Έναν απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς έκανε ο Διοικητής της ΔΥΠΑ κ. Πρωτοψάλτης.
ΔΥΠΑ: Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Η χρονιά που πέρασε αποτελεί ορόσημο για τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), καθώς δρομολογήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη μετεξέλιξη του τέως ΟΑΕΔ σε έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκό φορέα, που έχει ως στόχο την ταχύτερη δυνατή επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και την εύρεση κατάλληλου προσωπικού από τις επιχειρήσεις, ενώ, ταυτόχρονα, υλοποίησε καινοτόμες δράσεις και νέα προγράμματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων ανέργων και εργαζομένων».
Ενίσχυση σε 3 άξονες
Όπως επισημαίνει, με το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά», η ΔΥΠΑ κλήθηκε να αναλάβει έναν ακόμα πιο δυναμικό και κομβικό ρόλο στην αγορά εργασίας, αλλά και να συμβάλει ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση και οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρεις άξονες: α) Αναδιοργανώθηκε η λειτουργία της, ώστε να είναι μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή υπηρεσία απασχόλησης, που θα εξυπηρετεί ταχύτερα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ανέλαβε νέες αρμοδιότητες και ενισχύθηκε με νέα εργαλεία για την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής. β) Εξοπλίστηκε με νέα ψηφιακά και καινοτόμα εργαλεία που στηρίζουν τους ανέργους και ενισχύουν τις δράσεις για την προώθηση της απασχόλησης. γ) Ανέλαβε την ουσιαστική αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω ενός νέου συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης.
Θετικά τα αποτελέσματα στον τομέα της απασχόλησης
Η ΔΥΠΑ υλοποίησε μία νέα γενιά προγραμμάτων απασχόλησης με 30.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας για ανέργους, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ άλλες 30.000 θέσεις «άνοιξαν», κυρίως με πόρους ΕΣΠΑ, με στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.
Τα προγράμματα, που υλοποιήθηκαν, ήταν δύο ειδών, εκείνα που επιδοτούν ένα σημαντικό μέρος του μισθού και των εισφορών – έως και το 100% – του ανέργου που προσλαμβάνεται σε νέα θέση εργασίας στην επιχείρηση και προγράμματα που επιδοτούν τους ανέργους με 14.800 ευρώ, για να ανοίξουν την επιχείρησή τους.
Επίσης, σχεδιάστηκαν δράσεις με γεωγραφική στόχευση, σε περιοχές που είναι θύλακες υψηλής ανεργίας, όπως στις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες, αλλά και σε περιοχές, όπως η πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια. Άλλη μία σημαντική διάσταση των προγραμμάτων είναι η στόχευση σε κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, όπως οι νέοι, γυναίκες, μακροχρόνια άνεργοι, ηλικίας άνω των 45 ετών, άτομα με αναπηρία, αποφυλακισμένοι, απεξαρτημένοι, κ.ά..
Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Πρωτοψάλτης, ενισχύθηκε η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) και αυτό επιβεβαιώνεται με τη μεγάλη και συστηματική διεύρυνση των συνεργασιών της. Επιπρόσθετα, τονίζει ότι στις 10 «Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ», που διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία σε μεγάλες πόλεις της χώρας, η ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών καθιερώνει πλέον τη δράση ως «θεσμό», καθώς συμμετείχαν περισσότερες από 500 επιχειρήσεις που αναζητούσαν προσωπικό και προσήλθαν περισσότεροι από 12.000 πολίτες, για να δώσουν το βιογραφικό τους και να βρουν τη δουλειά που επιθυμούν.
Στον κρίσιμο τομέα της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας, προσλήφθηκαν 600 νέοι εργασιακοί σύμβουλοι ανέργων και εργοδοτών, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίοι ενίσχυσαν τα 116 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ.
Εξωστρέφεια
Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει ο κ. Πρωτοψάλτης, «υπήρξε ενίσχυση της εξωστρέφειας της ΔΥΠΑ, με σημαντικές συνεργασίες στον τομέα της κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης με διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας, όπως η Google, η Microsoft, η Cisco και η Amazon, αλλά και με συμπράξεις με μεγάλες εταιρείες, φορείς και οργανισμούς, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Στην ίδια κατεύθυνση, το 2022, ανακοινώθηκαν νέες συνεργασίες, όπως, με τον όμιλο ONEX και την εταιρεία Huawei, τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα, μέσω των οποίων προωθείται η διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τη «γαλάζια οικονομία» και η κατάρτιση άνεργων γυναικών σε δεξιότητες τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών. Ακόμη, ανακοινώθηκε πρόσφατα μία νέα συνεργασία με τις εταιρείες κολοσσούς της τεχνολογίας Amazon, Cisco και Microsoft, για τη νέα σχολή κατάρτισης ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, που εντάσσεται σε ένα ευρύ πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ για τις ειδικές κοινωνικές ομάδες, που θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.
Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης
«Στον τομέα της κατάρτισης, υλοποιήθηκε από τη ΔΥΠΑ το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης, που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, για 120.000 ανέργους σε κλάδους υψηλής ζήτησης, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, ενώ, πρόσθετα, ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο οι αιτήσεις για το αντίστοιχο πρόγραμμα κατάρτισης 150.000 εργαζομένων, το «Πάω Μπροστά», ανέφερε. Για πρώτη φορά, συμμετέχουν τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης των Πανεπιστημίων και παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας, που προσφέρουν ένα μεγάλο εύρος προγραμμάτων, από τα οποία θα μπορούν να επιλέξουν οι καταρτιζόμενοι ανάλογα με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό προφίλ τους. Στόχος είναι να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και, κατά συνέπεια, να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Στο νέο σύστημα κατάρτισης εισήχθη ένα πλέγμα ρυθμίσεων, με στόχο την εμπέδωση του τρίπτυχου «Αξιολόγηση–Ποιότητα–Πιστοποίηση», ενώ συνδέονται οι πληρωμές παρόχων και καταρτιζομένων με τις εκροές (payment by results) και η αξιολόγηση, η λογοδοσία των παρόχων και η σύσταση μητρώου επιλέξιμων παρόχων, με νέα βελτιωμένα κριτήρια για την παροχή ποιοτικής κατάρτισης, που αποτελούν απαραίτητες τομές για την πολυπόθητη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας», επισημαίνει ο κ. Πρωτοψάλτης.
Δράσεις και στην κοινωνική πολιτική
Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, «η κοινωνική πολιτική αποτελεί έναν τομέα στον οποίο η ΔΥΠΑ εφαρμόζει σημαντικές δράσεις που στηρίζουν χιλιάδες ανέργους και εργαζόμενους. Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού διέθεσε περισσότερες από 300.000 επιταγές, ενώ προστέθηκε μία νέα κατηγορία δικαιούχων για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες. Φέτος, αναδείχθηκε ως πιο δημοφιλής προορισμός η Εύβοια, καταγράφοντας αύξηση επιταγών κατά 223% τον Αύγουστο και 341% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις. Τα προγράμματα κατασκηνώσεων, επιταγών βιβλίου και επιταγών θεάτρου, επίσης, υλοποιήθηκαν με επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση από τους δικαιούχους και τους παρόχους».
Επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής
«Όσον αφορά στη στεγαστική πολιτική, η ΔΥΠΑ κλείνει τις εκκρεμότητες που κληρονόμησε από τον τ. Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, καθώς ολοκληρώθηκαν οι οικισμοί εργατικών κατοικιών σε Ελευσίνα και Κέρκυρα και παραδόθηκαν 256 κατοικίες στους δικαιούχους, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν και οι εκκρεμότητες των οικισμών σε Γρεβενά και Γιαννιτσά και η διάθεση κενών κατοικιών. Η πιο σημαντική εξέλιξη, όμως, είναι η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής, μέσω του νόμου «Σπίτι Μου», που ψηφίστηκε πρόσφατα. Το νέο μοντέλο στεγαστικής πολιτικής έχει σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί, μέσω της ΔΥΠΑ, στις αρχές του νέου έτους» ,σημειώνει ο κ. Πρωτοψάλτης.
Και προσθέτει: «Το πρώτο από τα προγράμματα της νέας στεγαστικής πολιτικής, μέσω του οποίου χιλιάδες νέοι και νέα ζευγάρια θα αποκτήσουν την πρώτη κατοικία τους, είναι συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται με 375 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ και με 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Η ΔΥΠΑ χρηματοδοτεί άτοκα το δάνειο κατά 75% και το υπόλοιπο 25% είναι έντοκο, με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο, μέσω τραπεζών. Σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων, εφόσον υπάρξει συνεχιζόμενη ζήτηση, προβλέπεται διάθεση επιπλέον προϋπολογισμού, ενώ σύντομα θα εκκινήσουν και όσα προβλέπονται στα επόμενα προγράμματα που εντάσσονται στο νομοσχέδιο “Σπίτι μου” για παροχή πρόσβασης σε στέγη με χαμηλό μίσθωμα».
Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών
Επιπλέον, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ αποτέλεσε προτεραιότητα, με τις περισσότερες υπηρεσίες να διατίθενται ηλεκτρονικά, ενώ, από την 1η Ιανουαρίου, ενεργοποιήθηκε το Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, με τη μετάπτωση των υφιστάμενων μητρώων στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, διασυνδέοντας το πληροφοριακό σύστημα της ΔΥΠΑ με το gov.gr. Ταυτόχρονα, αντικαθίσταται η κάρτα ανεργίας με την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ, που θα είναι πλέον διαθέσιμη για ενεργοποίηση στο ψηφιακό «πορτοφόλι» (wallet) του gov.gr και ξεκινά το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, το επίδομα εργασίας, που ισούται με το 50% του επιδόματος ανεργίας και καταβάλλεται για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του, όπως επίσης και το νέο «μπόνους» 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους (εγγεγραμμένους για 5+ έτη) που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα