
Το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών άγγιξε το δολάριο την Δευτέρα , μετά τα στοιχεία για την εργασία στις ΗΠΑ την Παρασκευή που έδειξαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της.
Δολάριο: Σε πτώση εν μέσω καλών νέων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Ενισχύονται γουάν, ευρώ και στερλίνα
Το γουάν πλησίασε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ το δολάριο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας σημείωσαν απότομη άνοδο.
Η στερλίνα σημειώνε άνοδο 0,55% στα 1,2159 δολάρια, μετά +1,5% την Παρασκευή. Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,28% στα 1,0674 δολάρια, μετά το ράλι του 1,17% την Παρασκευή.
Το δολάριο σημείωσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία απώλειά του σε 12 χρόνια το τελευταίο τρίμηνο του 2022, κυρίως λόγω της πεποίθησης των επενδυτών ότι η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια πέρα από 5%, από το τρέχον εύρος της 4,25%-4,50%.
Δύο ξεχωριστές εκθέσεις την Παρασκευή παρουσίασαν μια οικονομία που αναπτύσσεται και προσθέτει θέσεις εργασίας, αλλά όπου η συνολική δραστηριότητα γέρνει σε έδαφος ύφεσης, ωθώντας τους εμπόρους να ανταλλάξουν δολάριο έναντι μιας σειράς νομισμάτων.
Οι αγορές «βλέπουν» αύξηση επιτοκίων 0,25%
Μια ξεχωριστή έκθεση από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού έδειξε ότι η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τους τελευταίουε 30 μήνες, τον Δεκέμβριο. Ο μη μεταποιητικός PMI του ISM έφτασε στο 49,6, στο πιο αδύναμο επίπεδο από το 2009, εξαιρουμένης της κατάρρευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020.
«Το σημείο που μπήκε αυτός ο αριθμός – οριακά κάτω από το ισοζύγιο των 50 – είναι εξίσου αρνητικός για το δολάριο», δήλωσε ο επικεφαλής της νομισματικής στρατηγικής της RBC, Άνταμ Κόουλ.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, αφού προχώρησε σε τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης πέρυσι, αλλά ανέφερε ότι είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed δείχνουν τώρα ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για τη συνεδρίαση της Fed τον Φεβρουάριο είναι μια αύξηση 25 μονάδων βάσης.
Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο ΗΠΑ έναντι έξι βασικών νομισμάτων, υποχώρησε κατά 0,1% στις 103,62 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει 1,15% την Παρασκευή.
«Τα δεδομένα της Παρασκευής έδωσαν στην αγορά κάποια ελπίδα ότι ίσως οι ΗΠΑ επιβραδύνουν και η Fed δεν χρειάζεται πολύ περισσότερα», δήλωσε ο Moh Siong Sim, αναλυτής νομισμάτων στην Bank of Singapore.
Ωστόσο, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σφιχτή και πιθανόν να αποτρέψει τη Fed από την επιβράδυνση σύντομα, ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές.
Σε υψηλό 8μήνου ο χρυσός
Η πτώση του δολαρίου εκτινάσσει τον χρυσό που φτάνει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 8 μηνών.
Οι τιμές του χρυσού έφθασαν σε υψηλό οκτώ μηνών τη Δευτέρα, καθώς το δολάριο διολίσθησε μετά τις εκτιμήσεις των αγορών για βραδύτερες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Ο χρυσός σημείωνε άνοδο 0,4% στα 1.873,72 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαΐου 2022. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 0,4% στα 1.877,40 δολάρια.
Το ασθενέστερο δολάριο είναι πιθανότατα ο κύριος παράγοντας ανύψωσης του χρυσού και οι επενδυτές άρχισαν επίσης να αυξάνουν σταδιακά τις συμμετοχές τους σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), υποδεικνύοντας θετικό κλίμα για τον χρυσό, δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo.
«Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η σωρευτική σύσφιξη της Fed το 2022 αρχίζει να κάνει αισθητές τις επιπτώσεις της στην οικονομία και ότι η Fed μπορεί να αντέξει οικονομικά να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιξής της», δήλωσε ο Christopher Wong της OCBC FX.
Οι έμποροι θα αξιολογήσουν τώρα την ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell σε συνέδριο της κεντρικής τράπεζας στη Στοκχόλμη την Τρίτη και τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα.
«Πιστεύουμε ότι οι τιμές χρυσού διαπραγματεύονται στο ανώτερο άκρο ενός θεμελιωδώς δικαιολογημένου εύρους», ανέφερε ο αναλυτής της Julius Baer, Carsten Menke, σε σημείωμα του.


Latest News

Ο Τραμπ τορπιλίζει μετοχές και ασφαλή καταφύγια - Νέο ρεκόρ για τον χρυσό
Οι επιθέσεις του Τραμπ στον Πάουελ κλονίζουν τους επενδυτές - Αντιστέκεται το ΧΑ

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

Υπό πίεση οι ευρωαγορές, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί ο FTSE 100
Οι ανησυχίες για τις προεκτάσεις του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου παραμένουν στις αγορές

Μικρές διακυμάνσεις στις αγορές της Ασίας
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων τον Μάιο

Σε ελεύθερη πτώση το δολάριο
Οι επιθέσεις του Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος κλονίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αμερικανική οικονομία

Ξεπουλούν εξωτερικό χρέος οι Ιάπωνες - Το sell off των 20 δισ. δολ.
Η πτώσης των μετοχών της Wall Street πιθανώς προκάλεσε τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εκφορτώσουν αμερικανικά ομόλογα

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μνήμες της «Μεγάλης Ύφεσης» ξυπνά ο Dow Jones - Ο χειρότερος Απρίλιος από το 1932
Λίγοι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εμπορικούς εταίρους θα αποφέρουν αποτελέσματα αρκετά σύντομα για να μετριάσουν την πίεση

«Βαθύ κόκκινο» έφερε ο Τραμπ στη Wall Street - Πόνος για το δολάριο και ράλι σε χρυσό και Bitcoin
Η Wall Street προσπαθεί να βρει πατήματα, όμως οι παρεμβάσεις του Τραμπ κατά του Πάουελ την φέρνουν σε περιδίνηση

Χάνει πάνω από 1.000 μονάδες ο Dow μετά τη νέα επίθεση Τραμπ σε Πάουελ - Πτώση άνω του 3% για S&P 500 και Nasdaq
Τα νέα σχόλια του Τραμπ κατά του επικεφαλής της Fed έφεραν νέα αναστάτωση στη Wall Street με νέες μεγάλες απώλειες - Ξανά ρεκόρ για χρυσό