
Φόβοι για νέο «τσουνάμι» κρουσμάτων στην Ευρώπη με νέα πανδημικά κύματα, προκαλεί η έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφεται στην Κίνα καθώς και η χαλάρωση των περιορισμών που υπήρχαν.
Η ανησυχία στην Ευρώπη εντείνεται καθώς φαίνεται ότι τα στοιχεία που δίνει η Κίνα σχετικά με τα κρούσματα και τους θανάτους από κορωνοϊό δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Χθες, άλλωστε, για πρώτη φορά υψηλόβαθμοι υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Κίνα παραδέχτηκαν ότι ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο Covid είναι «τεράστιος» και το 70% των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Σανγκάης έχουν μολυνθεί.

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η εφημερίδα «Daily Mail», οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Κίνας δήλωσαν στην κινεζική τηλεόραση ότι η χώρα τους βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίσιμη αύξηση «σε ότι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων» από Covid.
Η Ευρώπη λαμβάνει μέτρα
Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη ακόμη αναζητά έναν κοινό βηματισμό για την λήψη μέτρων που θα αφορούν τους κινέζους ταξιδιώτες.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα θα συνεδριάσει και πάλι η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού όσοι φτάνουν από την Κίνα.
Την ίδια ώρα, το Πεκίνο προειδοποιεί τις χώρες της Δύσης για «αντίποινα» ύστερα από τους περιορισμούς που επέβαλαν σε όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς από το κινεζικό έδαφος.
«Όχι» από Κίνα στην πρόταση για αποστολή ευρωπαϊκών εμβολίων
Η ΕΕ πάντως, προσφέρθηκε να βοηθήσει την Κίνα να ελέγχει το πανδημικό κύμα κοροαϊού, στέλνοντας εμβόλια mRNA, πρόταση που αμέσως απορρίφθηκε από τις Κινεζικές Αρχές οι οποίες ανέφεραν ότι η κατάσταση βρίσκεται «υπό έλεγχο».
Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου «ήρθε σε επαφή με τους κινέζους ομολόγους τους για να προσφέρει αλληλεγγύη και υποστήριξη, κάτι που περιλαμβάνει εμπειρογνωσία δημόσιας υγείας καθώς και δωρεές επικαιροποιημένων εμβολίων της ΕΕ» δήλωσε σύμφωνα με τους Financial Times εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η πρόταση διατυπώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κομισιόν για συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση, μετά την άρση της σκληρής πολιτικής «μηδενικής Covid» του Πεκίνου, εξέλιξη στην οποία αποδίδεται η έξαρση κρουσμάτων.
Ωστόσο το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ευρωπαϊκά εμβόλια, δεδομένης της «αφθονίας» κινεζικών εμβολίων με «ισχυρή κλινική αποτελεσματικότητα».
Πηγή: in.gr


Latest News

Έσπασαν και φέτος οι μπότηδες στην Κέρκυρα – Το εντυπωσιακό έθιμο του Πάσχα
Από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών στην Κέρκυρα, οι μπότηδες, δηλαδή μεγάλα ή μικρά κεραμικά βαμμένα κόκκινα δοχεία γεμάτα με νερό, έπεσαν με θόρυβο στο δρόμο

O Μητσοτάκης στην Πρώτη Ανάσταση στην Τήνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για το Πάσχα στο νησί της Τήνου

Δημογραφικό: Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα του 2050
Τα τελευταία χρόνια, οι δημογραφικές αλλαγές στην Ελλάδα απασχολούν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες και τους φορείς

Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει την ρωσική κατοχή της Κριμαίας
Τι δηλώνει πηγή που γνωρίζει για την φερόμενη πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ στο CNN – Η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014

Aργυρού: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομίας η αναβάθμιση της S&P
Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού σχολίασε τη σημασία αυτής της αναβάθμισης

Τέμπη: Πότε έρχεται το πόρισμα του ΕΜΠ
Θα ρίξει φως σε κρίσιμα ερωτήματα, κυρίως στο θέμα της πυρόσφαιρας – Τι αναφέρει μία νέα μαρτυρία

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα το Μεγάλο Σάββατο
Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο του Πάσχα για τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ και πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζική Μεταφοράς στην Αθήνα

Η διπλωματία πάνω σε χάρτες – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, οι αντιδράσεις και τα επόμενα βήματα
Ελληνική και τουρκική διπλωματία μετρούν αντιδράσεις και επόμενα βήματα

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων