Μόλις δύο 24ωρα από τη δεύτερη επέτειο της εισβολής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, η ιστορία έδειξε να επαναλαμβάνεται στη Βραζιλία.

Σχεδόν ακριβώς όπως συνέβη στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου του 2021 με τους εξτρεμιστές υποστηρικτές του ηττημένου Ντόναλντ Τραμπ, έτσι και στη Μπραζίλια, ένας όχλος φανατισμένων οπαδών του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, εισέβαλε αυτή την Κυριακή σε κρατικά κτίρια της πρωτεύουσας, με ώθηση τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι τους «έκλεψε τις εκλογές» η κεντροαριστερά του νέου προέδρου, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Η μοναδική ίσως διαφορά ήταν ότι στις ΗΠΑ η απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης είχε γίνει προκειμένου να εμποδιστεί η επίσημη διαδικασία επικύρωσης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 από τους Αμερικανούς νομοθέτες που βρίσκονταν εντός του Καπιτωλίου.

Πώς ο Μπολσονάρο γίνεται και… αμερικάνικο πρόβλημα

Στη Βραζιλία, η ορκωμοσία του Λούλα είχε ήδη γίνει την 1η Ιανουαρίου, χωρίς έκτροπα.

Ωστόσο ο Μπολοσνάρο ουδέποτε αναγνώρισε επίσημα την νίκη του αντιπάλου του, μοχλεύοντας τα εθνικιστικά πάθη σε μια βαθιά διχασμένη χώρα, που έζησε υπό στρατιωτική δικτατορία για δεκαετίες.

Μέχρι και σήμερα, οι εξτρεμιστές υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου και νοσταλγού της χούντας δεν αναγνωρίζουν τον Λούλα ντα Σίλβα ως πρόεδρο και θέλουν την καθαίρεσή του, αξιώνοντας μέχρι και την επέμβαση του στρατού.

Ενόσω όμως καλούσαν την περασμένη Κυριακή σε πραξικόπημα και επιχειρούσαν να ακυρώσουν δια της βίας τη λαϊκή βούληση -βάσει της οποίας ο Λούλα εξασφάλισε διαφορά 2 εκατομμυρίων ψήφων στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου- ο πολιτικός στο όνομα του οποίου είχαν εξεγερθεί ήταν 6.101 χιλιόμετρα μακριά.

Για την ακρίβεια στην… ειδυλλιακή αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα.

Χαμογελαστός ανήμερα της απειλής εμφυλίου στη χώρα του, ο Μπολσονάρο έβγαζε ανέμελα selfies με μέλη της σκληροπυρηνικής βραζιλιάνικης διασποράς στους δρόμους του Ορλάντο.

Ο… δραπέτης της Φλόριντα

«Είμαι σε πτήση, θα επιστρέψω σύντομα», είχε αναφέρει στις 30 Δεκεμβρίου ο τότε ακόμη απερχόμενος πρόεδρος στο CNN Brasil.

Ένα αεροπλάνο της βραζιλιάνικης Πολεμικής Αεροπορίας είχε μόλις απογειωθεί από αεροπορική βάση στη Μπραζίλια, μεταφέροντας τον Μποσονάρο, συμβούλους του και τη σύζυγό του, Μισέλ, στο μαγευτικό Μαϊάμι.

Μια ημέρα νωρίτερα, o ίδιος είχε απευθυνθεί μέσω διαδικτύου τους υποστηρικτές του.

«Η Βραζιλία δεν θα τελειώσει την 1η Ιανουαρίου, μπορείτε να είστε σίγουροι για αυτό», είχε πει τότε σε ζωντανή μετάδοση, αναφερόμενος στην ορκωμοσία του Λούλα ντα Σίλβα, από την οποία ο ίδιος… έλαμψε δια της απουσίας του, κατά παράβαση του πρωτοκόλλου.

Για το ταξίδι του στις ΗΠΑ είχε δοθεί διάταγμα έγκρισης της εξόδου του από τη χώρα μελών του προσωπικού ασφαλείας του «μελλοντικού πρώην προέδρου» για τις ανάγκες ενός «ταξιδιού» στο Μαϊάμι «από την 1η μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2023».

Έκτοτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτηθεί διάφορα βίντεο με τον Μπολσονάρο να περιφέρεται χαλαρός σε καταστήματα του Ορλάντο ή να βγάζει φωτογραφίες με Λατίνους θαυμαστές του φορώντας ένα μπλουζάκι όπου αναγράφεται φαρδιά πλατιά το «USA».

Λέγεται ότι φιλοξενείται σε ένα σπίτι, σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από το θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο του προσωπικού φίλου, ομοϊδεάτη και συμμάχου του, Ντόναλντ Τραμπ.

Φημολογείται μάλιστα ότι πέρασαν μαζί την Πρωτοχρονιά…

Εκτιμάται ότι ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας λίγο πολύ «δραπέτευσε» στα- φιλικά για τον ίδιο- εδάφη της Φλόριντα για να γλιτώσει από τις πλείστες όσες ποινικές έρευνες σε διεξάγονται σε βάρος του, στις οποίες θα μπορούσε τώρα να προστεθεί αυτή της υποκίνησης σε εξέγερση.

Ο ίδιος πήρε αποστάσεις από τα έκτροπα της Κυριακής και απέρριψε τις κατηγορίες ότι «ενθάρρυνε» με δηλώσεις και τη στάση του τους «νεοφασίστες βάνδαλους».

Το απόγευμα της Δευτέρας δε, λίγες ώρες μετά τη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη Μπραζίλια, αναφέρθηκε ότι εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο στο Ορλάντο με «έντονους πόνους στην κοιλιά»…

Χέρι-χέρι με τον Τραμπ

Εδώ και μήνες αμερικανικά ΜΜΕ επεσήμαναν τη στενή συνεργασία του δικτύου Τραμπ με αυτό του Μπολσονάρο.

Δεν έχει να κάνει μόνο με τη διακίνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωριών συνωμοσίας από υποστηρικτές και συνεργάτες του Αμερικανού πρώην προέδρου περί «κλεμμένης ψήφου» στη Βραζιλία, σε ένα déjà vu των μεθοδεύσεων που εφαρμόζουν εδώ και πάνω από δύο χρόνια στις ΗΠΑ.

Μετά και τη νίκη Λούλα, τα δύο ομόκεντρα «στρατόπεδα» φαίνεται ότι ήταν σε πλήρη συντονισμό. Κομβικό ρόλο φέρεται να έχει διαδραματίσει ο τρίτος γιός του Μπολσονάρο, ο 38χρονος Εντουάρντο.

Βουλευτής στη Βραζιλία από το 2015, είναι επίσης ο εκπρόσωπος  του «Κινήματος» στη Νότια Αμερική. Ήτοι της οργάνωσης που ίδρυσε εν είδει «Διεθνούς της Ακροδεξιάς» ο Στιβ Μπάνον: πρώην σύμβουλος διακυβέρνησης και στρατηγικής στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Τραμπ και επί της ουσίας ιδεολογικός καθοδηγητής του τραμπισμού.

Με όλες αυτές τις ιδιότητες λοιπόν ο Εντουάρντο -που για ένα διάστημα στο πιο μακρινό παρελθόν είχε ζήσει στο Κολοράντο και στο Μέιν-  επισκέφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο τη Φλόριντα, για να συζητήσει με τους ομοϊδεάτες… πρώτους διδάξαντες τις επόμενες κινήσεις του ηττημένου μπολσοναρισμού.

Είχε συνάντηση με τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο και τηλεδιασκέψεις με στενούς συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένου του Μπάνον. Είχε επίσης συνομιλίες μετά δείπνου με τον Τζέισον Μίλερ, πρώην εκπρόσωπο της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ και νυν διευθύνοντα σύμβουλο  της… «πατριωτικής» πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Gettr.

Προφανώς η φυγή του Ζαΐρ Μπολσονάρο στη Φλόριντα ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης.

Μέχρι και σήμερα παραμένει ασαφές εάν και πότε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας σκοπεύει να επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του, όπου πλέον δεν έχει ασυλία από ποινικές διώξεις.

Ως έχουν τα πράγματα, η κατάσταση δείχνει πλέον να εξελίσσεται σε «πονοκέφαλο» για τον Λευκό Οίκο, από πολλές απόψεις.

View this post on Instagram

A post shared by Patriotas (@patriotasb)

Πιέσεις στον Μπάιντεν

Τα νέα για τα έκτροπα της Κυριακής στην Μπραζίλια βρήκαν τον Τζο Μπάιντεν ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Μεξικό ως πρόεδρος των ΗΠΑ, όπου διεξάγεται σήμερα η 10η σύνοδος κορυφής Βορείου Αμερικής.

Χαρακτήρισε «εξωφρενικά» τα έκτροπα των μπολσοναριστών, καταδικάζοντας την «επίθεση σε βάρος της Δημοκρατίας και της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας στη Βραζιλία».

Πίσω όμως στις ΗΠΑ είχε αρχίσει ήδη να δέχεται πιέσεις από μέλη των Δημοκρατικών στο διχασμένο σήμερα Κογκρέσο για την άμεση εκδίωξη του Μπολσονάρο από τα αμερικανικά εδάφη.

«Ο Μπολσονάρο δεν πρέπει να βρίσκεται στη Φλόριντα», δήλωσε στο δίκτυο CNN ο Χοακίν Κάστρο, βουλευτής των Δημοκρατικών και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να γίνουν καταφύγιο για αυτόν τον αυταρχικό πολιτικό», τόνισε, που «χρησιμοποίησε το “εγχειρίδιο” του Τραμπ για να εμπνεύσει τρομοκράτες» στη Βραζιλία. «Θα πρέπει να σταλεί πίσω».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, ζητώντας την απέλαση του πρώην προέδρου της Βραζιλίας.

«Σχεδόν δύο χρόνια από τη μέρα που το Καπιτώλιο των ΗΠΑ δέχτηκε επίθεση από φασίστες, βλέπουμε φασιστικά κινήματα στο εξωτερικό να προσπαθούν να κάνουν το ίδιο στη Βραζιλία», σχολίασε στο Twitter.

Η διαδικασία μπορεί πάντως να αποδεχθεί περίπλοκη.

Όπως δήλωσε ανωνύμως στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του προξενείου των ΗΠΑ στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Μπολσονάρο θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι έλαβε βίζα Α-1, που προορίζεται για αρχηγούς κρατών.

Αν και κανονικά αυτή ακυρώνεται αφότου ο κάτοχός της πάψει να κατέχει θέση εξουσίας, η περίπτωση του Μπολσονάρο κρύβει πιθανόν παγίδες.

Εισήλθε στις ΗΠΑ πριν λήξει η προεδρική θητεία του, εξήγησε ο αξιωματούχος, και ίσως η ειδική βίζα να είναι ακόμη ενεργή. Ως εκ τούτου, τόνισε, «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά».

Viva Italia;

Τούτων λεχθέντων και δεδομένης της αποτυχίας της απόπειρας πραξικοπήματος από τους οπαδούς του, τα τελευταία 24ωρα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια ότι ο Μπολσονάρο δεν σκοπεύει να επιστρέψει στη Βραζιλία.

Υπό τον κίνδυνο δε έκδοσης από τις ΗΠΑ, λέγεται ότι προετοιμάζει ως εναλλακτική μια πιθανή φυγή στην Ιταλία.

Όλη η πρώην προεδρική οικογένεια της Βραζιλίας φέρεται να έχει ζητήσει από την ιταλική πρεσβεία στη Μπραζίλια την άμεση απόκτηση της ιταλικής υπηκοότητας, καθώς η καταγωγή του Μπολσονάρο κρατά από το Βένετο από την οικογένεια του πατέρα του και από την πλευρά της μητέρας του από την Τοσκάνη.

Η Ρώμη παρουσιάζει διπλό πλεονέκτημα για τον ακροδεξιό επονομαζόμενο και «Τραμπ των Τροπικών».

Αφενός γιατί θεωρείται δύσκολη η έκδοση από την Ιταλία. Αφετέρου γιατί στο «τιμόνι» της ευρωπαϊκής χώρας βρίσκεται η μεταφασίστρια Τζόρτζια Μελόνι, που μαζί με τον Εντουάρντο Μπολσονάρο και άλλους ακροδεξιούς έχει συνυπογράψει από το 2020 τη λεγόμενη «Χάρτα της Μαδρίτης».

Ένα έγγραφο στο οποίο χαρακτηρίζουν τις αριστερές οργανώσεις στη Λατινική Αμερική ως απειλή για τη δημοκρατία μέσω του κομμουνισμού και μέρος της περιοχής «όμηρο ολοκληρωτικών καθεστώτων κομμουνιστικής έμπνευσης… υπό την “ομπρέλα” της Κούβας».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Επικαιρότητα |

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»

Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.