
«Περαιτέρω αρνητικά σοκ» θα μπορούσαν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι τα μικρότερα κράτη είναι πιο ευάλωτα, σύμφωνα με δημοσιεύμα του Bloomberg. Η προειδοποίηση περιλαμβάνεται στην περίληψη της εξαμηνιαίας έκθεσης «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» που αναμένεται να δημοσιευθεί την Τρίτη και είναι ορατή στον ιστότοπο του ομίλου Open Knowledge Repository.
Παγκόσμιες προσπάθειες
Ακόμη και χωρίς να υπάρξει μια καινούρια κρίση, η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος «αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα, αντανακλώντας την σύσφιγξη της πολιτικής με στόχο τον περιορισμό του πολύ υψηλού πληθωρισμού, την επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και τις συνεχιζόμενες διαταραχές από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Μια πανδημία χρέους – Tο 60% των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών στο κόκκινο
Απαιτούνται «επείγουσες παγκόσμιες και εθνικές προσπάθειες» για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μιας ύφεσης, καθώς και της δυστοκίας να διαχειριστούν το χρέος οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες (EMDEs), όπου η αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο των δύο τελευταίων δεκαετιών, τονίζει.
Είναι ζωτικής σημασίας οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν ότι η όποια δημοσιονομική στήριξη επικεντρώνεται στις ευάλωτες ομάδες και ότι τα χρηματοπιστωτικά συστήματα συνεχίζουν να είναι ανθεκτικά,» προσθέτει.
Παρόμοιες θέσεις έχουν διατυπώσει οι κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο, καθώς αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να μειώσουν τις πιέσεις στις τιμές, ενώ οι κυβερνήσεις στηρίζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ξεκίνησε το 2023 με την προειδοποίηση ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει «μια δύσκολη χρονιά, πιο δύσκολη από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας. Το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση επειδή οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα επιβραδύνουν ταυτόχρονα», δήλωσε η ίδια στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS σε συνέντευξη που προβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου.


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο