![Τι αντέχει η επιχείρηση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/misthos.jpg)
Η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό δεν είναι νέα. Αποτελεί μια από τις πλέον δημοφιλείς θεωρητικές διαμάχες στην ιστορία της οικονομικής σκέψης. Διαγκωνίζονται από τη μια οι ανάγκες των εργαζομένων για μια αμοιβή που θα καλύπτει τα βασικά για τη ζωή τους και από την άλλη οι δυνατότητες της οικονομίας (της ιδιωτικής) και κυρίως των επιχειρήσεων να δώσουν αυτές τις αυξήσεις χωρίς να πλήττεται η ανταγωνιστικότητά τους και συνακόλουθα η βιωσιμότητά τους.
Το ύψος του σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προκύπτει χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Ως κριτήρια χρησιμοποιούνται συνήθως ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, το επίπεδο κάλυψης των εργαζομένων από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το επίπεδο των υφιστάμενων μισθών, το μέγεθος της απασχόλησης και της ανεργίας, η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα.
Θα πρέπει επίσης να συνδέεται με την εξέλιξη του επιπέδου τιμών ώστε να εξασφαλίζονται τα αναγκαία μέσα διαβίωσης, αλλά και με την ικανότητα καταβολής του από τις επιχειρήσεις. Συνεπώς η ευρωστία, η χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων αλλά και το οικονομικό κλίμα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Στην Ελλάδα ζήσαμε στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν τα πάντα.
Την περίοδο 1984-1996 ανακοινώνονταν συνεχώς αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, όμως οι πραγματικές αποδοχές μειώνονταν λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Την περίοδο 2000-2012 αυξανόταν ο κατώτατος μισθός τόσο σε ονομαστικό όσο και σε πραγματικό επίπεδο, φτάνοντας στο ρεκόρ των 876 ευρώ, ωστόσο η υψηλή παραγωγικότητα της περιόδου σήκωνε μεγαλύτερη αύξηση και οι εργαζόμενοι δεν πήραν αυτό που τους αναλογούσε. Την περίοδο 2012-2018 η ανταγωνιστικότητα – και όχι μόνο – της οικονομίας μειώθηκε τόσο πολύ οδηγώντας όχι μόνο σε μείωση του κατώτατου, αλλά και σε καθιέρωση του υπο-κατώτατου με σκοπό τη συγκράτηση της ανεργίας και τη μείωση του κόστους.
Από το 2019 και μετά η τάση άλλαξε. Η άνθηση του τουρισμού, των επενδύσεων και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης δημιούργησε προϋποθέσεις ξεπαγώματος του κατώτατου και με την παρένθεση της πανδημίας αυτή η τάση συνεχίζεται καθώς η οικονομία της χώρας – παρά τα παγκόσμια υφεσιακά σύννεφα – βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
Η ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού, γενικά των μισθών στη χώρα, παραμένει και η οικονομία δείχνει ότι το αντέχει. Αλλά πρέπει να γίνει λελογισμένα.
Να μην προκαλέσουν οι όποιες αποφάσεις περισσότερη ακρίβεια. Μεγαλύτερο πληθωρισμό και ανεργία. Να μην γίνουμε Τουρκία του Ερντογάν, ο οποίος, εκτός κάθε οικονομικής κανονικότητας και με επίσημο πληθωρισμό που λέει ότι μειώθηκε στο 64% από 84% τον προηγούμενο μήνα και ανεπίσημο 135% (!), ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 55%. Βύθισε με αυτόν τον τρόπο σε μεγαλύτερη ανυποληψία την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας του, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Μια επιχείρηση όχι απαραίτητα ακμάζουσα αλλά με λίγα προβλήματα, που κατάφερε να δώσει την περσινή αύξηση και επιβίωσε, πρέπει τώρα η αρμόδια επιτροπή που θα εισηγηθεί το ύψος της νέας αύξησης να αναρωτηθεί με ποιο ύψος αύξησης θα συνεχίσει αυτή η επιχείρηση να αντέχει. Αν αποτύχει στην εκτίμησή της, τότε η επιχείρηση θα κλείσει με τον χειρότερο τρόπο στον καπιταλισμό, ύστερα από κρατική παρέμβαση. Αρα όσοι θα λάβουν τις αποφάσεις θα πρέπει να σκεφτούν διπλά και τρίδιπλα πριν καταλήξουν στο ύψος του νέου κατώτατου μισθού…
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Η… ευτυχία των ελλειμμάτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/donald-trump-600x400.jpg)
Η… ευτυχία των ελλειμμάτων
Οι αναρτήσεις Τραμπ εξισώνουν τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ με την επιδότηση άλλων οικονομιών,
![Χωρίς αντίκρισμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/money-g44fd8144f_1920-600x400.jpg)
Χωρίς αντίκρισμα
Μόνο τυχαία δεν είναι η συζήτηση που πάει να ξανά ανοίξει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς ο ίδιος είχε φάει πολύ εσωκομματικό «ξύλο» για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησής του
![Γιατί «αγριεύει» ξανά η κατάσταση στην ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Γιατί «αγριεύει» ξανά η κατάσταση στην ενέργεια
Το σκηνικό στην ενέργεια «αγριεύει» και θα επηρεάσει και την ελληνική οικονομία.
![Χωρίς αποταμίευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/gourouni-600x414.jpg)
Χωρίς αποταμίευση
Το πρόβλημα για την οικονομία, παρά τη συγκεκριμένη θετική εξέλιξη, είναι ότι τα παραπάνω χρήματα χρησιμοποιούνται όπως γινόταν και παλαιότερα
![Κυβερνητικές αποφάσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/kokkina_daneia-600x360.jpg)
Κυβερνητικές αποφάσεις
Υπάρχουν άλλες αποφάσεις που λαμβάνονται απλά για το θεαθήναι, έτσι για να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα
![Οι επτά άδειες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sarakiniko-600x452.jpg)
Οι επτά άδειες
Μετά τη φασαρία που δημιουργήθηκε, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα παγώσει κάθε κατασκευή μέχρι να εγκριθούν τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια
![Για όσο αντέξουμε](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/inflat-600x373.jpg)
Για όσο αντέξουμε
Το πρώτο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται να είναι μια «πύρρειος» νίκη του Τραμπ, που μπορεί να προέλθει από την αύξηση των τιμών της ενέργειας
![Οι επιχειρήσεις σε εποχή ανατρεπτικών αλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/epixeiriseis-600x375.jpg)
Οι επιχειρήσεις σε εποχή ανατρεπτικών αλλαγών
Η πρόκληση για τους manager είναι να δημιουργήσουν μία ισορροπημένη κατάσταση μεταξύ σταθερότητας και αστάθειας, αλλά και αλλαγές συμπεριφορών
![Μπορούμε καλύτερα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/euro-oikonomia-768x480-1-1-600x375.jpeg)
Μπορούμε καλύτερα
Προφανώς χρειάζεται δουλειά και διάθεση να τα βάλει η κυβέρνηση με καταστάσεις και ανθρώπους ανεπίδεκτους αλλαγών
![Το πρόβλημα του αβγού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/egg-600x429.jpg)
Το πρόβλημα του αβγού
Γιατί έχουν εξαφανιστεί με αυτή την ένταση τα αβγά από τα ράφια των καταστημάτων πώλησης τροφίμων - Γιατί οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί