Κρυπτονομίσματα: Το «caveat emptor» δεν ισχύει σ’ αυτή την αγορά
Οι συναλλαγές σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν εγγύηση θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις ρυθμιστικές αρχές ως τζόγος
Το περασμένο έτος σηματοδότησε την αποσύνθεση της αγοράς κρυπτονομισμάτων καθώς οι επενδυτές που (αρχικά) είχαν επηρεαστεί από το φόβο ότι θα χάσουν το ράλι, (στη συνέχεια) επηρεάστηκαν από το φόβο ότι δεν θα προλάβουν να πουλήσουν.
Το TerraUSD – ένα stablecoin που ήταν σταθερό μόνο στο όνομα – ήταν από τα πρώτα που βούλιαξαν σε μια αλυσίδα καταρρεύσεων οι οποίες κατέστρεψαν πολλές πλατφόρμες δανεισμού, ένα hedge fund, ένα κορυφαίο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων και -πιο πρόσφατα- μια μεγάλη εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων εισηγμένη στις ΗΠΑ. Επιπλέον εταιρείες κρυπτονομισμάτων είναι πιθανό να προστεθούν σε αυτή τη λίστα τους επόμενους μήνες.
«Βαρυχειμωνιά» για το Bitcoin και άλλα crypto – Από το ναδίρ στο ζενίθ… σε ένα μόλις χρόνο [ΓΡΑΦΗΜΑ]
Αυτές οι χρεοκοπίες εμφανίστηκαν με ταχεία διαδοχή, αντανακλώντας την απίστευτα υψηλή μόχλευση των παικτών κρυπτονομισμάτων, τη υψηλή διασύνδεση που υπάρχει στο οικοσύστημα κρυπτογράφησης και τις ανεπαρκείς δομές εποπτείας του κλάδου.
Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι η καταστροφή της αγοράς κρυπτονομισμάτων άφησε το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλώβητο σε μεγάλο βαθμό. Ως εκ τούτου, πολλοί πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να αφήνουμε τα κρυπτονομίσματα να καίγονται παρά να τα ρυθμίσουμε εποπτικά με κίνδυνο να τα νομιμοποιήσουμε. Επιτρέψτε μου να εκφράσω δύο σημαντικές επιφυλάξεις σχετικά με αυτήν την άποψη.
Πρώτον, παρά τα θεμελιώδη ελαττώματα τους, δεν είναι βέβαιο ότι τα περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα τελικά θα αυτοκαταστραφούν.
Πάρτε, για παράδειγμα, περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων χωρίς εγγύηση. Δεν επιτελούν καμία κοινωνικά ή οικονομικά χρήσιμη λειτουργία: σπάνια χρησιμοποιούνται για πληρωμές και δεν χρηματοδοτούν την κατανάλωση ή τις επενδύσεις. Ως μορφή επένδυσης, τα μη εγγυημένα κρυπτονομίσματα στερούνται επίσης εγγενούς αξίας. Είναι κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία. Οι επενδυτές τα αγοράζουν με μοναδικό στόχο να τα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή. Στην πραγματικότητα, είναι τζόγος μεταμφιεσμένος ως επένδυση.
Τι δείχνουν οι αναζητήσεις στο Google για το μέλλον των crypto
Αλλά ακριβώς για αυτόν τον λόγο δεν μπορούμε να περιμένουμε να εξαφανιστούν. Οι άνθρωποι πάντα τζόγαραν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Και στην ψηφιακή εποχή, τα κρυπτονομίσματα χωρίς εγγύηση είναι πιθανό να συνεχίσουν να αποτελούν όχημα για τυχερά παιχνίδια.
Δεύτερον, το κόστος ενός μη ελεγχόμενου κλάδου κρυπτονομισμάτων είναι πολύ υψηλό για να αγνοηθεί για την κοινωνία. Η φετινή κατάρρευση της αγοράς κρυπτογράφησης έπιασε εκατομμύρια επενδυτές στα πράσα. Οι ανενημέρωτοι επενδυτές υπέστησαν σημαντικές απώλειες. Δεν καίγονται μόνο τα κρυπτονομίσματα από αυτό.
Επιπλέον, τα μη ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και για παράκαμψη κυρώσεων. Έχουν επίσης υψηλό περιβαλλοντικό κόστος.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε τα κρυπτονομίσματα χωρίς εποπτική ρύθμιση. Πρέπει να δημιουργήσουμε προστατευτικά τοιχώματα που να αντιμετωπίζουν τα ρυθμιστικά κενά και το arbitrage -και να αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο το σημαντικό κοινωνικό κόστος των κρυπτονομισμάτων.
«Ξαναγράφεται» ο χάρτης των crypto – Τι άλλαξε η εκκωφαντική πτώση του FTX
Αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να περπατούν σε τεντωμένο σκοινί. Όπως και ο Οδυσσέας, πρέπει να αντισταθούν στις σαγηνευτικές σειρήνες των κρύπτο για να αποφύγουν να πέσουν θύματα του ισχυρού λόμπι του κλάδου. Και στο ταξίδι τους, πρέπει να απομακρυνθούν από τη Σκύλλα της κακής εποπτείας και τη Χάρυβδη της νομιμοποίησης ακατάλληλων μοντέλων κρυπτονομισμάτων.
Ο κανονισμός της ΕΕ για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων σε κρυπτονομίσματα (Regulation on Markets in Crypto-Assets) είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι σημαντικό να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά για να διασφαλιστεί ότι όλα τα τμήματα του κλάδου ελέγχονται, συμπεριλαμβανομένων των αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ο δανεισμός περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομσιμάτων ή οι υπηρεσίες πορτοφολιών που δεν είναι θεματοφύλακες.
Επιπλέον, ο κανονισμός θα πρέπει να αναγνωρίζει την κερδοσκοπική φύση των κρυπτονομισμάτων χωρίς εγγύηση και να τα αντιμετωπίζει ως δραστηριότητες τζόγου. Οι ευάλωτοι καταναλωτές θα πρέπει να προστατεύονται μέσω αρχών παρόμοιων με εκείνες που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια. Θα πρέπει να φορολογούνται ανάλογα με το κόστος που επιβάλλουν στην κοινωνία.
Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος καθυστέρησης της ρύθμισης λόγω του χρόνου που απαιτείται για τις νομοθετικές διαδικασίες, οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές πρέπει να εξουσιοδοτηθούν να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις στα κρύπτο.
Crypto-πορτοφόλι λανσάρει ο πατέρας του iPod
Και για να είναι αποτελεσματική και να αποτραπεί ρυθμιστικό αρμπιτράζ, η ρύθμιση πρέπει να έχει παγκόσμια εμβέλεια. Οι συστάσεις του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη ρύθμιση και την επίβλεψη των δραστηριοτήτων και των αγορών περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και να εφαρμοστούν επειγόντως, όπως και οι κανόνες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από την Επιτροπή της Βασιλείας για τη διαχείριση των ανοιγμάτων των τραπεζών σε κρυπτονομίσματα.
Ωστόσο, η εποπτεία και η φορολογία από μόνες τους δεν θα επαρκούν για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των κρυπτο. Για να οικοδομήσουμε γερές βάσεις για το ψηφιακό χρηματοοικονομικό οικοσύστημα, χρειαζόμαστε ένα ακίνδυνο και αξιόπιστο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο διακανονισμού (επίσημο ψηφιακό νόμισμα), το οποίο μπορεί να υπάρξει μόνο με εγγύηση κεφαλαίων της κεντρικής τράπεζας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εργάζονται πάνω σε ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών τόσο για λιανική όσο και χονδρική. Διατηρώντας τον ρόλο του χρήματος της κεντρικής τράπεζας ως άγκυρα (πυλώνα) του συστήματος πληρωμών, οι κεντρικές τράπεζες θα διαφυλάξουν την εμπιστοσύνη από την οποία εξαρτώνται τελικά οι ιδιωτικές μορφές χρήματος.
* Ο Φάμπιο Πανέττα είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
* Το caveat emptor είναι φράση στα λατινικά που σημαίνει κατά λέξη «Ας προσέξει ο αγοραστής». Υποδηλώνει ότι ο αγοραστής θα πρέπει να προσέξει τι αγοράζει, γιατί μετά δεν μπορεί να υπαναχωρήσει.
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Οι δασμοί, ειδικά σε μια χώρα, θα οδηγήσουν σε ένα ανίερο οικονομικό και πολιτικό χάος
Ωμή αλήθεια ή αγένεια - Τα όρια σε έναν εργασιακό χώρο
Οι ευθείς συνομιλητές υπερηφανεύονται για την ειλικρίνεια, αλλά μπορούν να αποθαρρύνουν τους συναδέλφους τους
Παίζοντας μπριτζ στις... αγορές - Η τέχνη του να είσαι τυχερός επενδυτής
Πώς να παίζεις με τα χαρτιά που σου μοιράζουν και να προσαρμόζεσαι σε αυτά - Οι κινήσεις του Μπάφετ