Στο στόχαστρο του Κατάρ έχουν μπει κορυφαίοι αθλητικοί σύλλογοι της αγγλικής Premier League όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ ή η Τότεναμ Χότσπερ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πρόεδρος της Qatar Sports Investments, Nasser Al-Khelaifi, είχε πρόσφατα συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τότεναμ Χότσπερ, Daniel Levy, σχετικά με την πιθανή αγορά μεριδίου του συλλόγου που εδρεύει στο Λονδίνο, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση της συνάντησης. Η QSI εξετάζει επίσης τόσο μια πλήρη εξαγορά όσο και μια συμμετοχή σε αντίπαλες ομάδες όπως η Manchester United ή η Liverpool FC, πρόσθεσε το πρόσωπο, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Το σκάνδαλο του Κατάρ θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της ΕΕ

Στον απόηχο του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Η QSI έχει αποφασίσει να εξετάσει τουλάχιστον μία επένδυση στην Premier League μετά τη διοργάνωση αυτού που η χώρα θεωρεί ως ένα επιτυχημένο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η κίνηση αυτή έρχεται τόσο ως αντιστάθμισμα έναντι επενδύσεων σε λιγότερο προβεβλημένα πρωταθλήματα, όπως της Πορτογαλίας, όσο και λόγω της συνεχούς ανάπτυξης και του παγκόσμιου προφίλ της Premier League.

Οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία – είτε πρόκειται για πλήρη εξαγορά είτε για μειοψηφική συμμετοχή – θα εδραιώσει περαιτέρω τη στρατηγική του Κατάρ να επενδύει σε αθλητικά περιουσιακά στοιχεία, εν μέρει για να ενισχύσει το προφίλ της χώρας και επίσης για να επενδύσει τον τεράστιο πλούτο της από φυσικούς πόρους.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας το Κατάρ ξόδεψε πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπλαση των υποδομών της χώρας προκειμένου να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Παράλληλα με την κατασκευή ολοκαίνουργιων γηπέδων και ολόκληρων δήμων, το Κατάρ αγόρασε επίσης αθλητικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της υψηλού προφίλ εξαγοράς της Παρί Σεν Ζερμέν, ενός μεριδίου στην πορτογαλική SC Braga και της ανάπτυξης του αθλητικού ομίλου beIN Media Group.

Σε αναζήτηση επενδυτών

Η αμερικανική οικογένεια Glazer, στην οποία ανήκει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αναζητά επενδυτή και ενδέχεται να είναι διατεθειμένη να πουλήσει, ενώ οι ιδιοκτήτες της επίσης μεγάλης αγγλικής ομάδας της Premier League, της Liverpool FC, εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο πώλησης.

Η Τότεναμ, η οποία έχει αναπτύξει ένα υπερσύγχρονο νέο γήπεδο χωρητικότητας άνω των 60.000 θέσεων, αποτιμήθηκε λίγο κάτω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ (1,8 δισεκατομμύρια λίρες), σύμφωνα με την Football Benchmark, έναν πάροχο δεδομένων και σύμβουλο του κλάδου. Η αντίπαλη Chelsea FC πωλήθηκε πέρυσι έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών σε αμερικανική κοινοπραξία.

Δεν είναι σαφές αν η QSI έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις για συμφωνία με άλλους συλλόγους της Premier League και οποιαδήποτε πιθανή προσφορά βρίσκεται επί του παρόντος σε πρώιμο στάδιο. Το CBS Sports ανέφερε πρώτο τη συνάντηση μεταξύ της QSI και της Τότεναμ.

Το 2019 η QSI συζήτησε την απόκτηση μεριδίου στη Leeds United, όταν η ομάδα από το Γιορκσάιρ αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία. Δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες της Premier League, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ FC, βρίσκονται σε διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε πώληση μεριδίων ή σε πλήρη πώληση.

Η Μέση Ανατολή στην Premier League

Η Premier League έχει ήδη δύο συλλόγους με ιδιοκτήτες από τη Μέση Ανατολή, με τη Μάντσεστερ Σίτι να ανήκει στην City Football Group με έδρα το Άμπου Ντάμπι και τη Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ να αποκτάται πρόσφατα από κοινοπραξία που υποστηρίζεται από το ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επίσης αναπτύσσει τα αθλητικά της περιουσιακά στοιχεία.

«Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τους συλλόγους της αγγλικής Premier League που εξετάζουν την πώληση μειοψηφικών πακέτων μετοχών», λέει ο Adam Sommerfeld, διευθύνων σύμβουλος της Certus Capital Partners. «Οι σύλλογοι έχουν παρακολουθήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ να ξεκινούν διαδικασίες και τώρα αντιδρούν αφήνοντας τους εαυτούς τους ανοιχτούς σε συζητήσεις με επενδυτές».

Η τάση της κατοχής πολλών συλλόγων κερδίζει έδαφος, με περίπου 200 ομάδες να ανήκουν σε ποδοσφαιρικούς ομίλους που έχουν στην ιδιοκτησία τους ή έχουν επενδύσεις σε περισσότερες από μία ομάδες. Η City Football Group κατέχει πλέον 10 συλλόγους εξ ολοκλήρου, συμπεριλαμβανομένης της Μάντσεστερ Σίτι. Η μάρκα καταναλωτικών ποτών Red Bull υποστηρίζει έναν όμιλο που περιλαμβάνει τη Σάλτσμπουργκ και τη Λειψία, και η 777 με έδρα το Μαϊάμι επεκτείνει το αποτύπωμά της με συλλόγους όπως η Γένοβα, ο Ερυθρός Αστέρας Παρισιού και η Χέρτα Βερολίνου. Η Eagle Football Holdings του John Textor κατέχει μετοχές στην Botafogo, την Olympique Lyonnais, την Crystal Palace και την RWD Molenbeek.

Οι κανόνες της UEFA απαγορεύουν σε δύο ομάδες που ανήκουν εξ ολοκλήρου στον ίδιο όμιλο να συμμετάσχουν σε μία από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν κανόνες που να εμποδίζουν μία ομάδα σε μία διοργάνωση να έχει μειοψηφική συμμετοχή σε μία άλλη στην ίδια διοργάνωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Το πρώτο Pop – Up American Space σε γήπεδο είναι στο Γ. Καραϊσκάκης: Χώρος εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης
Business of Sport |

Το πρώτο Pop – Up American Space σε γήπεδο είναι στο Γ. Καραϊσκάκης: Χώρος εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης

Το νέο «Pop-Up American Space» εγκαινίασαν στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» ο πρέσβης των ΗΠΑ, Γιώργος Τσούνης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης