
Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο επιβεβαιώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση και των σημερινών στοιχείων.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) του Institute for Supply Management (ISM) υποχώρησε στις 48,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 49 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα κι ελαφρώς χαμηλότερα των 58,5 μονάδων των προβλέψεων.
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα ο εν λόγω δείκτης παρέμεινε υπό του ορίου των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση για δεύτερο συναπτό μήνα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τον Νοέμβριο του 2022, τελευταία φορά ο δείκτης βρέθηκε χαμηλότερα του πήχη των 50 μονάδων τον Μάιο του 2022 στην κορύφωση της κρίσης από την πανδημία.
ΗΠΑ: Συνεχίζει να υποχωρεί ο δείκτης μεταποίησης με βασικό πρόβλημα τον υψηλό πληθωρισμό
Τα σημερινά στοιχεία έρχονται μία ημέρα μετά από αυτά για τη μεταποίηση της S&P Global, τα οποία έδειξαν ότι η δραστηριότητα των επιχειρήσεων επιδεινώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020. Συγκεκριμένα ο Δείκτης ΡΜΙ διολίσθησε τον Δεκέμβριο στις 46,2 μονάδες, από 47,7 μονάδες τον Νοέμβριο.
Οι αποκλίσεις που παρουσιάζουν οι δύο δείκτες έχουν να κάνουν με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για τη συλλογή των δεδομένων. Η τιμή και για τους δύο δείκτες σταθμίζεται κατά 30% από τις νέες παραγγελίες, κατά 25% από την παραγωγή, κατά 20% από την απασχόληση, κατά 15% από τις παραδόσεις των προμηθευτών και κατά 10% από τα αποθέματα.
Ωστόσο ο Δείκτης ΡΜΙ του ISM συλλέγει δεδομένα από 400 μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις, ενώ της S&P Global από 800 και θεωρείται ως πιο περιεκτική η έρευνά της.


Latest News

Πληθωρισμό 3,5% και κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ «βλέπει» η Goldman Sachs
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος από τους δασμούς της 2ας Απριλίου είναι μεγαλύτερος από ό,τι πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά είχαν υποθέσει προηγουμένως, επισημαίνει η Goldman Sachs

Αν «υπαναχωρήσει» θα έχει μεγάλα προβλήματα - Η απειλή Τραμπ στον Ζελένσκι για σπάνιες γαίες
«Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κι αν το κάνει θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα», δηλώνει ο Τραμπ για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Switch 2
Η Nintendo στοιχηματίζει στη μετατόπιση της παραγωγής παιχνιδομηχανών από την Κίνα στο Βιετνάμ για να αμτιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς

Οδηγοί των Uber – Lyft στην Καλιφόρνια διεκδικούν απλήρωτους μισθούς
Οι οδηγοί των Uber και Lyft πραγματοποίησαν διαδηλώσεις από το Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ

Επιστροφή σε... δοκιμασμένες συνταγές για τη Volvo - Eνας βετεράνος στο τιμόνι
Ο Hakan Samuelsson, 74 ετών, θα διαδεχθεί τον Jim Rowan στο τιμόνι της Volvo Cars, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ, δηλώνει ο Σολτς
Οι εμπορικοί πόλεμοι πληγώνουν όλες τις πλευρές