
Η εικόνα από το παρελθόν με τον υπάλληλο που έχει μπροστά του μια στοίβα χαρτιά και τον πολίτη στην ουρά κρατώντας ένα φάκελο με χαρτιά είναι γνωστή. Και εικόνες σαν αυτές ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, ο καθένας μας απλώς δεν χρειάζεται να προσκομίζει βεβαιώσεις και δικαιολογητικά. Αυτό που κάνει είναι να συμπληρώνει μια αίτηση, και στη συνέχεια οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του gov.gr αναλαμβάνουν να προσκομίσουν αυτόματα όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να γίνει δεκτή.
Αυτό θα γίνει και με το Μarket Pass, για την οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη του αυξημένου κόστους για τα νοικοκυριά. Με απλότητα, ταχύτητα, χωρίς ταλαιπωρία του πολίτη για ό,τι το Δημόσιο μπορεί να κάνει αυτοματοποιημένα. Και με πολύ υψηλό αριθμό ωφελούμενων: περίπου 3,2 εκατ. νοικοκυριά με περίπου 8,5 εκατ. μέλη.
Market Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων το Φεβρουάριο
Η ενίσχυση θα δοθεί για τους μήνες Φεβρουάριο έως Ιούλιο, είτε με πίστωση σε ψηφιακή κάρτα, είτε κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, με επιλογή του πολίτη. Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού.
Το μόνο που απαιτείται από τους δικαιούχους είναι η υποβολή αίτησης στην ειδική εφαρμογή μέσω του gov.gr με χρήση των κωδικών TaxisNet, καθώς και η συμπλήρωση των στοιχείων επικοινωνίας (τηλέφωνο-email). Ο τραπεζικός λογαριασμός απαιτείται εφόσον επιλεγεί η κατάθεση σε αυτόν.
Και βέβαια ο έλεγχος όλων των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων γίνεται αυτόματα με διασύνδεση με τα συστήματα της ΑΑΔΕ μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ.

Η υποβολή της αίτησης από τους δικαιούχους μπορεί να γίνεται και στα ΚΕΠ. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης και από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο. Ομοίως, χωρίς την προσκόμιση οποιουδήποτε άλλου δικαιολογητικού για εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Η λειτουργία της εφαρμογής για την υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την καταβολή σε ψηφιακή κάρτα, το ποσό πιστώνεται κάθε μήνα. Δεν απαιτείται όμως να καταναλωθεί απαραίτητα μέσα στο μήνα αυτό. Παραμένει και για τους επόμενους, έως τον Αύγουστο. Σε περίπτωση που επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά ανέρχονται στο 80% της ενίσχυσης και καταβάλλονται ανά τρίμηνο.
Το σημαντικό είναι ότι οι ψηφιακές κάρτες προσφέρουν ευελιξία και ασφάλεια στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή χρήση του κινητού τηλεφώνου σε POS. Σχεδόν όλα τα smartphone διαθέτουν δε την απαιτούμενη τεχνολογία NFC για ανέπαφες συναλλαγές.
Τη διετία της πανδημίας, ο αριθμός των ηλεκτρονικών συναλλαγών παρουσίασαν αύξηση κατά περίπου 60%, προωθώντας τη χώρα μας στη σχετική κατάταξη μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Και επειδή μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα, καθώς οι ψηφιακές κάρτες είναι πραγματικά εύχρηστες και προάγεται η φορολογική δικαιοσύνη και διαφάνεια για όλους, αξίζει να επιλέξουμε τις άυλες κάρτες. Με 3,2 εκατ. ωφελούμενα νοικοκυριά ωφελούνται σημαντικά και οι ψηφιακές μας δεξιότητες στην πράξη.
Ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος είναι Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης


Latest News

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Ανασφάλεια στους πολίτες του 21ου Αιώνα
Όταν η χρηματοοικονομική άγνοια κοστίζει και η ανασφάλεια κυριαρχεί

«Έχει θέση η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα;»
Το διευθυντήριο των Βρυξελλών εύλογα «έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του», μόλις ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε τη βούλησή του να διακόψει η χώρα του την εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων