Με κέρδη που ξεπέρασαν το 2% έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς έλαβαν σημαντικές στηρίξεις από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από τον πληθωρισμό στη Γαλλία και τη Γερμανία (χτες), αλλά και τη νέα πτώση της τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 70 δολάρια.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,3%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 7.585 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 2,18% στις 14.490 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 2,30% στις 6.776 μονάδες.

UBS: Συστήνει άμυνα σε μετοχές και επενδύσεις σταθερού εισοδήματος για την αρχή του 2023- Υψηλές αποδόσεις στα εμπορεύματα

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του βρετανικού διαδικτυακού παντοπωλείου Ocado σημείωσαν άνοδο άνω του 7% και βρέθηκαν στην κορυφή του Stoxx 60, αφού η Evercore ISI αύξησε τον στόχο τιμής για τη μετοχή. Στο κατώτερο σημείο του δείκτη, η σουηδική Avanza Bank υποχώρησε κατά 7% μετά τα αδύναμα μηνιαία στοιχεία για τον Δεκέμβριο.

Καλά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού

Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη πτώση σημείωσε ο γαλλικός πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 6,7%, από 7,1% τον Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι το ποσοστό θα ανέβαινε ελαφρώς στο 7,2%.

Θετικά ήταν και τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού στη Γερμανία χτες, καθώς ο εναρμονισμένος δείκτης υποχώρησε στο 9,6% τον Δεκέμβριο 2022, από 11,3% τον Νοέμβριο. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ σε μηνιαία βάση, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο +1,2%.

Οι αναλυτές αναζητούν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί στις κύριες οικονομίες της ευρωζώνης και αν αυτό θα επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει δηλώσει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν “σημαντικά”. Οι αναλυτές της ING σχολίασαν  ότι η πορεία προς σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού δεν θα είναι εύκολη και παραμένει εξαρτώμενη από τις αγορές ενέργειας και τις γεωργικές προκλήσεις που επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων.

«Τα στοιχεία του πληθωρισμού της Γερμανίας δεν αποτελούν ανακούφιση, ακόμη, παρά μόνο μια υπενθύμιση ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι κυρίως ένα φαινόμενο τιμών ενέργειας», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ING. «Η ΕΚΤ δεν μπορεί και δεν θα βασίσει τις αποφάσεις πολιτικής της στις εξαιρετικά ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας», πρόσθεσαν.

Καμπανάκι από Goldman Sachs για το Λονδίνο

Την ίδια ώρα, αρνητικά επέδρασε στη βρετανική αγορά η νέα εκτίμηση της Goldman Sachs ότι η οικονομική συρρίκνωση του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023 θα είναι σχεδόν τόσο βαθιά όσο αυτή της Ρωσίας, καθώς η απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών επιβαρύνει τη δραστηριότητα. Στις μακροοικονομικές προοπτικές της για το 2023, η Goldman Sachs προέβλεψε συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 1,2% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, πολύ χαμηλότερα από όλες τις άλλες μεγάλες οικονομίες της Ομάδας των Δέκα (G-10).

Xρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξε το θετικό πρόσημο

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να μην κατάφερε να κατακτήσει τα επίπεδα των 950 μονάδων, αλλά δεν επέτρεψε και στους πωλητές να κυριαρχήσουν, παρά τις πιέσεις που άσκησαν στο δεύτερο μισό της σημερινής συνεδρίασης. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,24% στις 946,10 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 57,4 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές