχα και της δεύτερης πριν από τις πανελλαδικές και τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Η γιορτινή περίοδος δεν απειλεί να λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά, όπως εκτιμάται, ενώ οι εκλογές δεν θα μπορούν σε κάθε περίπτωση να θεωρηθούν πρόωρες. Το ζητούμενο είναι, όπως συζητείται σε Μαξίμου και Πειραιώς, να επιλεχθούν ημερομηνίες που δεν θα δυσκολεύουν τις μετακινήσεις των ετεροδημοτών (είναι ένας από τους λόγους που οι γαλάζιοι στοιχηματίζουν κυρίως στην πρώτη κάλπη κοντά στις πασχαλινές μέρες), ιδίως για την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής στην οποία τα κομματικά επιτελεία διεκδικούν ισχυρά ποσοστά ανεξάρτητα ακόμα και από εκείνα των πολιτικών αντιπάλων τους, προκειμένου η (όποια) δυναμική να επισφραγιστεί στην αναμέτρηση της ενισχυμένης αναλογικής.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν ετοιμάζει άμεσα ανακοινώσεις, αντίθετα ζητάει να υπάρχει μέχρι και την προκήρυξη των εκλογών και την τυπική διάλυση της Βουλής ανοιχτή γραμμή μεταξύ Μαξίμου, γραμματείας συντονισμού της κυβέρνησης, υπουργείων καθώς και της γραμματείας προγράμματος της ΝΔ. Στόχος να οργανώνονται από τώρα και από κοινού οι κυβερνητικοί και οι προεκλογικοί στόχοι, οι στοχευμένες περιοδείες οι οποίες άλλωστε θα ξεκινήσουν και πάλι μετά τα Φώτα, η δημόσια προβολή απολογισμού του κυβερνητικού έργου και η ανάδειξη «θετικού» αφηγήματος για όλο το 2023.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ


Latest News

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η «μάχη» του χάρτη Ελλάδας – Τουρκίας – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η σημασία του
Τι δεν είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και ποια η σχέση του με το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Η σημασία του χρόνου ανακοίνωσης και η προθεσμία της ΕΕ

Τα εξώδικα της «Ομάδας Αλήθειας» σε πολιτικά στελέχη και οι… συμπτώσεις με τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ
Όταν τα εξώδικα της «Ομάδας Αλήθειας» σε πολιτικούς που άσκησαν κριτική, εμμέσως αποκαλύπτουν σχέσεις με τον κομματικό μηχανισμό. Ο δικηγόρος που τα υπογράφει είχε δικηγορικό γραφείο μαζί με τον Παύλο Μαρινάκη, και διαθέτει πλούσιο πορτφόλιο σε συμβάσεις παροχής δικηγορικών υπηρεσιών προς φορείς του Δημοσίου.

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Γεραπετρίτης: Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία
«Η Ευρώπη βρίσκεται μεταξύ πρωτοφανών κρίσεων. Κρίσεων πολεμικών, κρίσεων ανθρωπιστικών, κρίσεων κλιματικών» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Γεραπετρίτης: Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στη Μέση Ανατολή

Κ. Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για το ότι ο πρόεδρος Τραμπ συμφωνεί με την ελληνική πρόταση για «win-win» συμφωνία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την εσωτερική της αγορά

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένες τις ΗΠΑ
«Ακόμα και όταν διαφωνούμε, να μπορούμε να συνομιλούμε ανοιχτά με την Τουρκία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης