Τα τρόφιμα ή ποτά με πολλή ζάχαρη τείνουν να έχουν περισσότερες θερμίδες, με αποτέλεσμα η συχνή κατανάλωσή τους να οδηγεί σε παχυσαρκία και άλλα επακόλουθα προβλήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη.

Στην προσπάθεια μείωσης κατανάλωσης της ζάχαρης, μπορεί τελικά να χρησιμοποιούμε συχνά τεχνητά γλυκαντικά. Τα ευρήματα όμως μιας μελέτης με περισσότερα από 100.000 άτομα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMJ, καταδεικνύουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής 

Τι διαπίστωσε η μελέτη

Πρόκειται για προοπτική μελέτη με πληθυσμό 103.388 συμμετεχόντων από τη γαλλική κοόρτη NutriNet-Santé. Εξέτασε τις πιθανές συσχετίσεις μεταξύ καρδιαγγειακής νόσου και τεχνητών γλυκαντικών από όλες τις διατροφικές πηγές, όπως ποτά, επιτραπέζια γλυκαντικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αρτοσκευάσματα και γλυκά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου συνολικά (αναλογία κινδύνου [HR] 1,09, 95% CI 1,01-1,18, p=0,03). Οι απόλυτοι αριθμοί επίπτωσης σε συχνούς καταναλωτές γλυκαντικών και μη καταναλωτές ήταν 346 και 314 ανά 100.000 ανθρωποέτη, αντίστοιχα.

Τα τεχνητά γλυκαντικά συσχετίστηκαν επίσης σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο για αγγειακή εγκεφαλική νόσο (HR 1,18, 1,06-1,31, p =0,002), με ποσοστά επίπτωσης 195 και 150 ανά 100.000 ανθρωποέτη σε συχνούς καταναλωτές γλυκαντικών και μη καταναλωτές, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, η καθημερινή πρόσληψη ακεσουλφάμης και σουκραλόζης συσχετίστηκε με 40% και 31% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, αντίστοιχα. Η πρόσληψη ασπαρτάμης συσχετίστηκε με 17% αυξημένο κίνδυνο για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα αυτής της μεγάλης κλίμακας προοπτικής μελέτης υποδηλώνουν πιθανή άμεση συσχέτιση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών, ειδικά ασπαρτάμης, ακεσουλφάμης, σουκραλόζης, και αυξημένου κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Βαρουφάκης: Σοβαρές καταγγελίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τα «ληστρικά ασφάλιστρα υγείας» με το fund CVC
Plus |

«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC

«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ