Βρισκόμαστε ήδη στο εκλογικό 2023 και μετά τις περιπέτειες της δεκαετίας του 2000 και τα απατηλά όνειρα του 2015, κανείς δεν δικαιούται να λέει ότι δεν γνωρίζει, τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Με ποια μέτρα μπορούμε να αναπτυχθούμε και να έχουμε μια σταθερότητα στη ζωή μας και με ποια μπορούμε να πάμε ξανά στα «βράχια». Γνωρίζουμε όλοι άριστα και τα δύο. Δεν χρειάζεται να έχουμε οικονομικές γνώσεις. Εχουμε συσσωρευμένη εμπειρία πληρωμένη ακριβά, με μειώσεις εισοδήματος, ανεργία και απότομη υποβάθμιση του τρόπου ζωής.
Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να ζούμε από επιδόματα. Μπορούν και πρέπει να βοηθιούνται αυτοί που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Την περίοδο των μνημονίων δεν μπορούσαν ούτε αυτοί να βοηθηθούν επαρκώς. Πλέον οι οικονομικές μας δυνατότητες το επιτρέπουν, αλλά η όποια βοήθεια θα πρέπει να είναι στοχευμένη και για συγκεκριμένο διάστημα. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη και δείκτες όπως αυτούς της φοροδιαφυγής, ώστε να μην προκαλούνται οι υπόλοιποι.
Γνωρίζουμε επίσης ότι δεν μπορούμε να διοριστούμε όλοι στο Δημόσιο και ας ξεπερνούν τους 100.000 οι συμπολίτες μας που πληρώνουν φροντιστήριο για τις 5.000 θέσεις του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Δεν μπορούμε γιατί πολύ απλά οι μισθοί πληρώνονται από το κοινό ταμείο και αυτό μπορεί να πληρώνει μόνο αν έχει από τα χρήματα που θα καταβάλουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Και σε κάθε περίπτωση οι αμοιβές θα υπολείπονται του ιδιωτικού τομέα.
Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να ανέβουν απότομα και πολύ οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα. Γιατί πολύ απλά αν το κάνουμε, με τρόπο που θα προκαλέσει τρικυμία, τα παραγόμενα προϊόντα – ή οι υπηρεσίες – για τα οποία δουλεύουμε, θα γίνουν τόσο ακριβά, που δεν θα τα αγοράζει κανείς. Θα μειωθεί δηλαδή η ανταγωνιστικότητά τους. Η μείωση των πωλήσεων θα φέρει ζημιές στις εταιρείες, απολύσεις ή μικρότερους μισθούς στους εργαζόμενους και μειωμένα έσοδα στα δημόσια ταμεία, που δεν θα επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μας.
Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω μπορούμε να περιμένουμε πολλά και μεγάλα. Λιγότερο δημοφιλή, αλλά πολύτιμα για τη ζωή μας. Μπορούμε για παράδειγμα να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης και να πάμε ακόμα παραπάνω, συγκρατώντας το κόστος δανεισμού, αυξάνοντας τους εν δυνάμει επενδυτές της χώρας. Περισσότεροι επενδυτές και φτηνότερο κόστος χρήματος από τους ανταγωνιστές, σημαίνει καλύτερες προοπτικές, περισσότερες δουλειές και καλύτερες αμοιβές. Οχι με απόφαση του «αναρμόδιου» κράτους. Αλλά αμοιβές που θα έχουν βγει από τις πραγματικές προοπτικές της αγοράς.
Θα χρειαστεί να βάλει και το κράτος το χεράκι του. Να εξασφαλίσει καλές υποδομές, οι οποίες κατά κανόνα όταν υπάρχουν μειώνουν τα κόστη και βελτιώνουν τη ζωή. Να πιέσει να γίνει το ίδιο όπου εμπλέκεται ιδιώτης. Δεν μπορεί να συνεχίζεται στην Ελλάδα του 2023 που διεκδικεί να γίνει περιφερειακό ψηφιακό κέντρο, η ντροπή να παραμένουμε ουραγοί στην Ευρώπη στο γρήγορο Internet. Η συνταγή για ένα καλό οικονομικά έτος, ξέρουμε όλοι ότι δεν είναι οι απατηλές και ανεδαφικές υποσχέσεις αλλά οι προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις.
Latest News
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση
Η αγορά ενός σπιτιού
Καλό το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με κονδύλια πολλά ευρωπαϊκά, αλλά αφορά λίγους, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι μεγάλες
Πόσο ισχυρός θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ
Παρά τη θεαματική νίκη του ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα έχει τα χέρια του τόσο ελεύθερα όσο νομίζει για να κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί.
Τα ευρωπαϊκά εμπορικά αυτογκόλ με τη σοκολάτα
Την περασμένη εβδομάδα οι κολοσσοί της σοκολάτας ξεσηκώθηκαν κατά της Κομισιόν