O Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 47,2 μονάδες τo Δεκέμβριο, τιμή χαμηλότερη από τις 48,4 μονάδες του Νοεμβρίου, υποδεικνύοντας επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.
Ο δείκτης λοιπόν παραμένει σε τιμές κάτω του 50 κάτι που αποτελεί προάγγελο κακών προοπτικών για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.
Όπως σημειώνει η S&P Global αυτή η επιδείνωση φαίνεται να οφείλεται στο ότι η ύφεση επιταχύνθηκε, λόγω του ότι οι συνθήκες ζήτησης επιδεινώθηκαν και η παραγωγή μειώθηκε ακόμη περισσότερο. Την ίδια στιγμή μειώθηκαν και οι συνολικές νέες πωλήσεις, καθώς το ενεργειακό κόστος επιβάρυνε τις δαπάνες των πελατών με αποτέλεσμα αυτοί να μειώσουν τη ζήτησή τους.
Στα θετικά στοιχεία είναι ότι οι εταιρίες του μεταποιητικού τομέα φαίνεται να επέστρεψαν στη δημιουργία θέσεων εργασίας το Δεκέμβριο, ενώ επίσης ενισχύθηκαν οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή για το επόμενο έτος. Επίσης, η μείωση των νέων παραγγελιών οδήγησε σε μείωση της πίεσης στην παραγωγική ικανότητα, καθώς ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε απότομα. Τέλος, ένα ακόμη θετικό στοιχείο για το μήνα Δεκέμβριο είναι ότι εξασθένησαν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Όσον αφορά στην περίπτωση της Ευρωζώνης, ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης έφτασε τις 47,8 μονάδες, σημειώνοντας δηλαδή αύξηση σε σχέση με τις 47,1 μονάδες του Νοεμβρίου. Πρόκειται για τον έκτο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες. Η ένταση της ύφεσης του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης μειώθηκε τον τελευταίο μήνα του 2022, καθώς η άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων και οι πιο σταθερές συνθήκες της αλυσίδας εφοδιασμού αποτέλεσαν θετικές εξελίξεις για τους παραγωγούς αγαθών. Η αδυναμία στη ζήτηση πελατών παρέμεινε εμφανής λόγω της πτώσης των νέων παραγγελιών. Ταυτόχρονα, η αύξηση της απασχόλησης συνεχίστηκε, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ανήλθε επίσης σε υψηλό επτά μηνών.
Όσον αφορά στο δείκτη Οικονομικού Κλίματος, βελτιώθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας κατά το μήνα Δεκέμβριο, καθώς έφτασε στις 104,3 μονάδες σε σχέση με τις 101,4 μονάδες στις οποίες βρισκόταν τον Νοέμβριο. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχή μήνα βελτίωσης του δείκτη. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η επίδοση είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στον κλάδο των υπηρεσιών και στον κλάδο της βιομηχανίας και της μέτριας ενίσχυσης στον κλάδο των κατασκευών. Αντίθετα, η εμπιστοσύνη στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε. Αυξημένη είναι και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, αλλά παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η ενίσχυση που σημειώθηκε στην Ελλάδα είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ανάλογες ανοδικές τάσεις επικρατούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Στην περίπτωση της Ευρωζώνης σημειώθηκε βελτίωση του δείκτη, καθώς αυξήθηκε από τις 94 μονάδες τον Νοέμβριο σε 95,8 μονάδες τον Δεκέμβριο.
Πηγές:
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώσεις:
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.
Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.
Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.
Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.
Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις
* Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών
Latest News
Με «ΑΡΙΣΤΑ» σε όλα τα Κριτήρια Αξιολόγησης πιστοποιήθηκε το ΕΚΠΑ
Για πρώτη φορά το ΕΚΠΑ πιστοποιήθηκε με «Άριστα» σε όλα τα κριτήρια που συνιστούν το πλαίσιο αξιολόγησης
Πού θα είναι το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός το 2025-2026; - 22 οίκοι προβλέπουν την ελληνική οικονομία
Τις εκτιμήσεις οργανισμών, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία το 2026 παρουσιάζει για πρώτη φορά η Focus Economics
Με 114 εταιρείες και περισσότερους από 800 φοιτητές οι Ημέρες Καριέρας του ΟΠΑ
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία τις Ημέρες Καριέρας 2024 - Τι δηλώνει στον ΟΤ ο πρύτανης
Γιώργος Μπάλτας: Πώς το διαδίκτυο και τα social media επηρεάζουν τις τιμές στην αγορά
Ο Γιώργος Μπάλτας είναι καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Warwick της Αγγλίας.
Ορόσημο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Έναρξη Διατμηματικών Μαθημάτων Κινεζικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού
Τα μαθήματα διοργανώνονται από το Ελληνικό Κέντρο Σινολογίας, σε σύμπραξη με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Tα δύο σημάδια της οικονομικής στασιμότητας στην Ευρωζώνη
Σύμφωνα με την Oxford Economics ο ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης παρέμεινε άτονος
Μακροοικονομικές επιπτώσεις των φορολογικών αλλαγών – Η περίπτωση της Ελλάδας
Η εμπειρική ανάλυση υποδεικνύει ότι οι αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές έχουν αρνητικές επιδράσεις στην οικονομική ανάπτυξη
UOA STORE: Το ΕΚΠΑ απέκτησε το δικό του κατάστημα αναμνηστικών ειδών
Εγκαινιάστηκε το νέο κατάστημα αναμνηστικών ειδών του ΕΚΠΑ και τα γραφεία της Εταιρείας Αξιοποίησης της Περιουσίας του
Επίτιμος διδάκτορας στο ΕΚΠΑ ο Στίγκλιτς - «Η Κάμαλα Χάρις πολεμά για το μέλλον των Αμερικανών»
Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς αναγορεύθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών - Τα βέλη κατά του Τραμπ και η στήριξη στη Χάρις
Η εξέλιξη του φορολογικού συστήματος μετά την Μεταπολίτευση
Μια αποτίμηση των νομοθετικών αλλαγών και η εγκαθίδρυση ενός νέου πλαισίου άσκησης φορολογικής πολιτικής