
Sell off ευρωπαϊκών μετοχών συστήνει η JPMorgan την Δευτέρα, μέσω του στρατηγικού αναλυτή της, Μάρκο Κολάνοβιτς.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν σημειώσει τεράστια άνοδο από τις αρχές Οκτωβρίου ενώ ο DAX οδεύει και πάλι προς το όριο των 15.000 μονάδων. Αλλά ακριβώς τη στιγμή που οι επενδυτές ανακτούν την εμπιστοσύνη στις μετοχές, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan έρχεται και «ρίχνει την βόμβα».
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο «κόκκινο» οι αγορές
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν σημειώσει τεράστια άνοδο από τις αρχές Οκτωβρίου ενώ ο DAX οδεύει και πάλι προς το όριο των 15.000 μονάδων. Αλλά ακριβώς τη στιγμή που οι επενδυτές ανακτούν την εμπιστοσύνη στις μετοχές, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan έρχεται και «ρίχνει την βόμβα».
Ο τραπεζικός κολοσσός συμβουλεύει τους επενδυτές να αποκομίσουν κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μετά τα υψηλά κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2022, οι κινητήριοι παράγοντες αυτής της αύξησης έχουν πλέον εξαντληθεί, σύμφωνα με τον Κολάνοβιτς.
Ενδεικτικά, ο δείκτης Euro Stoxx 50 έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 23 τοις εκατό από τις αρχές Οκτωβρίου και οι αναλυτές της JPMorgan δεν «βλέπουν» το ράλι να συνεχίζεται για πολύ ακόμα.
Το κύριο σκεπτικό αφορά την ΕΚΤ και την προσήλωση της στη συγκράτηση του πληθωρισμού, κάτι που μεταφράζεται σε νέα αύξηση επιτοκίων. Σύμφωνα με τον Κολάνοβιτς, κάτι τέτοιο «θα πρέπει να επιβαρύνει τις μετοχές της Ευρώπης».
Στάση αναμονής
Αντιθέτως, από καθαρά τεχνική άποψη, μια έξοδος δεν φαίνεται κατάλληλη. Τόσο ο DAX όσο και ο Euro Stoxx 50 έχουν δημιουργήσει νέα «σήματα» ανόδου. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι μετά το ράλι των τελευταίων τριών μηνών δεν μπορεί να αποκλειστεί η λήψη κερδών, αλλά θα πρέπει να περιμένει κανείς λίγες μέρες ακόμα.
Οι ειδικοί της Goldman Sachs βλέπουν ανοδικές δυνατότητες για τη VW και την Porsche. Για την Allianz, η Morgan Stanley αύξησε την τιμή στόχο της από 205 σε 248 ευρώ.
Αντίθετα, για τη Lufthansa, οι ειδικοί της Morgan Stanley είναι λιγότερο αισιόδοξοι. Με τιμή στόχο τα 6,30 ευρώ, επαναλαμβάνουν την αξιολόγησή τους με σύσταση «Underweight».
Πτωτικά οι ευρωπαϊκές αγορές
Στο κόκκινο βρίσκονται τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, μετά την «ψυχρολουσία»από την είδηση ότι η Fed θα συνεχίσει την σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής της.
Αυτός, πιθανότατα να είναι και ένας επιπλέον λόγος που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα sell off και μια συνεπακόλουθη πτώση των τιμών των ευρωπαϊκών μετοχών άμεσα.


Latest News

Άλμα 3% για τον DAX, ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές
Ο Τραμπ και πάλι αναστάτωσε τις αγορές δίνοντας ελπίδα για μια συμφωνία στο εμπορικό αδιέξοδο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Ανακουφίζει τη Wall Street ο Τραμπ - Ράλι και για την Tesla
Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές ενδέχεται να μειωθούν - Και πάλι μια νέα πραγματικότητα για τη Wall Street

H Vetanda σχεδιάζει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο για να αναπτυξει ορυχείο χαλκού στη Ζαμπια
H Vetanda χρειάζεται ένα δισ. δολ. για να αναπτύξει το ορυχείο χαλκού στη Ζάμπια - Ελπίζει ότι σε μια πενταετία θα παράγει 300.000 τόνους χαλκού ετησίως

Κάτω από το 2% το επιτόκιο στα 6μηνα έντοκα - Συνολικές προσφορές πάνω από 1 δισ. ευρώ
Οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,03 φορές

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Ράλι... ανακούφισης - Ο Τραμπ είπε αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι αγορές
Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ανακάμπτει το δολάριο

Ανοδική αντίδραση στα ασιατικά χρηματιστήρια
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να απολύσει τον επικεφαλής της Federal Reserve και υπαινίχθηκε για χαμηλότερους δασμούς για την Κίνα

Ράλι και μετά σταθεροποίηση για το δολάριο
Η δήλωση του Τραμπ ότι δεν είναι στις προθέσεις του να απολύσει τον Πάουελ αμβλύνουν τις ανησυχίες στην αγορά