
Την βεβαιότητα ότι το ράλι του ευρώ μόλις αρχίζει, εκφράζουν οι αναλυτές της Wall Street.
Με τις τιμές της ενέργειας να πέφτουν και τις προβλέψεις για ύφεση στην ευρωζώνη να μειώνονται, εκφράζεται ολοένα και πιο έντονα η πεποίθηση ότι τα χειρότερα για την ευρωπαϊκή οικονομία έχουν περάσει.
JPMorgan: Σύσταση για πώληση ευρωπαϊκών μετοχών
Μέχρι και στο 1,15 η ισοτιμία με το δολάριο
Οι αναλυτές στρατηγικής της Deutsche Bank και της Morgan Stanley δηλώνουν ότι το ευρώ μπορεί να αυξηθεί στα 1,15 δολάρια, από το τρέχον υψηλό επτά μηνών των 1,07 δολαρίων. Η Nomura International Plc προβλέπει άνοδο στα 1,10 δολάρια μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ ο Gareth Gettinby της Aegon Asset Management σχεδιάζει να προσθέσει τη θέση του στο νόμισμα.
«Έχουμε τον θαυματουργό καιρό», είπε ο Mark McCormick, στρατηγικός αναλυτής FX στην TD Securities σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «Αυτό ήταν ένα πολύ καλό μαξιλάρι για να ξεπεράσει η Ευρωζώνη αυτή την ύφεση».

Με «μπροστάρη» τον καλό καιρό
Πρόκειται για μια δραματική αλλαγή στο κλίμα σε σύγκριση με το 2022, όταν το ευρώ υποχώρησε στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου. Οι ήπιες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν αφαιρέσει τα καταστροφικά οικονομικά σενάρια από το τραπέζι, δίνοντας στους επενδυτές την εμπιστοσύνη να επιστρέψουν.
Οι τάσεις εκτός Ευρώπης υποστηρίζουν επίσης την ανοδική θέση. Πολλοί επενδυτές αναμένουν αδυναμία του δολαρίου, ειδικά εάν ο πληθωρισμός των ΗΠΑ μειωθεί και η Federal Reserve πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης. Ο γρήγορος ρυθμός της επαναλειτουργίας της Κίνας φαίνεται επίσης να βοηθά την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς μειώνονται οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.
«Οι κίνδυνοι για το ευρώ μειώνονται με τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Gettinby. «Οι ευρωπαϊκές οικονομικές εκπλήξεις συνεχίζουν να ενισχύονται, ενώ στις ΗΠΑ μειώνονται», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Για τις «αρκούδες», εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εντείνει την επίθεσή της στην Ουκρανία και οι επίμονα υψηλές τιμές ενέργειας μπορεί να παρακωλύσουν την ανάπτυξη. Ο ισχυρότερος πληθωρισμός ή τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν νέα άνοδο του δολαρίου σε βάρος του ευρώ, εάν η Fed διατηρήσει μια επιθετική στάση.
Η ΕΚΤ θα στηρίξει το ευρώ
Οι περισσότεροι αναλυτές όμως υποστηρίζουν ότι μια πιο επιθετική Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίξει το ευρώ.
Οι αγορές χρήματος δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα κάνει σύσφιξη κατά περίπου 150 μονάδες βάσης φέτος, ενώ η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 60 μονάδες βάσης.
«Τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους και οδηγούν σε ύφεση του δολαρίου», έγραψε ο Γιώργος Σαραβέλος, επικεφαλής της έρευνας συναλλάγματος της Deutsche Bank, σε ένα σημείωμα που ανέλυε τη θετική του στάση για το ευρώ.
«Δύο βασικοί μοχλοί της απήχησης του δολαρίου για ασφαλές καταφύγιο – το ενεργειακό σοκ της Ευρώπης και η πολιτική μηδενικής Covid της Κίνας – έχουν αλλάξει», πρόσθεσε.


Latest News

Οι αγορές στο ρυθμό της κατά τον Τραμπ «Ημέρα Απελευθέρωσης» - Οι αμοιβαίοι δασμοί
Οι επενδυτές κάνουν σενάρια μέχρι να ξεκαθαρίσει το κουβάρι των δασμών

Αγορές: Το ροντέο που το λένε Τραμπ
Οι επενδυτές δεν ήταν προετοιμασμένοι για το πώς εκτυλίχτηκε το πρώτο τρίμηνο για τις αγορές

Τι είναι το blockchain και γιατί όλοι μιλούν για αυτό
Ο όρος ταυτίστηκε με τα κρυπτονομίσματα, αλλά πρόκειται για τεχνολογία που βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της κοινωνίας, των αγορών και της δημόσιας διοίκησης – είναι όμως ενεργοβόρα

Δολάριο: Ο Τραμπ φέρνει στην επιφάνεια έναν φόβο που κάποτε έμοιαζε αδιανόητος
Το δολάριο παραμένει το βασικό αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη, όμως οι χειρισμοί του Τραμπ ενετείνουν τα σενάρια μελλοντικής αντικατάστασης

Crypto: Απώλειες αν αναμονή των δασμών Τραμπ
Τις τελευταίες 24 ώρες ρευστοποιήθηκαν θέσεις long αξίας άνω των 300 εκατ. δολαρίων σε κεντρικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων

Commodities: Ιστορικά υψηλά κερδών για τους μεγαλύτερους traders ενέργειας
Τα κέρδη για το 2024 και το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα είναι χαμηλότερα από τα έτη έκρηξης 2022-2023 παραμένουν υψηλότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία

Τρίτη εβδομάδα κερδών για το μαύρο χρυσό
Οι δασμοί σε αγοραστές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα ήταν ο σημαντικότερος καταλύτης για την αγορά πετρελαίου

Πώς να επενδύσετε σε χρυσό - Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την αγορά
Για να επενδύσει κανείς σε χρυσό δεν είναι απαραίτητο να έχει μεγάλα κεφάλαια, ούτε να είναι ρέκτης των αγορών

«Άλλαξαν χέρια» 5 δισ. σε 18 συνεδριάσεις - Το ράλι στο ΧΑ και η 8η Απριλίου
Καταλυτικό ρόλο για το Χρηματιστήριο Αθηνών έπαιξε η αναβάθμιση της Moody's - Σε υψηλά 15ετίας ο Γενικός Δείκτης

Στο «κόκκινο» οι παγκόσμιες αγορές - Οι δασμοί του Τραμπ «έπνιξαν» το ισχυρό ξεκίνημα της εβδομάδας
Από τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την Ασία, οι αγορές κινήθηκαν αρνητικά στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων - Μεγάλοι χαμένοι οι αυτοκινητοβιομηχανίες