Ο κορωνοϊός μπορεί να ξεχάστηκε για λίγο, όμως, δεν μας άφησε… Αντίθετα επιστρέφει δριμύτερος όπως δείχνει η έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφεται στην Κίνα, ανεβάζοντας στα ύψη την ανησυχία, καθώς τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν υπάρχει μέθοδος, για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.
Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση προς τις φαρμακοβιομηχανίες έχει μειωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα, αυτές, να έχουν μικρότερο κίνητρο για την παραγωγή νέων θεραπειών αντισωμάτων, που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές.
Κορωνοϊός: Τι έδειξε μελέτη για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης εμβολίων mRNA
Εκατομμύρια σε κίνδυνο
Κάτι που επισημαίνει, σε άρθρο του το Politico, σημειώνοντας παράλληλα πως η έλλειψη εξειδικευμένων φαρμάκων για την Covid-19 για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έχει αφήσει εκατομμύρια πολίτες με περιορισμένες επιλογές εάν αρρωστήσουν καθώς η πανδημία μπαίνει σε έναν αβέβαιο χειμώνα.
Αν και στις αρχές της πανδημίας, είχε θεωρηθεί ότι η λύση για ασθενείς με Covid που διέτρεχαν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ήταν τα μονοκλωνικά αντισώματα – που καθώς ήταν πολύ ακριβά, χρησιμοποιούνταν ως επί το πλείστον για τη θεραπεία διαφόρων «επισήμων», όπως ο Τραμπ το 2020 – σήμερα είναι γνωστό ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά έναντι των τωρινών μεταλλάξεων.
Τα πιο εύκολα στη χορήγηση αντιιικά φάρμακα, όπως το Paxlovid, έχουν πάρει σε μεγάλο βαθμό τη θέση τους, αλλά δεν είναι ασφαλή για όλους τους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, επειδή αλληλεπιδρούν με πολλά άλλα φάρμακα.
Όπως επισημαίνει το Politico, χωρίς ένα κυβερνητικό πρόγραμμα όπως το Operation Warp Speed για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών δεύτερης γενιάς, οι ευάλωτοι κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από Covid – 19 και να «πλημμυρίσουν» τα νοσοκομεία την ώρα που σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ, ήδη πιέζεται.
Ο FDA απέσυρε τις εγκρίσεις για τις θεραπείες αντισωμάτων
Παράλληλα, μέσα στο 2022 ο FDA απέσυρε την έγκριση για τέσσερις θεραπείες αντισωμάτων, καθώς η Omicron και οι υποπαραλλαγές της εξάλειψαν την αποτελεσματικότητά τους. Οι θεραπείες απευθύνονταν σε ενήλικες και παιδιά με ήπια έως μέτρια νόσηση που θεωρούνταν ότι διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο και να καταλήξουν σε νοσοκομείο.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα – τα οποία έχουν κατασκευαστεί στο εργαστήριο- έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν την είσοδο ενός ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Αλλά πρέπει να συνδεθούν με την πρωτεΐνη ακίδας του ιού για να την εξουδετερώσουν και οι πολλές μεταλλάξεις του κοροναϊού από την εμφάνισή του το 2019 έχουν καταστήσει σταδιακά αναποτελεσματικά τα διαθέσιμα προϊόντα.
Από την άλλη μεριά τα αντιιικά χάπια ενώ είναι άφθονα και παραμένουν μια επιλογή για μερικούς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, δεν θα λειτουργήσουν για όλους – το Paxlovid της Pfizer αλληλεπιδρά με πολλά ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα, αναφέρει το άρθρο.
Το Remdesivir, από την άλλη, είναι ένα αντιικό που χορηγείται ενδοφλέβια, και αποτελεί επιλογή για τη θεραπεία ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, ωστόσο απαιτεί εγχύσεις για τρεις ημέρες είτε σε νοσοκομείο είτε σε εξωτερικά ιατρεία.
Η θεραπεία με πλάσμα
Ακόμη μια θεραπεία που εξακολουθεί να είναι επιλογή για τους ανοσοκατεσταλμένους που μολύνονται από κοροναϊό, είναι η θεραπεία με πλάσμα που περιέχει αντισώματα κατά του ιού, ωστόσο, η διαθεσιμότητά του στις ΗΠΑ δεν είναι μεγάλη.
Από την άλλη, όπως αναφέρει γιατρός στο Politico, έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της καθώς είναι λιγότερο πιθανό να νικηθεί από οποιαδήποτε μετάλλαξη και μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά στελέχη, αλλά είναι δύσκολο να χορηγηθεί και απαιτεί να γίνει ομαδοποίηση αίματος για τον λήπτη.
Ο FDA έχει εγκρίνει την επείγουσα χορήγηση πλάσματος για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, αλλά το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ παρέμεινε ουδέτερο ως προς τη θεραπεία, κάτι που η Janet Handal, πρόεδρος της Ομάδας Υποστήριξης Μεταμοσχευμένων και Ανοσοκατεσταλμένων Ασθενών, λέει ότι έχει οδηγήσει ορισμένα νοσοκομεία να διστάζουν να το χορηγήσουν.
Οι οδηγίες για το πλάσμα, που ενημερώθηκαν τελευταία την 1η Δεκεμβρίου, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν «επαρκή στοιχεία» για να προτείνεται η χρήση ή μη της θεραπείας σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Ο FDA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πραγματοποίησαν ένα σεμινάριο αυτόν τον μήνα για να φέρουν μαζί γιατρούς, βιομηχανίες και ρυθμιστικές αρχές για να συζητήσουν την υποστήριξη νέων θεραπειών μονοκλωνικών αντισωμάτων.
«Ο FDA έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με χορηγούς της βιομηχανίας για να επισπεύσει την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων για την κάλυψη αναγκών, όπως η ανάγκη για νέες προληπτικές θεραπείες για ασθενείς με ανοσοκαταστολή που είναι απίθανο να ανταποκριθούν στον εμβολιασμό», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.
Latest News
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές για τα ασφάλιστρα υγείας – Ζητούν τιμοκατάλογο και είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία
Μετά τις αποκαλύψεις του ΟΤ για τα ασφάλιστρα υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητά μέτρα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά νοσοκομεία
Νέα εξαγγελία Μαρινάκη για παρέμβαση στα ασφάλιστρα υγείας – Νομοθετική πρόταση φέρνει το ΠΑΣΟΚ
Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και ο ρόλος funds και ιδιωτικών νοσοκομείων που αποκάλυψε ο ΟΤ, πυροδοτούν πολιτική αντιπαράθεση
Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα του ΕΟΠΥΥ - Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι
Με ειδικό κωδικό στο κινητό τηλέφωνο η έκδοση και εκτέλεση γνωματεύσεων στο νέο σύστημα από τον ΕΟΠΥΥ
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.