Ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της προστασίας κρίσιμων υποδομών δημιουργούν ΝΑΤΟ και ΕΕ, στον απόηχο της επίθεσης στους αγωγούς Nord Stream τον Σεπτέμβριο και ενάντια στην «μετατροπή της ενέργειας σε όπλο» από τη Ρωσία, κατά τη έκφραση των επικεφαλής τους.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η δολιοφθορά στους αγωγούς από τη Ρωσία προς τη Γερμανία στην Βαλτική Θάλασσα τον περσινό Σεπτέμβριο κατέδειξε την ανάγκη «να αντιμετωπιστεί αυτό το νέο είδος απειλής».
ExxonMobil: Παράταση ερευνών κατά τρεις μήνες στην Κρήτη
«Αυτή είναι μια ομάδα εργασίας στην οποία οι ειδικοί μας από το NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστούν χέρι-χέρι για να εντοπίσουν σημαντικές απειλές στις κρίσιμης σημασίας υποδομές μας, να εξετάσουν τα στρατηγικής σημασίας τρωτά σημεία που έχουμε», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες, έχοντας δίπλα της τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Δυτικοί και Ρώσοι αξιωματούχοι αλληλοκατηγορούνταν για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream, ενώ αξιωματούχοι στην Σουηδία και τη Δανία που ερεύνησαν την επίθεση δεν κατονόμασαν πιθανούς ενόχους.
Αυξημένη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η ομάδα εργασίας θα διαμορφώσει αρχικά προτάσεις για τις υποδομές μεταφορών, ενέργειας και τις ψηφιακές και διαστημικές.
Δυτικοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream και οι ξαφνικές διακοπές ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία από τις αρχές του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν δείξει πόσο εξαρτημένα είναι πολλά μέλη της ΕΕ και του NATO από βασικές υποδομές και τη ρωσική ενέργεια.
Σε δηλώσεις που έκανε πριν από την συνάντησή του με την Επιτροπή της φον ντερ Λάιεν, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η ομάδα αυτή θα εντάσσεται στο πλαίσιο της αυξημένης συνεργασίας ανάμεσα στο NATO και την ΕΕ.
«Η ανθεκτικότητα και η προστασία των κρίσιμων υποδομών αποτελούν βασικό μέρος των κοινών μας προσπαθειών, βάσει αυτού που έχουμε δει τόσο από την μετατροπή της ενέργειας σε όπλο από τον πρόεδρο Πούτιν και (…) από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream», σημείωσε.
«Θέλουμε να εξετάσουμε μαζί πώς να καταστήσουμε τις κρίσιμες υποδομές, την τεχνολογία και τις αλυσίδες εφοδιασμού μας πιο ανθεκτικές σε πιθανές απειλές και να αναλάβουμε δράση για να μετριάσουμε πιθανά τρωτά σημεία», κατέληξε.
Latest News
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων