Η απειλή της ύφεσης, ο πληθωρισμός και η εντεινόμενη πίεση από το χρέος θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια, στη μάχη να ξεπεράσει το ουκρανικό και την πανδημία.

Αυτό αναδεικνύεται από έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σε σχέση με τους παγκόσμιους κινδύνους, στην οποία συμμετείχαν 1.200 στελέχη κυβερνήσεων και επιχειρήσεων, καθώς και κορυφαίοι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, ενόψει της επερχόμενης συγκέντρωσης της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ στο Νταβός στις 16 – 20 Ιανουαρίου.

Παγκόσμια Τράπεζα: Στα όρια της ύφεσης η παγκόσμια οικονομία το 2023

Από τα συμπεράσματα της έκθεσης προκύπτει ακόμη ότι θα υπάρξει μια «μικρή μόνο» ανακούφιση, καθώς ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με «κρίσεις ενέργειας, πληθωρισμού, τροφίμων και ασφάλειας».

Τα συμπεράσματα

Σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η επόμενη διετία θα χαρακτηριστεί από αστάθεια οικονομική και πολλαπλούς κλυδωνισμούς, ενώ το ένα πέμπτο από αυτούς εκφράζει φόβους για «καταστροφικά αποτελέσματα» μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ως πιο άμεσος αναδεικνύεται ο κίνδυνος που απορρέει από τον πληθωρισμό και την κρίση κόστους ζωής, ενώ οι μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες απειλές παραμένουν εκείνες που σχετίζονται με το κλίμα.

Η επικεφαλής του φόρουμ Saadia Zahidi, εκφράζει ανησυχία ότι ο κόσμος μπορεί να εισέρχεται σε έναν «φαύλο κύκλο».

Όπως δήλωσε η ίδια, μιλώντας στο Bloomberg, πολύ λίγες πολιτικές ηγεσίες των ημερών μας έχουν αντιμετωπίσει τέτοιου είδους παραδοσιακούς κινδύνους σχετικά με τα τρόφιμα και την ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα έχουν να παλέψουν με ό, τι συνεπάγεται η αύξηση του χρέους και η κλιματική κρίση, καταλήγοντας πως «θα χρειαστούμε ένα είδος νέου τύπου διακυβέρνησης το οποίο θα είναι πολύ πιο ευέλικτο».

Την επόμενη εβδομάδα, το WEF πραγματοποιεί την ετήσια συνεδρίασή του στο Νταβός, σε ένα τοπίο όπου ο πληθωρισμός κυριαρχεί με υψηλό τεσσάρων δεκαετιών σε πολλές προηγμένες οικονομίες και τα επιτόκια έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά που θα μπορούσε κανείς να προβλέψει έναν χρόνο νωρίτερα, μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στις οποίες προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες.

Κίνδυνος πρωτοφανούς κοινωνικής δυσαρέσκειας

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ προτρέπει σε παγκόσμια συνεργασία και προειδοποιεί ότι εάν οι κυβερνήσεις προβούν σε λανθασμένους χειρισμούς υπό τα παρόντα δεδομένα, ενέχεται ο κίνδυνος να προκαλέσουν «κοινωνική δυσαρέσκεια σε πρωτοφανές επίπεδο», καθώς «οι επενδύσεις στην υγεία, στην εκπαίδευση και στην οικονομική ανάπτυξη εξαφανίζονται, διαβρώνοντας περαιτέρω την κοινωνική συνοχή».

Κρούει ακόμη τον κώδωνα του κινδύνου ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών ενδέχεται να συνεπάγεται μείωση της στήριξης των πιο ευάλωτων, δημιουργώντας για κάποιες χώρες συνθήκες «αιώνιας κρίσης» και ανατροπή της κυρίαρχης ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

«Στο ήδη τοξικό μείγμα γνωστών και εντεινόμενων παγκόσμιων κινδύνων, ένα νέο σοκ, από μια νέα στρατιωτική σύγκρουση μέχρι έναν νέο ιό, θα μπορούσε να είναι μη διαχειρίσιμο», προειδοποίησε η επικεφαλής του WEF. «Ως εκ τούτου, το κλίμα και η ανθρώπινη ανάπτυξη πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού των παγκόσμιων ηγετών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι μελλοντικών κραδασμών».

Πολυκρίση

Η έκθεση προειδοποιεί, ακόμη, ότι ο κόσμος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μια περίοδο «πολυκρίσης», όπου η αλληλεπίδραση κάποιων κινδύνων θα επιφέρει σύνθετα προβλήματα στο μέλλον. Μια τέτοια απειλή μπορεί να προέρχεται από τον «ανταγωνισμό πόρων», καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού και της ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τζιτζικώστας : Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, δεν έπρεπε να συμβεί
Διεθνή |

Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας

Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»