Εκτός τροχιάς ως προς τη δέσμευσή τους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50-52% ως το 2030 βρίσκονται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από την ερευνητική ομάδα Rhodium, καθώς το 2022 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν ελαφρώς σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά 1,3%, διατηρώντας τη χώρα μόλις 15,5% κάτω από τα επίπεδα του 2005.
Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ομίλου έδειξαν χαμηλότερη αύξηση των εκπομπών για το 2022 από ό,τι το 2021, όταν οι εκπομπές ανέκαμψαν κατά 6,5% μετά την πτώση τους κατά 10,6% κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας του κορωνοϊού, το 2020.
Κλιματική αλλαγή: Μα πού πήγε ο χειμώνας στην Ευρώπη;
Μειώθηκε η εξάρτηση από τον άνθρακα
Η έκθεση ανέφερε ότι σε αντίθεση με το 2021, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ξεπέρασε την ανάκαμψη των εκπομπών, πράγμα που σημαίνει ότι η εξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα μειώθηκε.
Αυτό οφείλεται στη μείωση των εκπομπών στον τομέα της ενέργειας, καθώς το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκτόπισαν τον άνθρακα, αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, οι εκπομπές των κτιρίων αυξήθηκαν κατά 6% το 2022 λόγω της αυξημένης ζήτησης θέρμανσης εν μέσω χαμηλότερων από το μέσο όρο θερμοκρασιών το χειμώνα.
Ο νόμος για τον πληθωρισμό
Η Rhodium δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν μειώσεις των εκπομπών το 2023, εάν η κυβέρνηση επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ο οποίος έχει απελευθερώσει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες που σχετίζονται με το κλίμα και φορολογικά κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μια έκθεση που δημοσίευσε πέρυσι προέβλεπε ότι οι εκπομπές θα μειωθούν κατά 31% έως 44% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030 βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.
«Ωστόσο, ακόμη και με τον ΙΡΑ, απαιτούνται πιο επιθετικές πολιτικές για να καλυφθεί πλήρως το χάσμα στο 50-52% έως το 2030», ανέφερε η ανάλυση, προσθέτοντας ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες πρέπει να προτείνουν επιθετικούς κανονισμούς που να οδηγούν σε μείωση των εκπομπών.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»