Χάρη στη δράση «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», που υλοποιείται από την γενική γραμματεία Βιομηχανίας, με την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ, τα υφιστάμενα βιομηχανικά πάρκα θα καταστούν «πράσινα» και «έξυπνα.

ΤΑΙΠΕΔ: Ανακήρυξη πλειοδότη για την αξιοποίηση της Λουτρόπολης των Καμμένων Βούρλων

Όπως σημειώνει σε δηλώσεις της  η γενική γραμματέας Βιομηχανίας Θέμις Ευτυχίδου, «επιχειρείται, μέσω της δράσης, να δημιουργηθούν νέα, πράσινα και έξυπνα βιομηχανικά πάρκα, τα οποία να αποτελούν απάντηση στις προσταγές της νέας εποχής για μοντέλα ανάπτυξης περισσότερο βιώσιμα και ανθεκτικότερα, αλλά και λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες. Τα βιομηχανικά πάρκα βρίσκονται στον πυρήνα της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας».

Σημειώνεται ότι ήδη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για ένταξη στην δράση «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», προϋπολογισμού 63 εκατ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που αφορά στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση υφιστάμενων βιομηχανικών πάρκων και την ανάπτυξη νέων. Η δράση υλοποιείται από την γενική γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την υποστήριξη της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε δύο τμήματα

Η γενική γραμματέας υπενθυμίζει ότι η δράση «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», διαρθρώνεται σε δύο τμήματα. Ως προς το πρώτο τμήμα, προβλέπονται περίπου 38 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων νέας γενιάς, την επέκταση ή αναβάθμιση υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών και πάρκων, τη μετατροπή περιοχών με υψηλή βιομηχανική συγκέντρωση σε πράσινα και ψηφιοποιημένα βιομηχανικά πάρκα. Με το δεύτερο τμήμα, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ και δικαιούχο τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), παρέχεται χρηματοδότηση για την κατασκευή υποσταθμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την εξυπηρέτηση και υποστήριξη των ενεργειακών αναγκών των βιομηχανικών πάρκων, καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας με την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης πράσινης ενέργειας.

Χρηματοδότηση

Ειδικότερα, η δράση επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση επενδύσεων σε:

1. Υποδομές για τη δημιουργία πάρκων νέας γενιάς (συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης της γης) με ειδικά κριτήρια ενεργειακής απόδοσης για την κατασκευή νέων κτιρίων και έργα ενεργειακής απόδοσης και επίδειξης σε μεγάλες επιχειρήσεις και υποστηρικτικά μέτρα.

2. Υποδομές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία έξυπνων βιομηχανικών περιοχών.

3. Ηλιακή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

4. Έργα διαχείρισης των υδάτων και διατήρησης των υδάτινων πόρων (οι επενδύσεις θα έχουν μέσο δείκτη διαρροών υποδομής (ILI) χαμηλότερο ή ίσο του 1,5).

5. Συστήματα συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων που συμμορφώνονται με τα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης.

6. Ηλεκτροκίνηση (ανάπτυξη δικτύων ανεφοδιασμού για ηλεκτρικά ή υδρογονοκίνητα οχήματα ή σημεία ανεφοδιασμού βιομεθανίου για τον τομέα μεταφορών3).

7. Έργα για την αποκατάσταση βιομηχανικών περιοχών και μολυσμένων εδαφών.

Επιλέξιμες Δαπάνες για ανάπτυξη πάρκων (1ο τμήμα)

1. Εκπόνηση σχεδίων υποδομών και μελετών.

2. Κατασκευή έργων υποδομής.

3. Κατασκευή κοινόχρηστων και κοινωφελών υποδομών και εγκαταστάσεων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

4. Ηλεκτρομηχανολογικές και λοιπές εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός για κοινές υπηρεσίες των Επιχειρηματικών Πάρκων.

5. Εξοπλισμός ηλεκτρονικής διαχείρισης των υποδομών και χρήση σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών επικοινωνιών και πληροφορικής (μη συμπεριλαμβανομένων δαπανών που αφορούν σε ενισχύσεις για σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα ή σε ενισχύσεις για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G).

6. Δαπάνες έργων υδροληψίας εντός και εκτός των ορίων του ΕΠ και δαπάνες σύνδεσης με αυτά.

7. Δαπάνες έργων επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων εντός και εκτός των ορίων του ΕΠ και δαπάνες σύνδεσης με αυτά.

8. Δαπάνη κτήσης γης για ποσοστό μέχρι δέκα τοις εκατό (10%) του κόστους των τεχνικών έργων.

9. Δαπάνες για την εξυγίανση του εδάφους από προηγούμενη ρύπανση και στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Οι επιλέξιμες δαπάνες για το 2ο τμήμα που αφορά στον ΔΕΔΔΗΕ, σχετίζονται, μεταξύ άλλων με την εκπόνηση σχεδίων υποδομών και μελετών, την κατασκευή κτιριακών έργων και έργων υποδομής, μηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τη λειτουργία του υποσταθμού, την επίβλεψη και διοίκηση του έργου καθώς και για την απόκτηση γης – εάν είναι αναγκαίο. Όπως σημειώνει η κυρία Ευτυχίδου: «Τα νέα, πράσινα και έξυπνα βιομηχανικά πάρκα που φιλοδοξούμε να αναπτυχθούν μέσω της δράσης, αποτελούν απάντηση στις προσταγές της νέας εποχής για μοντέλα ανάπτυξης περισσότερο βιώσιμα και ανθεκτικότερα, αλλά και λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες. Τα βιομηχανικά πάρκα βρίσκονται στον πυρήνα της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας και οι στόχοι αυτής της στρατηγικής, μπορούν να επιτευχθούν μόνο με υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, επιστήμη και τεχνολογία, τα οποία είναι όλα απαιτούμενα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέση μιας χώρας. Τα βιομηχανικά πάρκα μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων μας».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα