Μετά το δήμο Αθηναίων που ζητά μείωση τουλάχιστον στο μισό της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, στο «χορό» των διεκδικήσεων μειώσεων μπαίνουν ο ένας μετά τον άλλο δήμοι από όλη τη χώρα.
Ακίνητα: 5+1 ανατροπές στον φορολογικό χάρτη το 2023
Οι δήμοι συγκαλούν τα δημοτικά συμβούλια για να λάβουν αποφάσεις ενώ ήδη οι δήμοι Γλυφάδας, Πατρέων, Παλλήνης, Μοσχάτου- Ταύρου, Πύλου – Νέστορος, Κέρκυρας, Κορινθίων ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες που έκαναν άλμα το Ιούνιο του 2021 προκαλώντας ντόμινο επιβαρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλους 18 φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.
Ο δήμος Πατρέων ζητάει «κούρεμα» 30% στις αντικειμενικές τιμές, ο δήμος Παλλήνης θεωρεί ότι «είναι αδιανόητο, πολίτες με πενιχρά εισοδήματα, να χάνουν το δικαίωμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το επίδομα στέγασης, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ επειδή ανέβηκε υπερβολικά, άδικα και αναιτιολόγητα, η αντικειμενική αξία του σπιτιού τους.
Με επιστολή του στο υπουργείο Οικονομικών το δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας, ζήτησε την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, καθώς μετά την τελευταία αναθεώρηση προέκυψαν μεγάλες αυξήσεις. Ο δήμος θα αναθέσει σε ορκωτό εκτιμητή την εκπόνηση σχετικής έκθεσης από την πλευρά του, εφόσον το υπουργείο δηλώσει ότι προτίθεται να λάβει υπόψη μια τέτοια εκτίμηση για την καλύτερη αξιολόγηση όλων των δεδομένων. Ωστόσο, ζητάει να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την ολοκλήρωση της εκτίμησης, η οποία εκπνέει στις 20 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα µε το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου στη Γλυφάδα, υπάρχουν περιπτώσεις ακινήτων που μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ο ΕΝΦΙΑ εκτοξεύτηκε στα ύψη:
– Για το 2022 ο ΕΝΦΙΑ ανήλθε 3.501,11 ευρώ, ενώ το προηγούμενο έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 865,57 ευρώ, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση φόρου της τάξης του 304%.
– Για το 2022 ο ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε σε 2.632,51 ευρώ, ενώ το προηγούμενο οικονομικό έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 465,94 ευρώ (αύξηση 465%).
– Για το 2022 ο ΕΝΦΙΑ ανήλθε σε 2.369,27 ευρώ, ενώ το προηγούμενο οικονομικό έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 419,35 ευρώ (αύξηση φόρου 467%).
– Για το 2022 ο ΕΝΦΙΑ εκτοξεύτηκε στα 5.367, 42 ευρώ, επτά φορές πάνω από το προηγούμενο οικονομικό έτος, όταν ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 745,38 ευρώ
Ζητούν παράταση
Οι δήμοι, έχουν προθεσμία να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους, έως τις 20 Ιανουαρίου 2023 και ήδη πιέζουν για παράταση της προθεσμίας.
Η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων θα πρέπει να υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο που θα αιτιολογούν τους λόγους για τους οποίους ζητούν να μειωθούν οι τιμές. Ανάμεσα στους δήμους που αναμένεται να ζητήσουν μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετοί δήμοι της Αττικής όπου καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις όπως το Χαϊδάρι, η Δάφνη, το Μαρούσι ,το Χαλάνδρι, το Καματερό, ο Άγιος Δημήτριος, η Αγία Βαρβάρα αλλά και οι δήμοι όπως της Αστυπάλαιας, του Ναυπλίου της Λήμνου, του Λαγκαδά που οι τιμές ζώνης έκαναν άλμα.
Χωρίς αναδρομική ισχύ
Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αφήσει το παραμικρό περιθώριο αναδρομικών διορθώσεων καθώς ορίζει ρητά πως εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές αυτές θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Έτσι, δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2022 και ενδεχομένως ούτε του 2023.
Οι στοιχειοθετημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.
Latest News
«Ξεπαγώνει» η Ψηφιακή Τράπεζα Γης - Τα οφέλη για τις επενδύσεις και τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Η Ψηφιακή Τράπεζα Γης θα αποτελέσει «εργαλείο» για στρατηγικές επενδύσεις, ιδιοκτήτες διατηρητέων, αυθαιρέτων
Παράταση στο Κτηματολόγιο και για διόρθωση στοιχείων
Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρούν σε δηλώσεις, αλλά και σε επικαιροποίηση δεδομένων, προκειμένου να μη χάσουν τις περιουσίες τους
«Πόλεμος» στο ΣτΕ για τα μπόνους δόμησης – Τι περιλαμβάνει το οπλοστάσιο της κυβέρνησης
Το νομικό του οπλοστάσιο για τα μπόνους δόμησης, μέσω ειδικής μελέτης, υπέβαλε το ΥΠΕΝ στο ΣτΕ
REDS: Τελική ευθεία για τη Νέα Μαρίνα Αλίμου – Το project των 100 εκατ. ευρώ
Η REDS θυγατρική της Ελλάκτωρ κατέθεσε τον φάκελο για την έκδοση των οικοδομικών αδειών
Γιατί θα είναι όμηροι χιλιάδες ιδιοκτήτες με τους δασικούς χάρτες
Τι πρέπει να κάνουν για να ξεμπλοκάρουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο και να μη χάσουν την περιουσία τους – Χρήσιμος οδηγός με 8+1 ερωταπαντήσεις
Η «μάχη» της ΠΥΡΚΑΛ - Οι πέντε μεγάλοι των κατασκευών στον διαγωνισμό για το πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης»
Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε απο τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «ΑΒΑΞ – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ» και «METLEN - INTRAKAT»
Το νέο «αντάρτικο» των δημάρχων για τα ακίνητα - Στα «κάγκελα» για τα αυθαίρετα
Διατάξεις για τα αυθαίρετα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα προκαλούν νέες αντιδράσεις δημάρχων μετά τα μπόνους δόμησης
Προς επέκταση τα σχέδια πόλης - Τι αλλάζει
Καταργείται η εκτός σχεδιασμού δόμηση για τα ακίνητα από το 2028 – Τι δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Logistics: Στο 1 δισ. ευρώ η αξία των νέων έργων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Επενδυτικό ενδιαφέρον για logistics και αποθηκευτικούς χώρους - Οι προκλήσεις για οδικές μεταφορές, ναυτιλία, αερομεταφορές
Η Gen Ζ αλλάζει τα δεδομένα της στέγασης στην Ευρώπη, λέει το MyRoomie
Το υψηλό κόστος στέγασης στην Ευρώπη και η νέα τάση της συγκατοίκησης