Ο συγκλονιστικός συνδυασμός της πανδημίας, του πολέμου της Ουκρανίας, της ενεργειακής κρίσης, της έκρηξης του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων που σιγοβράζουν, περιορίζει τις βεβαιότητες σε έναν κόσμο που αναδιαμορφώνεται.
Αν έρευνα της McKinsey & Company έχει δίκαιο, ο κόσμος σήμερα δεν περνά απλός μία άλλη μεγάλη περιπέτεια, όπως π.χ. η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση του 1997, ή η φούσκα των «dot-com» του 2000 ή παγκόσμια οικονομική κρίση/ύφεση του 2008-2009. Παρόμοιοι «σεισμοί», έλαβαν χώρα αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1944–46), κατά την περίοδο της πετρελαϊκής κρίσης (1971–73) και κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης (1989– 92). Καθένας από αυτούς, εγκαινίασε αντίστοιχα μια νέα εποχή: τη μεταπολεμική έκρηξη (1944–71), την εποχή των συγκρούσεων (1971–89) και την εποχή των αγορών (1989–2019) και ίσως τώρα, βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής.
ΕΚΤ: Έρχονται αυξήσεις στους μισθούς τα επόμενα τρίμηνα
Ορισμένοι βλέπουν σε αυτήν, στοιχεία από την εποχή των συγκρούσεων του 70’ και του 80΄, ενώ ο κόσμος καθίσταται περισσότερο πολύπλοκος, με την BlackRock να «βλέπει» πως μία νέα γεωπολιτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων έρχεται στο προσκήνιο. Ο πόλεμος της Ουκρανίας και ο κλιμακούμενος στρατηγικός ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας έχουν εμβαθύνει τον κατακερματισμό και την εμφάνιση ανταγωνιστικών γεωπολιτικών μπλοκ, ενώ γεωπολιτική διαδραματίζει πλέον ισχυρότερο ρόλο στην οικονομία.
Η υποδιαμόρφωση νέα εποχή, βρίσκει την Ελλάδα να έχει βελτιώσει κάποιες από τις μεγάλες ανισορροπίες του παρελθόντος, προσπαθώντας μάλιστα να αναπτύξει και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με οδηγό τις νέες επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία που συμβάλλουν στη μακροχρόνια βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Οι ροές κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, προσφέρουν εξάλλου ένα αναπτυξιακό μαξιλάρι ασφαλείας, ενώ δίνουν ένα παράθυρο ευκαιρίας, ώστε η χώρα να καλύψει το επενδυτικό κενό των 94 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε κατά την 10ετή κρίση χρέους. Το ρεκόρ εικοσαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και ο διπλασιασμός των εξαγωγών ως % του ΑΕΠ σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, αποτελούν καλούς οιωνούς.
Παράλληλα, αν ο εκλογικός κύκλος δεν μεταβάλει ουσιαστικά την οικονομική πολιτική, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 θεωρείται εφικτή. Η επίτευξη όμως μίνιμουμ συνεννόησης του πολιτικού συστήματος, -που ούτος άλλος έχει τεράστιες ευθύνες για την τελευταία χρεοκοπία της χώρας-, στην άμυνα, το δημογραφικό, την παιδεία και τη δικαιοσύνη, θα μπορούσε να περιορίσει τις πιθανότητες να δούμε ξανά σχεδόν 500.000 κυρίως νέους και μορφωμένους Έλληνες να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό…
Latest News
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου