Η πρώτη μεγάλη οικονομική έρευνα που ανακοινώθηκε το 2023 στη Βρετανία ήταν εξόχως ανησυχητική. Η χώρα στην οποία πριν από τρεις αιώνες ξεκίνησε η βιομηχανική επανάσταση και συνακόλουθα η τεχνολογική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική νεωτερικότητα, χάνει ραγδαία την ανταγωνιστικότητά της και όλα τα στοιχεία εκείνα που την είχαν τοποθετήσει στο κέντρο του δυτικού καπιταλισμού και την είχαν μετατρέψει, βοηθούσης βέβαια και της γεωγραφικής της θέσης, σε γέφυρα μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης.

Βάσει λοιπόν της έρευνας που ανακοίνωσε η PwC την περασμένη Δευτέρα, το ποσοστό των στελεχών του βιομηχανικού κλάδου στη Βρετανία που θεωρούν ότι η χώρα είναι ανταγωνιστική στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον μειώθηκε στο 31% από 63% που ήταν σε αντίστοιχη έρευνα που είχε διενεργήσει προ 12μήνου η ίδια εταιρεία λογιστών σε συνεργασία πάλι με την Make UK, τη μεγαλύτερη εργοδοτική Ενωση των Βρετανικών Βιομηχανιών.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από την 1η έως τις 22 Νοεμβρίου 2022 και στην οποία συμμετείχαν στελέχη από 235 βιομηχανικές και κατασκευαστικές μονάδες στη χώρα έδειξε επίσης ότι το 43% των συμμετασχόντων θεωρεί ότι το τελευταίο 12μηνο η Βρετανία έχει γίνει λιγότερο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές.

Οι πιο έξυπνοι φόροι θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κρίση παραγωγικότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η αξέχαστη Λιζ Τρας

Το Reuters επισημαίνει ότι η έρευνα διεξήχθη την περίοδο που η αναταραχή την οποία προκάλεσε σε ολόκληρη τη χώρα, αν και βραχύβια, η κυβέρνηση της Λιζ Τρας ήταν πολύ νωπή στο μυαλό των Βρετανών. Γι’ αυτό και το 53% των ερωτηθέντων εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η πολιτική αστάθεια κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Μεγάλο όμως ήταν το πλήγμα και της ενεργειακής κρίσης στο ηθικό των βρετανικών επιχειρηματιών, παρά τα μέτρα στήριξης και τις ζωτικής σημασίας ενεργειακές επιδοτήσεις που χορήγησαν όλες οι βρετανικές κυβερνήσεις της περασμένης χρονιάς, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της Λιζ Τρας. Οι πονοκέφαλοι της βρετανικής βιομηχανίας πιθανότατα θα ενισχυθούν στο άμεσο μέλλον, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδος για την καινούργια χρονιά ένα σχέδιο δραστικών περικοπών των ενεργειακών επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις της χώρας.

Ενεργειακή κρίση και Brexit

Η βιομηχανική Ενωση Make UK ήδη προειδοποίησε προ ημερών ότι η άρση της κρατικής στήριξης θα αναγκάσει τον κλάδο να αυξήσει τις περικοπές θέσεων εργασίας αλλά και παραγωγής, που ήδη σχεδιάζει. Σημειωτέον ότι τον περασμένο Νοέμβριο, που διενεργήθηκε η έρευνα, τα δύο τρίτα των κατασκευαστικών και βιομηχανικών μονάδων της Βρετανίας σχεδίαζαν μείωση προσωπικού ή/και περικοπές στην παραγωγή εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση υπήρξε έτι επιβαρυντική για τη Βρετανία εξαιτίας του Brexit. Κι αυτό παρά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που εκμεταλλεύεται η χώρα στη Βόρεια Θάλασσα. Η κάμψη του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης το Δεκέμβριο ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες έξι μεγάλες (δυτικές) οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη που μετέχουν στον Όμιλο των Επτά (G7).

Έρευνα της S&P Global που ανακοινώθηκε στις 3 Ιανουαρίου αποκάλυψε ότι η κάμψη της οικονομικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στη Βρετανία το Δεκέμβριο της χρονιάς που πέρασε μόνο με την κάμψη της περιόδου της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και ύφεσης του 2008-2009 μπορεί να συγκριθεί. Κι αυτό παρά το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων που παραδοσιακά δίνει ώθηση στην κατανάλωση και εν γένει την οικονομική δραστηριότητα των χωρών όχι μόνο της Δύσης αλλά και της Ανατολής.

Αγωνία για το 2023

Εύλογη είναι η αγωνία των επιχειρηματικών και βιομηχανικών στελεχών για το τι επιφυλάσσει το 2023. «Η χρονιά που έχουμε μπροστά μας θα θέσει τον κλάδο ενώπιον μεγάλων προκλήσεων, διότι θα κληθεί να δώσει λύσεις σε ένα συνδυασμό εν δυνάμει προβλημάτων», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Make UK Στίβεν Φίπσον.

Ο Φίπσον συνόψισε τα προβλήματα αυτά στις εμπλοκές της εφοδιαστικής αλυσίδας, στις δυσκολίες πρόσβασης σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και στα υψηλά μεταφορικά κόστη, «που θα εντείνουν την ολοένα αυξανόμενη οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα στις βασικές αγορές της χώρας».

Ή επιδοτήσεις ή στα βράχια

Την περασμένη Παρασκευή η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph είχε δημοσιεύσει πληροφορίες ότι η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ σχεδιάζει να περιορίσει κατά 85% εφέτος το κόστος από την στήριξη μέσω επιδοτήσεων που παρέχει το βρετανικό κράτος στις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος του Σούνακ είναι το τρέχον οικονομικό έτος να περιοριστούν οι ενεργειακές επιδοτήσεις στα 5 δισ. στερλίνες (5,7 δισ. ευρώ).

Εκφράζοντας την αγωνία του δευτερογενούς τομέα της βρετανικής οικονομίας, ο Στίβεν Φίπσον δεν έκρυψε ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολλές βρετανικές βιομηχανίες να πέσουν στα βράχια, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εξαντλήσει τη γενναιόδωρη στήριξή της προς αυτές με προγράμματα ανάλογα που οι ξένοι ανταγωνιστές της Βρετανίας υιοθετούν και εφαρμόζουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία
Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Βιομηχανία |

Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας

Χρειάζεται να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία της περιοχής, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ, να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος