
Ακρίβεια: Τα 3 μέτρα ενίσχυσης που αποφάσισε η κυβέρνηση
Το επίδομα θέρμανσης
Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται μεταξύ 100 ευρώ και 800 ευρώ με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο, ενώ για νέους δικαιούχους και όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.
Περιοχές με πολύ κρύο θεωρούνται οικισμοί στη Φλώρινα, την Κοζάνη, την Ευρυτανία κ.ά. Το επίδομα για κάθε δικαιούχο υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης που έχει καθοριστεί για τον κάθε οικισμό.
Οι δόσεις
Η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί ως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023.
Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για τις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.
Για το φυσικό αέριο
Ειδικά για το φυσικό αέριο, τα δικαιολογητικά αγορών θα καταχωρούνται έως τις 31 Μαΐου 2023 για την περίοδο 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2023.
Για κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, τα δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 θα καταχωρούνται έως τις 15 Ιουλίου 2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 30 Ιουνίου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 10 Αυγούστου 2023.
Οι αυξήσεις σοκ
Σημειώνεται πάντως, ότι μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών καταγράφηκαν αυξήσεις σοκ στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης μετά το ψαλίδισμα της κρατικής επιδότησης από την Πρωτοχρονιά.
Από τις 31 Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2023, όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ανέβηκε στα 1,226 ευρώ/λίτρο. Την τελευταία μέρα του 2022 ήταν στα 1,136 ευρώ/λίτρο.
Διπλή αύξηση στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης – Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις των καυσίμων το 2022
Η αύξηση είναι 0,09 ευρώ/λίτρο ήτοι πάνω από 7%. Και αυτή αποδίδεται στη μείωση κατά 0,10 ευρώ/λίτρο της επιχορήγησης που έδινε από τις 15 Οκτωβρίου 2022 το κράτος στην αντλία προκειμένου να ανακουφιστούν οικονομικά τα νοικοκυριά. Η επιδότηση ήταν 0,25 ευρώ/λίτρο και με απόφαση της κυβέρνησης περιορίστηκε πια στα 0,15 ευρώ/λίτρο.
Πάντως παρά τις αυξήσεις το πετρέλαιο θέρμανσης παραμένει φθηνότερο σε σχέση με τις 15 Οκτωβρίου οπότε και η μέση τιμή ήταν στα 1,412 ευρώ το λίτρο. Όσα νοικοκυριά αγόρασαν ποσότητες πλήρωσαν για 500 λίτρα 706 ευρώ. Συγκριτικά με σήμερα οι οικογένειες βγαίνουν ωφελημένες κατά 93 ευρώ.
Μειώσεις
Πάντως, σύμφωνα με τις τιμές των διυλιστηρίων αναμένονται μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης τις επόμενες μέρες.
Αυτές εκτιμώνται σε επίπεδα των 0,02 ευρώ/λίτρο. Και θα φανούν στην αντλία την επόμενη εβδομάδα.
Οι παραγγελίες πετρελαίου είναι σήμερα μειωμένες καθώς τα περισσότερα νοικοκυριά έσπευσαν τον περασμένο μήνα και τον Νοέμβριο να προμηθευτούν πετρέλαιο λόγω των χαμηλών τιμών.


Latest News

Eurobank: Καλύτερη εικόνα για την ανεργία – Προβληματίζει η γήρανση του πληθυσμού
Το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ-27 - Τι επισημαίνει η Eurobank στο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία»

Νέοι ιδιοκτήτες για τα ακίνητα Βωβού και Χατζηιωάννου - Στα αζήτητα της οικογένειας Μαλαματίνα
Αλλάζουν χέρια τα οικόπεδα της Βωβός και της οικογένειας Χατζηιωάννου ενώ «ξεμένουν» τα ακίνητα της Μαλαματίνα

Σκυλακάκης: Προχωράει η μεταρρύθμιση για τα δάση - Οι οδηγίες
Σε διαβούλευση τρεις αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση των δασών

Νέα λίστα με αυθαίρετα στη Μύκονο - Τι έδειξαν οι έλεγχοι
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει τη μάχη κατά της αυθαιρεσίας στη Μύκονο
![Ελλάδα – Γαλλία: Στα 5,4 δισ. ευρώ το διμερές εμπόριο το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/PARIS_LE-GRAND-PORT.jpg)
Στα 5,4 δισ. ευρώ το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Γαλλίας το 2024 [γράφημα]
Οι παρατηρήσεις σε σημείωμα της ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι για το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Γαλλίας
![ΑΕΠ: Ανεβάζει τον πήχη της ελληνικής ανάπτυξης στο 2,5% η Εθνική Τράπεζα – Οι προοπτικές για τις επενδύσεις [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Greek-economy-600x352.jpeg)
Ανεβάζει τον πήχη της ελληνικής ανάπτυξης στο 2,5% η ΕΤΕ - Οι προοπτικές για τις επενδύσεις [γραφήματα]
Η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη δυναμική της δραστηριότητας για το ελληνικό ΑΕΠ παρά τη μικρή επιβράδυνση στο 0,8% ετησίως

Ο «πόλεμος του χάλυβα» - Τι έγινε την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς
Ο χάλυβας βρίσκεται για μία ακόμα φορά στο επίκεντρο του νέου εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ

Υπερταμείο: Ξεκινά το mega project αποτίμησης και αξιοποίησης 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ
Το Υπερταμείο πάτησε το κουμπί για την αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ - Τα εννέα εταιρικά σχήματα που συμμετέχουν

Αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα παιδιού - Πότε κλείνει η πλατφόαρμα
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για το επίδομα παιδιού

Μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για πολυτελείς κατοικίες η Ελλάδα
Ο παράγοντας που ενισχύει την ελκυστικότητα της Ελλάδας για πολυτελείς κατοικίες είναι οι ανταγωνιστικές τιμές της σε σύγκριση με άλλες αντίστοιχες αγορές