Με μικρά κέρδη και έντονη επιφυλακτικότητα έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι μάλιστα έχασαν τα περισσότερα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει επιθετική στην αύξηση των επιτοκίων για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,40% στις 33.269 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,75% στις 3.852 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,69% στις 10.458 μονάδες.

Fed: Περισσότερες αποδείξεις για την υποχώρηση του πληθωρισμού

Οι δείκτες υποχώρησαν από τα υψηλά της ημέρας, όταν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τον επιθετικό τόνο σύσφιξης, ακόμη και όταν ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, μικρότερη από τις προηγούμενες αυξήσεις. Έδειξαν επίσης ότι η Fed σκοπεύει να διατηρήσει τα υψηλότερα επιτόκια σε ισχύ έως ότου υπάρξουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί.

Τι δείχνουν τα minutes

Τα minutes- όπως ονομάζονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων- του Δεκεμβρίου, έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν προβληματίζονται να «πιέσουν» την οικονομία μέχρι να φτάσουν στον επιθυμητό στόχο για το επίπεδο του πληθωρισμού και προειδοποίησαν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Υπενθυμίζεται στο ξεκίνημα του κύκλου της αύξησης των επιτοκίων πολλά στελέχη της Fed, ανάμεσα τους και ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ – έκαναν λόγο για παροδικό πληθωρισμό, ρητορική που την εγκατέλειψαν αργότερα προχωρώντας σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων ( 4 συνεχομένες φορές κατά 75 μονάδες βάσης) και πλέον ο πληθωρισμός χαρακτηρίζεται επίμονος.

“Πρόκειται για μια κατάσταση αναμονής”, δήλωσε ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της B. Riley Financial. “Αφού ολοκληρώθηκε μια χρονιά που ήταν αρκετά τρομερή σε όλα τα μέτωπα, πάντα θα υπάρχει τρόμος από τους επενδυτές να βάλουν χρήματα στην αγορά και το βλέπουμε αυτό σε πραγματικό χρόνο τουλάχιστον τις δύο πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης”.

“Τα πρακτικά της Fed αποτελούν μια καλή υπενθύμιση για τους επενδυτές να αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Εν μέσω μιας επίμονα ισχυρής αγοράς εργασίας, είναι λογικό ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού παραμένει ο στόχος για τη Fed”, ανέφερε ο Mike Loewengart της Morgan Stanley.

“Θα πάρουμε μια πρώτη γεύση για το πόσο ισχυρές είναι οι προσλήψεις αυτή την εβδομάδα και αν η αγορά εργασίας μπορεί να συνεχίσει να αντέχει τα υψηλότερα επιτόκια”, πρόσθεσε. “Το συμπέρασμα είναι ότι παρόλο που γυρίσαμε το ημερολόγιο, οι αντίξοες συνθήκες της αγοράς από πέρυσι παραμένουν”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street