
Νέες ανατιμήσεις – φωτιά «πέφτουν» στο καλάθι της νοικοκυράς τις επόμενες ημέρες προκαλώντας νέα επιβάρυνση στους οικονομικούς προϋπολογισμούς των οικογενειών.
Το τέρας του πληθωρισμού θα απειλεί και το 2023 τα νοικοκυριά καθώς οι επιχειρήσεις μετακυλούν τα κόστη από τις αυξήσεις του λειτουργικού τους κόστους στην κατανάλωση.
ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 6 στις 10 επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους το 2022
Με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα αποκλιμακωθεί η ακρίβεια, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής οι ανατιμήσεις να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην πλειονότητα των προϊόντων.
Αν και οι εκτιμήσεις δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις στις τιμές βασικών ειδών που ψωνίζουν τα νοικοκυριά για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσής τους.
Τέλος του μορατόριουμ
Πολλές επιχειρήσεις επέλεξαν να απορροφήσουν το προηγούμενο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2022 μέρος του κόστους που επωμίστηκαν με αποτέλεσμα να μην περάσουν στην κατανάλωση τις αυξήσεις για την ανάκτηση της προαναφερόμενης επιβάρυνσης.
Ωστόσο, το μορατόριουμ στις αυξήσεις έφτασε στο τέλος του. Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν από τις πρώτες ημέρες του χρόνου να ανεβάζουν αναδρομικά τις τιμές.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Α. Γεωργιάδη, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ αναφέρθηκε στις ανατιμήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει σε διάφορα προϊόντα, σε γαλακτοκομικά, κρέατα, απορρυπαντικά και είναι της τάξεως του 5% με 10%.

«Είναι ανατιμήσεις που έχουν να κάνουν με όλη την αύξηση του πληθωρισμού το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το τελευταίο τρίμηνο δεν είχαμε καθόλου ανατιμήσεις και όλη η πίεση η πληθωριστική που μαζεύτηκε σε διάφορα προϊόντα Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο αποτυπώνεται στις αυξήσεις που θα κάνουν οι εταιρείες και κάνουν τον Ιανουάριο. Θα έλεγα ότι έχουμε μια μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 7%» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ερωτηθείς ποια μπορεί να είναι η πορεία των τιμών εάν λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε βέβαιος ότι με αυτή την εξέλιξη θα πέσουν οι τιμές. «Ήδη ο πληθωρισμός υποχωρεί. Ο πληθωρισμός μας τον μήνα Σεπτέμβριο ήταν πάνω από 12%, το μήνα Δεκέμβριο είναι κάτω από 8. Η διαφορά είναι πάνω από 4 μονάδες. Είναι 12,1 με 7,6. Είναι μεγάλη η πτώση του πληθωρισμού και είναι ταχύτερη η αποκλιμάκωση από το αναμενόμενο» προσέθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί αυτή η πτωτική τάση.


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ