Σε νούμερο ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση, εξελίσσεται η έλλειψη φαρμάκων, ακόμη κι αν οι παράγοντες για την κατάσταση αυτή είναι πολλοί.
Κι αυτό γιατί πρόκειται για πρόβλημα που «χτυπά» και στον πυρήνα ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή στους ηλικιωμένους.
Ο φόβος των 60 + να μη βρουν τα φάρμακα που θέλουν, προκαλεί δυσαρέσκεια και είναι το τελευταίο που θα ήθελε αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση.
Από τη μια να επικοινωνεί αυξήσεις άνω του 7% σε εκατομμύρια συνταξιούχους. Επίσης να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους.
Κι από την άλλη, να προκαλείται μείζον πρόβλημα με την επάρκεια φαρμάκων που στην συντριπτική τους πλειοψηφία κατευθύνονται προς τους συνταξιούχους.
Η στήλη μαθαίνει ότι στο Μαξίμου πιέζουν να βρεθούν λύσεις το ταχύτερο και να μην «τραβήξει» για καιρό το ζήτημα. Δεν θα ήθελαν σε καμιά περίπτωση μια προεκλογική περίοδο και οι πολίτες να τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα σκευάσματα που χρειάζονται.
Γιατί χαίρεται ο Χρήστος
Γελάνε και τα… μουστάκια (που δεν έχει) του Χρήστου Σταϊκούρα για τη βράβευσή του από το περιοδικό The Banker ως υπουργός Οικονομικών της χρονιάς 2023. Σημαντική διάκριση, αλλά διάκριση και για την Ελλάδα είναι η αλήθεια.
Ο Ελληνας υπουργός βραβεύτηκε ουσιαστικά ως ο καλύτερος manager καθώς κατάφερε να τονώσει την ανάπτυξη και να σταθεροποιήσει την οικονομία.
Βεβαίως, δεν χρειαζόταν όλη αυτή η τεράστια δήλωση του κ. Σταϊκούρα και οι… ευχαριστίες στον πρωθυπουργό, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις κλπ. Αλλά δικαιολογείται από τη χαρά του.
Είναι άλλωστε κι ένα επιπλέον bonus για τον κ. Σταϊκούρα ο οποίος θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής στη Φθιώτιδα. Εκεί όπου ακούγεται ότι θα κατέβει και γνωστός δημοσιογράφος της τηλεόρασης.
Όχι ότι θα χάσει την έδρα του ο υπουργός Οικονομικών, αλλά όσο να ‘ναι, μια πρωτιά με διαφορά από τους άλλους είναι κάτι που θα το ήθελε πολύ.
Το νέο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ
Πρέπει να τους έχουν ματιάσει στη Χαριλάου Τρικούπη και το ένα πρόβλημα έρχεται πάνω στο άλλο.
Εχουν που έχουν το μείζον θέμα με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, που βρίσκεται στη φυλακής τα σίδερα, έχουν την πίεση για την επόμενη ημέρα των εκλογών, μόνο οι… Drag Queens τους έλειπε.
Γιατί η θέση της Κατερίνας Λάσπα, που πρόσφατα έβαλε ο πρόεδρος Ανδρουλάκης στους τομεάρχες ως… μεταγραφή αεροδρομίου, όχι μόνο δεν άρεσε, αλλά προκάλεσε και οργή.
Τι έκανε η Λάσπα; Το αυτονόητο. Απευθύνθηκε εκεί που ξέρει. Στους ΠΑΣΟΚους που τη λέξη «δικαιωματισμός» ούτε που την ξέρουν ή που την έχουν ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτό το κοινό η δήλωση της πρώην παρουσιάστριας άρεσε μια χαρά, αλλά δεν άρεσε στη Χαριλάου Τρικούπη που όμως τι να κάνει; Απλά αποδοκίμασε… κρυφά, σιωπηλά με διαρροές.
Γιατί δεν είναι καιρός για μέτωπα τώρα με τους ψηφοφόρους…
Ο κατώτατος μισθός το μεγάλο στοίχημα
H αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι το καλύτερο προεκλογικό… project για την κυβέρνηση (εκτός κι αν έχουμε νέα από το μέτωπο των αναδρομικών).
Και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν σχετικά με το ύψος της αύξησης. Αλλωστε, οποιοδήποτε ποσοστό δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, τις επιχειρήσεις επιβαρύνει. Αρα το Μαξίμου θα πρέπει πρώτα να τα… βρει με τις επιχειρήσεις ώστε να μην υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις, απολύσεις κ.λπ.
Τα σενάρια, λοιπόν, είναι πολλά με το καλύτερο να μιλά για διψήφιο ποσοστό αύξησης και τον κατώτατο μισθό να φτάνει τα 800 ευρώ μικτά.
Ένα διψήφιο ποσοστό κι ένα 8 μπροστά από τον μισθό, ασφαλώς και θα κάνει «γκελ», και μάλιστα σε μια περίοδο που θα γίνονται εκλογές.
Βεβαίως, υπάρχει και το σενάριο της αύξησης στο 6%-8% που θα οδηγήσει τον μισθό πάνω από 770 ευρώ μικτά. Εδώ να σημειωθεί ότι είναι ένα ποσοστό που είδαμε και στις αυξήσεις στις συντάξεις, θεωρείται πιο safe για τις επιχειρήσεις και δεν θα υπάρξουν πολλές αντιρρήσεις.
Το σίγουρο είναι ότι μέσα στον Μάρτιο θα υπάρξουν ανακοινώσεις, όταν δηλαδή θα «καίγεται» η χώρα από τις πολιτικές κόντρες στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.
Στη μέγγενη των τεκμηρίων
Τα τεκμήρια «δαγκώνουν» τους φορολογούμενους και ειδικά τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021 αποκαλύπτουν ότι παρά τις απαλλαγές που ίσχυσαν για τους πληγέντες από την πανδημία, σχεδόν 3 στους 10 φορολογούμενους φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα από αυτά που δήλωσαν. Συγκεκριμένα σε σύνολο 6.529.279 φορολογουμένων, 1.748.934 δήλωσαν εισοδήματα ύψους 3,07 δισ. ευρώ αλλά η Εφορία τους καταλόγισε επιπλέον εισόδημα 5,96 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να φορολογηθούν για 9,03 δισ. ευρώ. Ανά πηγή εισοδήματος έξτρα φόρο πλήρωσαν 571.088 μισθωτοί, 542.463 συνταξιούχοι, 389.133 εισοδηματίες, 146.292 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι και 99.958 αγρότες, ενώ ανά περιοχή πρώτη στην κατάταξη ήταν η Αττική με 564.434 φορολογούμενους και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 312.755 και η Δυτική Ελλάδα με 126.213 φορολογούμενους και η Θεσσαλία με 131.627.
Η ανεργία χτυπά κόκκινο στους νέους
Ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά ανεργίας σε νέους που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους διαπιστώνει έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που εντάχθηκε στο συνολικό σχέδιο για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και παρουσιάστηκε από τον ot.gr. Το έλλειμμα δεξιοτήτων και η προβληματική σύνδεση των υπαρχουσών δεξιοτήτων με την αγορά εργασίας διαφαίνεται και στους αντίστοιχους δείκτες ανεργίας, αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική έκθεση.
Ετσι, οι απόφοιτοι βασικής εκπαίδευσης (δημοτικό – γυμνάσιο) αντιμετωπίζουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (19,1%), σε σύγκριση με τους αποφοίτους Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ποσοστό ανεργίας 18,5%). Το υψηλό ποσοστό ανεργίας των αποφοίτων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης δημιουργεί συνθήκες για αύξηση της υποαπασχόλησης και μετανάστευσης, σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση. Οι απόφοιτοι της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης μπορεί να συνεχίζουν να απορροφώνται στην αγορά εργασίας σε σχετικά καλύτερους ρυθμούς από τις προηγούμενες κατηγορίες εκπαίδευσης, αλλά το ποσοστό ανεργίας τους παραμένει ιδιαιτέρως υψηλό.
Μηνύματα επιβράδυνσης από τη βιομηχανία
Περαιτέρω ταχύτητα κατέβασε ο πρόδρομος δείκτης για την οικονομική δραστηριότητα, γνωστός και ως PMΙ, για την Ελλάδα τον Δεκέμβριο. Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο για το 2022. Ειδικότερα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της S&P Global για τον κλάδο της μεταποίησης τον τελευταίο μήνα του 2022 υποχώρησε στις 47,2 μονάδες, από 48,4 μονάδες τον Νοέμβριο. Η τιμή αυτή συνιστά τη χαμηλότερη για το περασμένο έτος και είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021. Παράλληλα, ο Δεκέμβριος ήταν ο έκτος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο η δραστηριότητα των επιχειρήσεων του μεταποιητικού κλάδου παρέμεινε υπό των 50 μονάδων, το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας.
Πάνω από μισό δισ. για αγροτικές επιχειρήσεις
Το ποσό των 590 εκατ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2023-2027 προβλέπεται για το πρόγραμμα των νέων αγροτών στη νέα ΚΑΠ, το οποίο θα συνδεθεί με τη σύσταση αγροτικών επιχειρήσεων. Κατά τη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ 2023-2027, η δημογραφική ανανέωση των απασχολούμενων ιεραρχήθηκε υψηλά στις ανάγκες, όπως επίσης και η ανάγκη «η στήριξη των νέων γεωργών να οδηγεί στη δημιουργία βιώσιμων και ανταγωνιστικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων». Η αύξηση του ποσού του πριμ της πρώτης εγκατάστασης από το επίπεδο των 20.000 ευρώ την περίοδο 2014-2020 στα 40.000 ευρώ έγινε με γνώμονα την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης ανάγκης.
Εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ της Τουρκίας
Ιστορικό υψηλό ρεκόρ στο εμπορικό της έλλειμμα κατέγραψε η Τουρκία το 2022, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία διογκώθηκε κατά 138% σε ετήσια βάση, διαμορφούμενο στα 110,2 δισ. δολάρια. Βάσει των στοιχείων του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,9% και ανήλθαν στα 254,2 δισ. δολάρια, την ίδια ώρα που οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 34% στα 364,4 δισ. δολάρια. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το εμπορικό έλλειμμα τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στα 10,4 δισ. δολάρια, με τις εισαγωγές να καταγράφουν άνοδο 3,1% στα 22,9 δισ. δολάρια και τις εξαγωγές 14,6% στα 33,3 δισ. δολάρια.
Τα κόλπα του Ερντογάν
Μπορεί η τουρκική οικονομία να είναι στην κόψη του ξυραφιού, αλλά ο Ερντογάν ξέρει πώς να κερδίσει τις εκλογές. Αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25% (αντί για 55% αρχικά) μιας και ο πληθωρισμός έπεσε στο 64% και έρχονται κι άλλα πολλά. Που θα γεμίσουν τις άδειες τσέπες των Τούρκων πριν από τις εκλογές.
Ο,τι κάνουν δηλαδή και σε πολλές άλλες χώρες, απλά στην αχανή Τουρκία που οι ψήφοι είναι πολλοί, είναι και αλλιώς.
Πάντως, ο Ερντογάν θα επιμείνει στο μοτίβο του. Εθνικισμός, πολεμική προετοιμασία, «δωράκια» στους πολίτες και αποκλεισμό των πολιτικών αντιπάλων. Αμφιβάλλετε για τον νικητή;
Latest News
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις