Η Γερμανία μπορεί να αναγκαστεί να διακόψει τις σχέσεις της με τη Κίνα όπως έκανε με τη Ρωσία, στην περίπτωση που η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην εφημερίδα Die Zeit, σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν σήμερα.
Η Γερμανία επεξεργάζεται μια νέα στρατηγική για την Κίνα στο πλαίσιο μιας πιο νηφάλιας προσέγγισης για τις σχέσεις και θέλει να μειώσει την εξάρτηση από την οικονομική υπερδύναμη της Ασίας.
Ρωσία: Ενισχύει τη στρατιωτική συνεργασία με Κίνα, όταν η Δύση «βλέπει» απομονωμένο τον Πούτιν
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αύριο, μεθαύριο ή σε 10 χρόνια, ίσως έρθει η στιγμή που η Κίνα θα περάσει τα σύνορα», δήλωσε ο Λαρς Κλινγκμπάιλ στην εφημερίδα Die Zeit.
«Εάν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, οι σχέσεις μας με την Κίνα θα αλλάξουν επίσης θεμελιωδώς, όπως συμβαίνει με τη Ρωσία».
Ο Σολτς έχει πει ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν μπορούν να επιστρέψουν στην περίοδο πριν από την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.
«Όχι όπλα στην Ταϊβάν»
Αν και η Γερμανία έχει βοηθήσει την Ουκρανία να εξοπλιστεί για να αντιμετωπίσει την εισβολή, υψηλόβαθμη Γερμανίδα βουλευτής δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία δεν θα προμηθεύσει όπλα στην Ταϊβάν, ούτε της ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Η Κίνα θεωρεί ότι η Ταϊβάν είναι δικό της έδαφος.
«Η κατάσταση εδώ είναι διαφορετική. Ο ρόλος μας είναι λιγότερο στρατιωτικός εδώ. Είναι οικονομικό ζήτημα», δήλωσε η Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του γερμανικού Κοινοβουλίου, ενώ πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ταϊπέι.
Ο Κλινγκμπάιλ δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί περισσότερο από την Κίνα, να ανοίξει άλλες αγορές και να βρει άλλους εταίρους για εμπόριο σε πρώτες ύλες, προσθέτοντας ότι: «Αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα από τη σχέση μας με τη Ρωσία».
Τα σχέδια του Βερολίνου για μια νέα στρατηγική για την Κίνα σηματοδοτούν την απομάκρυνση από τις πολιτικές του υπό την πρώην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, που έπαιρνε μεγάλες επιχειρηματικές αποστολές μαζί της στα συχνά της ταξίδια στην Κίνα και είδε άνθιση στις οικονομικές σχέσεις. Η Κίνα έγινε ο βασικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας το 2016. Τα τελευταία χρόνια, Γερμανοί πολιτικοί και επιχειρηματίες τίθενται υπέρ της μεγαλύτερης διαφοροποίησης στο εμπόριο με την Ασία, ως απάντηση στον αυξανόμενο έλεγχο του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην κοινωνία και την οικονομία. Λίγο πριν αποχωρήσει από το αξίωμά της το 2021, η Μέρκελ δήλωσε στο Reuters ότι ίσως υπήρξε αρχικά αφελής σε κάποιους τομείς συνεργασίας με την Κίνα.
Latest News
Επιστρέφει σε ιδιώτες η Uniper - Τι σχεδιάζει το Βερολίνο
Η Γερμανία χρειάστηκε να εθνικοποιήσει την Uniper το 2022 για να αποφύγει την κατάρρευσή της εν μέσω της ενεργειακής κρίσης
Μπάιντεν: Διέγραψε το φοιτητικό χρέος 150.000 δανειοληπτών
Ο Μπάιντεν έχει διαγράψει το χρέος για περισσότερους από 5 εκατ. δανειολήπτες ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων, με συνολική ελάφρυνση 183,6 δισ. δολαρίων
Νέο mega-deal στη βιοτεχνολογία: Η Johnson & Johnson εξαγοράζει την Intra-Cellular
Τα φάρμακα για ψυχικές ασθένειες ήταν κάποτε σημαντικές πηγές εσόδων για φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Johnson & Johnson και η Eli Lilly
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
11+1 μέτρα για τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία - Οι προτάσεις για ενοίκια, φόρους και Airbnb
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποκαλύπτει μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην Ισπανία
Ρεκόρ εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας το 2024 στη Γαλλία
Κλειδί η αυξημένη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας - Ο ρόλος του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ
Αυξήθηκε 12% ο πλούτος των νοικοκυριών στην Ισπανία
Στα 2,3 τρισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο καθαρός χρηματοοικονομικός πλούτος των νοικοκυριών στην Ισπανία - Πιο χαμηλά ο δείκτης χρέους
Το Κρεμλίνο κάνει... πάρτι με εταιρείες από την ΕΕ - 3 δισ. έσοδα από φόρους
Οι ξένες εταιρείες στη Ρωσία και ειδικά όσες προέρχονται από την ΕΕ συνεισφέρουν σημαντικά στο πολεμικό ταμείο του Κρεμλίνου
Στα 31 δισ. δολ. τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών - Το καλύτερο τρίμηνο της 3ετίας
Οι προσδοκίες από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και το dealmaking ευνοούν τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες
Μειώθηκε το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην ευρωζώνη
Σύμφωνα με στοιχεία της eurostat, ανήλθε στο 15,3% - Μειώθηκαν οι επενδύσεις των νοικοκυριών