Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά για να λάβουν το Market Pass για 6 μήνες συνολικού ύψους 650 εκατομμύρια ευρώ.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσω του gov.gr και το μόνο που θα χρειαστούν οι πολίτες να γνωρίζουν και να χρησιμοποιήσουν είναι τους κωδικούς Taxisnet καθώς και να συμπληρώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας, δηλαδή τηλέφωνο και email. Τραπεζικό λογαριασμό θα απαιτηθεί να αναγράψουν εφόσον δεν επιθυμούν τα χρήματα του Market Pass να τα λάβουν μέσω άυλης ψηφιακής κάρτας.
Όσον αφορά τα διάφορα στοιχεία και ο έλεγχος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ή αν τους επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης αυτό θα γίνει αυτόματα χωρίς να χρειαστεί να προσκομίσουν το οποιοδήποτε δικαιολογητικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει αρχικά με βάση το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του δικαιούχου ενώ μόλις «τρέξει» και ομαλοποιηθεί η διαδικασία θα μπορούν όλοι να υποβάλλουν αίτηση ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
Όσοι δικαιούχοι δεν μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση ηλεκτρονικά θα μπορούν, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης κύριο Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο να σπεύσουν στα ΚΕΠ είτε οι ίδιοι είτε κάποιο πρόσωπο που έχουν εξουσιοδοτήσει και να τους εξυπηρετήσουν χωρίς και πάλι να χρειάζεται να προσκομίσουν αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογικής δήλωσης ή ΕΝΦΙΑ για τον έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Όλα γίνονται αυτόματα με διασύνδεση με τα συστήματα της ΑΑΔΕ μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ.
Το Market Pass (κάρτα αγορών) μέτρο θα εφαρμοστεί για 6 μήνες (από Φεβρουάριο έως Ιούλιο 2023). Τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνουν οι πρώτες πληρωμές για εκείνους που θα επιλέξουν την άυλη ψηφιακή κάρτα και ακολούθως θα «γεμίζει» η εν λόγω κάρτα την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία τέλη Ιουλίου.
Όσοι όμως δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την άυλη ψηφιακή κάρτα τότε για να λάβουν τα χρήματα που τους αναλογούν θα πρέπει να δηλώσουν τραπεζικό λογαριασμό για να τους γίνεται η κατάθεση όχι κάθε μήνα αλλά κάθε τρεις μήνες. Επίσης όσοι επιλέξουν αυτόν τον τρόπο πληρωμής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα εισπράξουν το σύνολο της επιδότησης αλλά το 80% αυτής όπως προβλέπεται στην τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Ποια προϊόντα εντάσσονται
Στο ερώτημα που θέτουν οι πολίτες για το τι είδους αγορές θα καλύπτει αυτή η επιδότηση αξίζει να τονιστεί ότι με την τροπολογία που ψηφίστηκε ξεκαθάρισε το τοπίο γιατί αρχικώς είχε φανεί ότι θα αφορά μόνο είδη τροφίμων. Τελικά οποιαδήποτε προϊόν (είτε είναι τρόφιμα είτε οτιδήποτε άλλο) πωλείται σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, φούρνους, ιχθυοπωλεία, λαϊκές αγορές κτλ. εντάσσεται στην κάρτα αγορών.
Με την άυλη ψηφιακή κάρτα ουσιαστικά το κράτος θα προπληρώνει το 10% των αγορών ενός νοικοκυριού βάσει όμως συγκεκριμένων ορίων που έχει θέσει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ένας δικαιούχος θέλει να ξοδέψει πολύ περισσότερα χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα κανείς δεν θα του απαγορεύσει αλλά το ποσό της επιδότησης θα αντιστοιχεί στο 10% του ποσού που το κράτος έχει καθορίσει εξαρχής για κάθε αριθμό μελών νοικοκυριά ξεχωριστά.
Για παράδειγμα αν κάποιος είναι άγαμος και πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια το 10% επιδότησης θα υπολογιστεί για μηνιαίες αγορές 220 ευρώ. Δηλαδή το ποσό της επιδότησης για τον συγκεκριμένο δικαιούχο θα είναι 22 ευρώ. Αν ο συγκεκριμένος πολίτης ξοδέψει μέσα σε ένα μήνα 500 ευρώ για τρόφιμα ή για άλλα είδη που μπορεί να προμηθευτεί για παράδειγμα από ένα σούπερ μάρκετ δεν θα λάβει επιδότηση 50 ευρώ (10% της μηνιαίες δαπάνης) αλλά τα 22 ευρώ που έχει ορίσει κατ΄ ανώτατο το κράτος. Αυτό θα ισχύει για όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων ακόμη και για εκείνους που έχουν πολλά προστατευόμενα τέκνα και εκ των πραγμάτων μπορεί να ξοδέψουν πολύ περισσότερα από το πλαφόν που ορίζει η σχετική τροπολογία.
Επισημαίνεται ότι η επιδότηση αυτή αφορά το σύνολο των μελών του νοικοκυριού και όχι μεμονωμένα. Για παράδειγμα αν μία οικογένεια φιλοξενεί τον παππού ή τη γιαγιά δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση οι φιλοξενούμενοι όπως είχαν κάνει με την επιδότηση καυσίμων (Fuel Pass) αλλά θα πρέπει την αίτηση να την υποβάλει ο σύζυγος αναγράφοντας όλα τα μέλη που ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Το γεγονός αυτός μπορεί αρχικά να δείχνει ότι περιορίζει το ποσό της επιδότησης αφού δεν θα μπορούν να το λάβουν ξεχωριστά οι φιλοξενούμενοι όπως είχε συμβεί με το Fuel Pass αλλά τελικά μάλλον υπέρ της οικογένειας μπορεί να εξελιχθεί η όλη διαδικασία καθώς και το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται αλλά και το ποσό της επιδότησης θα είναι μεγαλύτερο καθώς αυτό καθορίζεται από το συνολικό αριθμό των μελών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη.
Σύμφωνα με τον κύριο Αναγνωστόπουλο, αν ο δικαιούχος επιλέξει την καταβολή σε ψηφιακή κάρτα, το ποσό αν και πιστώνεται κάθε μήνα δεν απαιτείται να καταναλωθεί απαραίτητα μέσα στο μήνα αυτό. Παραμένει και για τους επόμενους, έως τον Αύγουστο.
Εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια
Για να μπορέσει κάποιος να υποβάλει αίτηση και να εγκριθεί θα πρέπει πληροί μία σειρά από κριτήρια με το σημαντικότερο να μην ξεπερνάει το εισοδηματικό όριο που έχει καθοριστεί ανάλογα τα συνολικά μέλη της οικογένειας αλλά την περιουσία. Επίσης θα πρέπει να μην εμπίπτει κάποιο μέλος σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Αξίζει να επισημανθεί ότι το εισόδημα που θα ληφθεί υπόψη είναι αυτό που αποκτήθηκε το 2021 και δηλώθηκε στην εφορία το 2022 ενώ όσον αφορά στο περιουσιακό κριτήριο αυτό θα προκύψει από την αντικειμενική αξία των ακινήτων που περιλαμβάνονται στον ΕΝΦΙΑ του περασμένου έτους.
Στην περίπτωση που κάποιος είναι άγαμος θα πρέπει το ετήσιο εισόδημά του πραγματικό ή τεκμαρτό να μην ξεπερνάει το ποσό των 16.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση έγγαμου χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκής οικογένειας με 1 παιδί το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 24.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας είτε αυτό είναι προστατευόμενα τέκνα είτε φιλοξενούμενοι γονείς, παιδιά, φίλοι κτλ. το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ. Ως εισόδημα του νοικοκυριά λαμβάνονται υπόψη όλα τα ποσά που έχουν δηλώσει στη φορολογική δήλωση όλα τα μέλη που περιλαμβάνονται σε αυτό.
Για το όριο της ακίνητης περιουσίας έχει καθοριστεί για τους άγαμους σε 250.000 ευρώ και για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες σε 400.000 ευρώ.
Ύψος επιδότησης ανάλογα αριθμού μελών νοικοκυριού
Με ανώτατο όριο αγορών ανάλογα τα μέλη της οικογένειας του νοικοκυριού που θα υποβάλει την αίτηση για το market pass καθορίζεται το ποσό της μηνιαίες επιδότησης που θα δοθεί από το Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2023. Συνολικά για το εξάμηνο αυτό, το ελάχιστο ποσό επιδότησης ανέρχεται σε 132 ευρώ και το μέγιστο για πολυμελείς οικογένειες διαμορφώνεται στα 600 ευρώ.
Ολόκληρα τα ποσά αυτά θα τα λάβουν οι δικαιούχοι εφόσον χρησιμοποιήσουν την άυλη ψηφιακή κάρτα διαφορετικά αν επιλέξουν κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν το 80% δηλαδή από 105,6 ευρώ έως 480 ευρώ ανάλογα τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.
Ειδικότερα στους άγαμους το ανώτατο ποσό επιδοτούμενων μηνιαίων αγορών καθορίζεται στα 220 ευρώ/μήνα και κατά συνέπεια το ποσό του market Pass είναι 22 ευρώ/μήνα ή 132 ευρώ το εξάμηνο με χρήση άυλης ψηφιακής κάρτας. Αντίστοιχα με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό το ποσό θα μειωθεί κατά 20%.
Στην περίπτωση του έγγαμου χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκής οικογένειας με 1 παιδί το ανώτατο όριο επιδοτούμενων αγορών έχει καθοριστεί στα 320 ευρώ/μήνα και η μηνιαία επιδότηση σε 32 ευρώ ή 192 ευρώ το εξάμηνο. Και σε αυτή την περίπτωση τα ποσά προκύπτουν εφόσον χρησιμοποιηθεί άυλη ψηφιακή κάρτα. Διαφορετικά θα είναι μειωμένα στα 153,6 ευρώ το εξάμηνο.
Αν πρόκειται για έγγαμο δικαιούχο με 1 παιδί ή για μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά τότε το ανώτατο επιδοτούμενο ποσό αγορών ανέρχεται σε 420 ευρώ/μήνα και άρα η μηνιαία επιδότηση θα διαμορφωθεί σε 42 ευρώ και η εξαμηνιαία σε 252 € με χρήση άυλης ψηφιακής κάρτας (201,6 ευρώ με κατάθεση σε λογαριασμό).
Στην περίπτωση έγγαμου με 2 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά το ανώτατο ποσό επιδοτούμενων μηνιαίων αγορών διαμορφώνεται σε 520 ευρώ και η μηνιαία επιδότηση σε 52 ευρώ ή 312 ευρώ το εξάμηνο. Αντίστοιχα για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού το ανώτατο ποσό μηνιαίων επιδοτούμενων αγορών αυξάνεται κατά 100 ευρώ και η μηνιαία επιδότηση κατά 10 ευρώ
Latest News
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα - Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους
Εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας
«Παζάρια» των ασφαλιστών για να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Τι αντάλλαγμα ζητούν οι ασφαλιστικές για να φρενάρουν τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας - Τι λένε έγκυρες πηγές στον ΟΤ
Νέα «φωτιά» στις τιμές ακινήτων - Πώς κινήθηκαν ανά περιοχή το τέταρτο τρίμηνο [πίνακες]
Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023 και αύξηση 2,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας