«Αυτό στο οποίο θα κληθούμε να απαντήσουμε συλλογικά ως κοινωνία το 2023, είναι ποιος μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 ολόκληρα χρόνια».
Αυτό είπε και αυτό έγραψε ο Ακης Σκέρτσος, θέτοντας επί της ουσίας τη μεγάλη πρόκληση της χώρας αυτή τη χρονιά.
Η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να μη λέει πολλά για τους απλούς πολίτες, μπορεί να μη γίνει προεκλογικό σύνθημα διότι οι περισσότεροι δεν μπορούν να αντιληφθούν τη σημασία που έχει για την οικονομία και για την τσέπη του καθενός μας.
Άκης Σκέρτσος: Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί το 2023
Είναι, όμως, ένα μεγάλο διακύβευμα πάνω στο οποίο θα κριθεί η πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Αν η Ελλάδα δεν αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα (η οποία έχει καθυστερήσει είναι η αλήθεια) τότε η ελληνική οικονομία θα μπει σε εξαιρετικά επικίνδυνα μονοπάτια.
Θα γυρίσει σε μνημονιακές εποχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα των πολιτών.
Ορθώς, λοιπόν, ο υπουργός Επικρατείας, βάζει το στοίχημα του 2023 μπροστά, όμως, το ότι δεν πήραμε ακόμη την επενδυτική βαθμίδα και την αναβάθμιση της αξιολόγησης, το «οφείλουμε» στην πολιτική αστάθεια, στην πολιτική αβεβαιότητα που γεννούν οι εκλογές. Και σ’ αυτό μερίδιο ευθύνης έχει και η κυβέρνηση στην οποία μετέχει.
Η επίθεση Ζεμενίδη στον Συρίγο
Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο ο ομογενής Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council (HALC) κατά του Αγγελου Συρίγου. Ο υφυπουργός Παιδείας είχε πει ότι καλό θα ήταν να πάρει η Τουρκία τα F-16 κι όχι ρωσικά αεροσκάφη.
Η αντίδραση του Ζεμενίδη ήταν ιδιαίτερα σκληρή και προκάλεσε σε πολλούς εντύπωση. Χαρακτήρισε «ανοησίες» τις δηλώσεις Συρίγου, λέγοντας μάλιστα ότι «τέτοια πράγματα ακούγονται μόνο από πράκτορες της Τουρκίας». Πρόσθεσε μάλιστα: «ευτυχώς τον κύριο Συρίγο δεν τον γνωρίζει κανένας στην Ουάσιγκτον, ξέρω ότι δεν εκφράζει την άποψη ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του κυρίου Δένδια».
Ο κ. Ζεμενίδης ανέφερε πως ο κ. Συρίγος πρέπει «να έρθει να μας εξηγήσει για ποιανού λογαριασμό έδωσε τέτοια άποψη. Δεν είναι αυτές οι θέσεις της ομογένειας και οι θέσεις των φιλελλήνων στο Κογκρέσο. Με τη λογική του γιατί να μην του δώσουμε και τα F35; Για αυτό ήταν μια ανοησία» είπε.
Ιδιαίτερα αιχμηρός ο γνωστός παράγοντας της ομογένειας και πολλοί αναρωτιούνται γιατί. Κάποιοι δεν αποκλείουν ότι η επίθεση αυτή με αφορμή εθνικό θέμα, συνδέεται με τις φήμες ότι ο Ζεμενίδης «παίζει» για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.
Με δεδομένο ότι τα εθνικά θέματα «πουλάνε» και στην ομογένεια και στο εσωτερικό της χώρας, είναι λογικό ο κ. Ζεμενίδης να φτιάχνει ένα συγκεκριμένο προφίλ. Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι και ο κ. Συρίγος εξελέγη κατά κύριο λόγο διότι έγινε γνωστό από τις αναλύσεις του για τα εθνικά θέματα. Ποιος ξέρει. Μπορεί ένας ακόμη βουλευτής να είναι ο κ. Ζεμενίδης πάλι με εθνική ατζέντα.
«Ψηφίστε εμάς, όχι αυτούς»
Από την άλλη, με την επιλογή του κ. Σκέρτσου ουσιαστικά μπαίνει κι ένα δίλημμα για τους πολίτες, όπως αυτό θέλει να το περάσει η κυβέρνηση.
Το έγραψε πιο κάτω στο άρθρο του στην Καθημερινή ο υπουργός: ««Ποιος λοιπόν μπορεί να εγγυηθεί την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με ευεργετικές επιπτώσεις στις επενδύσεις, την απασχόληση, το ρυθμό ανάπτυξης και την κοινωνική συνοχή; Αυτοί που εργάστηκαν για να αποτελέσει η Ελλάδα την θετική έκπληξη της Ευρώπης; Ή όσοι λένε όχι στα πάντα και ναι στο τίποτα, με μαξιμαλιστικές προτάσεις που διευρύνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα;», και καταλήγει:
«Στις επικείμενες κάλπες είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα επιλέξουν εκ νέου συνέπεια σε αρχές και αξίες, σταθερότητα και συνέχεια. Εμπιστοσύνη δηλαδή σε μια πολιτική που θα οδηγήσει τελικά στην πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που αλγοριθμικά θα “ξεκλειδώσει” πολλά επενδυτικά κεφάλαια που σήμερα δεν μας βλέπουν λόγω της έλλειψής της. Πολύ απλά διότι κάθε άλλη λύση θα μας γυρίσει πίσω».
Με απλά λόγια κατά τον κ. Σκέρτσο: «Ψηφίστε ΝΔ για να έρθει η επενδυτική βαθμίδα. Αν ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ… ξεχάστε το».
Για να δούμε, περνάνε πλέον αυτά τα διλήμματα και οι εκβιασμοί; Πώς θα ψηφίσουν οι πολίτες στις επόμενες κάλπες;
Το σενάριο των 12 μιλίων και η 25η Μαρτίου
Πολλά ακούγονται και γράφονται για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, νοτιοδυτικά της Κρήτης. Μια κίνηση που η Τουρκία γενικά τη θεωρεί «αιτία πολέμου» μιας και πιστεύει ότι μπορεί η Ελλάδα να κάνει το ίδιο και στο Αιγαίο και να την αποκλείσει πλήρως.
Οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Πεντάγωνο, και σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον, θα το έκανε αυτό εκεί γύρω στην 25η Μαρτίου, και για συμβολικούς λόγους.
Προφανώς και για εκλογικούς λόγους αφού είναι μια κίνηση που… κερδίζει αναμετρήσεις. Όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο η προϋπόθεση είναι να υπάρξει κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.
Π.χ. ένα σοβαρό «θερμό» επεισόδιο θα ξεκλείδωνε την απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα και να έχει και τον διεθνή παράγοντα με το μέρος της.
Από την άλλη, στην εθνική εορτή ενδεχομένως να έχουμε… παρέλαση Rafale αφού θα έχουν φτάσει όλα τα γαλλικά αεροσκάφη που θα διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία. Και είναι ιδανική στιγμή να κάνουν μια επίδειξη δύναμης στον αέρα.
Μαύρες προβλέψεις για την Ευρώπη
Δύσκολα τα πράγματα στην Ευρώπη, σύμφωνα τουλάχιστον με το Stratfor, το οποίο προβλέπει ότι θα ενισχυθεί η κοινωνική και πολιτική αστάθεια ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, η ανάλυση λέει ότι η ενεργειακή κρίση και ταυτόχρονα οι πληθωριστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και την σφιχτή νομισματική κρίση, θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για το 2023.
Όπως αναφέρει το Stratfor, οι προμήθειες ενέργειας θα παραμείνουν περιορισμένες και ακριβές, επηρεάζοντας ιδιαιτέρως τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς τομείς και οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής. Θα υπάρξει συνεχής κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών και εργατικών δράσεων, καθώς η κρίση του κόστους διαβίωσης θα οδηγεί σε λαϊκές απαιτήσεις για κρατική βοήθεια και υψηλότερους μισθούς. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (και ιδιαίτερα οι ακροδεξιές και ακροαριστερές πολιτικές ομάδες) θα χρησιμοποιήσουν διαδηλώσεις, ψήφους μομφής στη βουλή και άλλες τακτικές για να επισπεύσουν αλλαγές στη διακυβέρνηση ή να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.
Παρά το περίπλοκο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα περισσότερα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη και θα συνεχίσουν τις πιέσεις στη Ρωσία μέσω κυρώσεων. Ωστόσο, θα αυξήσουν επίσης την πίεση προς το Κίεβο να καταλήξει σε συμβιβασμό με τη Μόσχα για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να μειωθούν οι γεωπολιτικοί παράγοντες του υψηλού πληθωρισμού και των διαταράξεων στην ενέργεια. Αυτή η πίεση θα είναι κυρίως πολιτική, καθώς η Ευρώπη δεν θα κάνει πίσω στην στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά θα αυξηθεί καθώς η Ευρώπη θα βιώνει έναν ακόμα χρόνο οικονομικών προβλημάτων που σχετίζονται με τον πόλεμο.
Δύσκολα τα πράγματα…
Οι εκλογές και οι μισθοί
Τελικώς, οι εκλογές επισπεύδουν τις διαδικασίες και φέρνουν τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού πιο κοντά. Σύμφωνα με τον Μικροοικονομικό του Βήματος, Ισχυσε κατά το παρελθόν, θα ισχύσει και το 2023, παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχει συνάφεια μεταξύ των εκλογών και των μισθολογικών αυξήσεων.
Οι θεσμοθετημένες ημερομηνίες καθορισμού των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων είναι ενδεικτικές. Σύμφωνα με τον νόμο, η διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού ξεκινά τον Ιανουάριο και ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου κάθε έτους. Ως εκ τούτου, για την επίσπευση της διαδικασίας, απαιτείται η τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος – για το τρέχον έτος -, κάτι που αναμένεται να γίνει με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας την επόμενη εβδομάδα, ώστε οι νέοι μισθοί να ισχύσουν από την 1η Απριλίου, αντί της 1ης Μαΐου που είχε αρχικώς ανακοινωθεί.
Σημειώνεται ότι ανάλογη διαδικασία είχε ακολουθήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το φθινόπωρο του 2018, προκειμένου ο αυξημένος – κατά 11% – κατώτατος μισθός να ισχύσει πριν από τις εκλογές, και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2019.
Τώρα, σε ό,τι αφορά το ύψος της αύξησης, αυτή προσδιορίζεται μεταξύ του 5,5% και του 9,5%. Σύμφωνα με το «συγκρατημένο σενάριο», ο νέος κατώτατος θα διαμορφωθεί πάνω από τα 751 ευρώ (αύξηση 5,5%), ενώ στο πλέον «αισιόδοξο σενάριο» θα φθάσει κοντά στα 780 ευρώ (αύξηση 9,5%).
H ψαλίδα στα επιτόκια
Koλλημένα στο μηδέν παρέμειναν τον Νοέμβριο τα επιτόκια καταθέσεων, ενώ το κόστος των δανείων παραμένει υψηλό. Και δεν πρέπει να περιμένουμε μεγάλες μεταβολές στο επόμενο διάστημα, παρά τις παρεμβάσεις από την κυβέρνηση και την τάση που επικρατεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Πώς μπορεί να αλλάξει η εικόνα αυτή; Μόνο μέσω του υγιούς ανταγωνισμού. Αυτό που έχει κατ’ επανάληψη πει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα έχει το πιο συγκεντρωποιημένο τραπεζικό σύστημα στην ευρωζώνη. Οπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας σε πρόσφατη συνέντευξή του, σκοπός της ΤτΕ είναι να ενισχυθούν οι μικρότερες τράπεζες, να αυξηθούν τα κεφάλαιά τους και μετά να αρχίσει ένα κύμα συγχωνεύσεων μεταξύ των μικρότερων, ώστε να δημιουργηθεί ένας πέμπτος πόλος και να υπάρχει ανταγωνισμός. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ξεκίνησε από τις μικρότερες τράπεζες.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»