Μετά τη μείωση που σημειώθηκε το 2022, εν μέσω του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών, η παραγωγή πουλερικών στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει έως το 2032 (αύξηση κατά 0,2 % ετησίως), αν και με βραδύτερη ανάπτυξη σε σχέση με την περασμένη δεκαετία.
Σύμφωνα με τις προοπτικές για την δεκαετία 2022-2032, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης της γρίπης των πτηνών εκτείνεται καθόλη την διάρκεια του χρόνου αντί να είναι ένα εποχιακό γεγονός, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στα συστήματα παραγωγής ελεύθερης βοσκής στην ΕΕ.
Βόειο κρέας: Συνεχίζεται η μείωση της παραγωγής και κατανάλωσης
Την ίδια στιγμή, η αύξηση της κατανάλωσης πουλερικών στην ΕΕ θα επιβραδυνθεί από 1,9 % ετησίως το 2012-2022 σε 0,2 % την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μεταφράζεται σε αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης από 23,4 κιλά σε 24,1 κιλά (+3 % την επόμενη δεκαετία).
Ανακάμπτει το εμπόριο
Συνθήκες πρόκλησης για τις εξαγωγές πουλερικών στην ΕΕ δημιούργησαν τα κρούσματα του κοροναϊού, οι εστίες γρίπης των πτηνών και οι υψηλές εγχώριες τιμές.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται μέχρι το 2032, οι εξαγωγές θα ανακάμψουν αργά κατά 0,8 % ετησίως, φθάνοντας σε επίπεδο 2,4 εκατομμυρίων τόνων, ιδίως χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση από την Υποσαχάρια Αφρική, τις Φιλιππίνες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Παράλληλα, μετά την άνοδο το 2022, η τιμή των πουλερικών στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί και να σταθεροποιηθεί σε περίπου 2.000 ευρώ/τόνο έως το 2032, πάνω από το επίπεδο τιμών πριν από τη νόσο κοροναϊού, κυρίως χάρη στη διαρκή ζήτηση στην ΕΕ.
Latest News
Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι αγρότες από τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur
Η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Mercosur «ετοιμάζεται» εδώ και 25 χρόνια περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου
Στα 160 εκατ. τόνους η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ – Ψηλά στο αιγοπρόβειο στην Ελλάδα
Πόσο και ποιοι παράγουν γάλα (αιγοπρόβειο, αγελαδινό, βουβαλίσιο) η ΕΕ – Πώς κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις αιρεσιμότητας για να μη χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις
Οι υποχρεώσεις των αγροτών στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας 2024, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Επιβολή κυρώσεων αν δεν τηρηθούν οι απαιτήσεις
Πώς θα βελτιωθεί το πρόγραμμα των νέων αγροτών - Τι προτείνει η ΕΘΕΑΣ
Η ΕΘΕΑΣ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της
Τι προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία λιπασμάτων
Η δυναμική που διαμορφώνεται στον κλάδο των λιπασμάτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αναδείχτηκε κατά την εκδήλωση - συνέδριο του ΣΠΕΛ
Ποιος φταίει για την έξαρση της ευλογιάς προβάτων, ρωτούν οι κτηνοτρόφοι
Το αίτημα για εστιασμένο εμβολιασμό των ζώων σε μολυσμένες περιοχές από την ευλογιά προβάτων επαναλαμβάνει ο ΣΕΚ
Πράσινο φως σε νέους κανόνες για την προστασία των φυτών από τα παράσιτα
Δημιουργείται φυτοϋγειονομική ομάδα έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ, η οποία θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες ειδικευμένους στην υγεία των φυτών
Η Γεωργία Κωστηνάκη στο τιμόνι του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος
Ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος στοχεύει στη διαμόρφωση δράσεων προστιθέμενης αξίας για το ελληνικό ρύζι - Ποιο είναι το νέο ΔΣ
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος