
Ο επί σειρά δεκαετιών γραμματέας του Πάπα Βενέδικτου, αρχιεπίσκοπος Γκέοργκ Γκένσβαϊν, εξαπέλυσε ανοικτή επίθεση κατά του πάπα Φραγκίσκου. Πρώτα, τον κατηγόρησε ότι με την απόφασή του να περιορίσει αυστηρά την τέλεση της θείας λειτουργίας στα λατινικά έκανε την καρδιά του Βενέδικτου να ραγίσει. Αμέσως μετά, ο γραμματέας και στενότερος συνεργάτης του Γιόσεφ Ράτσινγκερ, πρόσθεσε ότι ο Αργεντινός Πάπας, του αφαίρεσε μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του, όπως και ότι δεν άκουσε τις συμβουλές του Βενέδικτου, σχετικά με την αντιμετώπιση των διεκδικήσεων των ομοφυλόφιλων και την καταπολέμηση της λεγόμενης «θεωρία του φύλου».
H σύγκρουση είναι εμφανέστατη και δεν πρόκειται μόνον για μια προσωπική υπόθεση. Μετά τον θάνατο του γερμανού επίτιμου πάπα η υπερσυντηρητική πτέρυγα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανέβασε αισθητά τους τόνους φοβούμενη ότι μπορεί να τεθεί οριστικά στο περιθώριο.
Θάνατος Βενέδικτου: «”Εφυγε” ένας γίγαντας της πίστης και της λογικής»
Ποιος θα διαδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο;
Χρησιμοποιούνται πρωτοφανείς εκφράσεις. Ο γραμματέας του Βενέδικτου έφτασε να δηλώσει ότι «μέσα στο Βατικανό, στο παρελθόν, διεπίστωσε ότι υπήρχε ο διάβολος, o οποίος έδρασε κατά του επίτιμου ποντίφικα». Ο Φραγκίσκος, απάντησε με νόημα ότι «πρέπει να λατρεύουμε τον Θεό και όχι τα ψεύτικα είδωλα που μας σαγηνεύουν με το κύρος και την εξουσία με την γοητεία των ψευδών ειδήσεων». «Συναντάμε τον Κύριο μέσα στην ταπεινότητα και την σιωπή», είπε χαρακτηριστικά, «ο Πάπας των φτωχών».

Σε λίγες ημέρες ο γραμματέας του Γιόσεφ Ράτσινγκερ θα παρουσιάσει το βιβλίο του με τίτλο «Μόνον η αλήθεια, η ζωή μου δίπλα στον πάπα Βενέδικτο». Αναμένονται νέες επιθέσεις έστω και αν υψηλόβαθμοί κληρικοί επιμένουν ότι η αντιπαράθεση αυτή στην πραγματικότητα δεν ωφελεί κανέναν.
Ο κύριος στόχος της υπερπαραδοσιακής πτέρυγας στο εσωτερικό του Βατικανού δεν είναι τόσο η αλλαγή των σημερινών ισορροπιών. Πολλοί δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να φτάσουμε σε σχίσμα, με αποκοπή της συντηρητικής πτέρυγας κληρικών από την Εκκλησία της Ρώμης.Αλλά το πραγματικό πεδίο μάχης είναι η διαδοχή του Φραγκίσκου, η επιλογή και η ταυτότητα του επόμενου ποντίφικα, ο οποίος θα προκύψει από την βούληση και την θεία φώτιση, όπως πιστεύουν οι Ρωμαιοκαθολικοί, του κονκλάβιου των καρδιναλίων.
Deutsche Welle
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη


Latest News

Ποια εισοδήματα, επιδόματα και αποζημιώσεις είναι αφορολόγητα
Η νέα επικαιροποιημένη λίστα της ΑΑΔΕ με τα εισοδήματα που δεν πιάνει το ραντάρ της εφορίας

Αγνοεί την JP Morgan το Helikon, τι περιμένει το ΧΑ από τον Μυλωνά, τι είδε ο Ρέτσος από τις ΗΠΑ, ζωντανό το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, ο έμπειρος Αρτινός
Καλύπτει το χαμένο έδαφος

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ