![Σούνακ: Τα πέντε «θεμέλια» της Βρετανίας για το 2023](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/sunak.jpg)
Τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του εν μέσω της κοινωνικής αναταραχής στη Βρετανία παρουσίασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρίσι Σούνακ, με τις οποίες δεσμεύθηκε ότι θα μειώσει τον πληθωρισμό, θα αντιμετωπίσει την κρίση του υγειονομικού συστήματος και θα περιορίσει την παράνομη μετανάστευση.
Στην πρώτη ομιλία του για το 2023, ο συντηρητικός πρωθυπουργός έδωσε «πέντε υποσχέσεις», τα «πέντε θεμέλια στα οποία θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», όπως είπε, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κανένα νέο μέτρο.
Δύο χρόνια πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, κηρύσσονται αλλεπάλληλες απεργίες, ιδίως στους τομείς της υγείας και των μεταφορών. Η κρίση του δημόσιου συστήματος υγείας, που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ανησυχεί τους Βρετανούς.
«Θα μειώσουμε στο μισό τον πληθωρισμό φέτος (…) θα δώσουμε ώθηση στην οικονομία, δημιουργώντας καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες σε όλη τη χώρα», είπε ο Σούνακ.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε επίσης ότι θα μειώσει το χρέος της χώρας, το οποίο έχει αυξηθεί από τα μέσα του 2021, λόγω του πληθωρισμού ο οποίος αγγίζει το 11%.
Η δέσμευσή του για μείωση του πληθωρισμού στο μισό ανταποκρίνεται στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.
Βρετανία: Απεργίες και σύστημα υγείας πρόσθετοι πονοκέφαλοι για τον Ρίσι Σούνακ
Ο Σούνακ δεσμεύτηκε επίσης να περιορίσει την αναμονή των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο έχει φτάσει στα όριά του έπειτα από δέκα χρόνια λιτότητας και λόγω της πανδημίας. Επανέλαβε εξάλλου ότι θα υιοθετήσει «νέους νόμους» για να σταματήσει τα μικρά σκάφη που φτάνουν στη χώρα αλλά και για να απελαύνονται γρήγορα οι παράτυποι μετανάστες.
Περισσότεροι από 45.000 μετανάστες διέπλευσαν τη Μάγχη το 2022 για να φτάσουν στη Βρετανία, αριθμός ρεκόρ. Το 2021, 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο ενός φουσκωτού.
«Αυτές είναι οι προτεραιότητες του λαού (…) οι προτεραιότητες της κυβέρνησης», διαβεβαίωσε ο Ρίσι Σούνακ, ζητώντας από τους Βρετανούς να κρίνουν την κυβέρνησή του «με βάση τις προσπάθειες που θα καταβάλλει και τα αποτελέσματα που θα επιτύχει».
Απαντώντας σε αυτήν την ομιλία, η «υπ’ αριθμόν 2» των Εργατικών, η Άντζελα Ρέινερ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν κάνει τίποτα». Σχολίασε επίσης ότι «επί εβδομάδες» γινόταν πολύς θόρυβος για την παρουσίαση του «μεγάλου οράματος» του Σούνακ. «Τώρα που το ανήγγειλε, η χώρα έχει το δικαίωμα να αναρωτηθεί: αυτό είναι όλο;» είπε η Ρέινερ.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Ρωσία: Υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ικανοποιητική πρόταση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-22-600x361.jpg)
Ρωσία: Υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ικανοποιητική πρόταση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρει ότι η χώρα δεν έχει λάβει ακόμα ικανοποιητική πρόταση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
![Τραμπ: «Ψαλίδι» στη χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας – Μεγάλος προβληματισμός](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-05T205254Z_583250170_RC2EOCA20A8M_RTRMADP_3_USA-TRUMP-600x400.jpg)
«Ψαλίδι» Τραμπ στη χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας – Μεγάλος προβληματισμός
Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί ο περιορισμός της χρηματοδότησης των ιατρικών ερευνών στις ΗΠΑ από την κυβέρνηση Τραμπ
![Πέθανε ο «ιδρυτής πατέρας» της Ναμίμπια Σαμ Νουτζόμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-13-600x475.jpg)
Πέθανε ο «ιδρυτής πατέρας» της Ναμίμπια Σαμ Νουτζόμα
Ο Νουτζόμα ανέβηκε στην ηγεσία της χώρας το 1990
![New York Post: Νέες συνομιλίες Τραμπ με Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-05T205254Z_583250170_RC2EOCA20A8M_RTRMADP_3_USA-TRUMP-600x400.jpg)
Νέες συνομιλίες Τραμπ με Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Δημοσίευμα της New York Post αναφέρει ότι ο Τραμπ δήλωσε πως διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου
![Γερμανία: Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/merz1-600x453.jpg)
Σταθερά πρώτος αλλά με απώλειες ο Μερτς - Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για τις γερμανικές εκλογές
Βάσει νέας δημοσκόπησης στη Γερμανία το αριστερό Die Linke βλέπει πιθανότητες εισόδου στην Bundestag
![ΕΕ: Υπό έρευνα ο ρόλος της Ρωσίας στην αγορά λογισμικού για κρίσιμο ευρωπαϊκό σύστημα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/intro1-600x329.jpg)
Στο μικροσκόπιο της ΕΕ ο ρόλος της Ρωσίας για κρίσιμο ευρωπαϊκό έργο πληροφορικής
Η έρευνα εξετάζει πώς ο γαλλικός όμιλος Atos χρησιμοποίησε το γραφείο της Μόσχας για ευαίσθητο έργο πληροφορικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
![Τραμπ: Νέο μέτωπο με τη Νότια Αφρική – «Παγώνει» κάθε αμερικανική βοήθεια στην Πρετόρια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/donald-trump-600x400.jpg)
Νέο μέτωπο Τραμπ με τη Νότια Αφρική – «Παγώνει» κάθε αμερικανική βοήθεια στην Πρετόρια
Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα χορηγούν στο εξής βοήθεια στη Νότια Αφρική, επικαλούμενος νόμο που προβλέπει απαλλοτριώσεις γαιών, που διατείνεται ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος των λευκών αγροτών