Ένα νέο «εργαλείο» το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση του «Πράσινου Ταμείου», το οποίο προκήρυξε και τον διαγωνισμό.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα διαλειτουργεί με τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα του ΥΠΕΝ, τα οποία θα το τροφοδοτούν με δεδομένα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη διαχείριση των αποβλήτων. Ειδικότερα, θα περιλαμβάνει το μητρώο επιθεωρήσεων και τη βάση δεδομένων, μέσω της οποία θα πραγματοποιείται η καταγραφή και η διατήρηση της ιστορικότητας των στοιχείων. Στόχος η διαχείριση των υποθέσεων περιβαλλοντικού εγκλήματος.
Υποστελέχωση
Την ίδια στιγμή, η υπηρεσία περιβαλλοντικής επιθεώρησης του ΥΠΕΝ παραμένει υποστελεχωμένη και υποβαθμισμένη, με αδυναμία να πραγματοποιήσει συστηματικό έλεγχο των επικίνδυνων για το περιβάλλον δραστηριοτήτων. Παράλληλα, ο ελεγκτικός της ρόλος έχει μετατραπεί κυρίως σε συμβουλευτικό, περιορίζοντας τις δυνατότητες επιβολής κυρώσεων. Είναι επίσης αξιοσημείωτο, ότι το έργο των «Ράμπο» του περιβάλλοντος εδώ και μια δεκαετία, παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς το ΥΠΕΝ επικαλείται την προστασία προσωπικών δεδομένων των παρανομούντων.
Σκρέκας: Πράσινες επενδύσεις 44 δισ. ευρώ έως το 2030
Θλιβερή πρωτιά
Η συνεχής αποδυνάμωση του συστήματος περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων, δηλαδή του συστήματος ελέγχου τήρησης της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση σε παραβιάσεις του ενωσιακού περιβαλλοντικού δικαίου, σύμφωνα με τα ετήσια δεδομένα που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με 22 «ανοιχτές» υποθέσεις παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά το 2022, η Ελλάδα κατέλαβε, για άλλη μια χρονιά την πρώτη θέση, μαζί με την Ισπανία.
Έκθεση
Σύμφωνα με έκθεση του WWF Ελλάς, «το γεγονός ότι το 77% των ανοιχτών υποθέσεων παραβίασης από την Ελλάδα αφορούν κακή εφαρμογή, δείχνει ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως δομικά (όπως π.χ. η σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών περιβαλλοντικών ελέγχων) και πολιτικά, καθώς δεν αφορούν απλώς καθυστερήσεις στη μεταφορά οδηγιών». Όπως προκύπτει από τις καταχωρήσεις στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, στον ιστότοπο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, στο οποίο αναρτώνται υποχρεωτικά τα αποτελέσματα αυτοψιών και επιθεωρήσεων σχετικών με τη συμμόρφωση εγκαταστάσεων και έργων με τους περιβαλλοντικούς όρους, το σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος διενεργεί ολοένα και λιγότερους ελέγχους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το WWF:
-κατά το 2022, δεν φαίνεται να έχει διενεργηθεί κανένας έλεγχος.
-το 2021, φαίνεται να διενεργήθηκε ένας μόνο έλεγχος, κατά τον οποίο διαπιστώθηκαν ευρήματα (δεν αναφέρεται άλλη σχετική πληροφορία).
-Το 2020 δεν διενεργήθηκε κανένας έλεγχος.
-Το 2019 διενεργήθηκαν τέσσερις επιθεωρήσεις, από το Σώμα Επιθεωρητών Βορείου Ελλάδος, στις οποίες διαπιστώθηκαν ευρήματα.
Η αποτελεσματική λειτουργία ενός ανεξάρτητου και κατάλληλα στελεχωμένου συστήματος περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων αποτελεί υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε. στο πλαίσιο εφαρμογής σημαντικής νομοθεσίας, όπως είναι οι Οδηγίες Seveso 2012/18/ΕΕ για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες (άρθρο 20), 2012/19/ΕΕ σχετικά με τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (άρ. 23), 2010/75/ΕΕ περί βιομηχανικών εκπομπών (άρθρο 23), 2010/63/ΕΕ περί προστασίας των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς, (άρθρα 34 και 35), 1999/31/ΕΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων (άρθρα 11 έως 13), 2009/31/ΕΚ σχετικά με την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα σε γεωλογικούς σχηματισμούς, (άρθρο 15), ο κανονισμός 1005/2009 για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος (άρ. 28) κλπ.
Ο διαγωνισμός του Πράσινου Ταμείου
Η υποβολή των προσφορών στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος έχει καταληκτική ημερομηνία τη 17η Φεβρουαρίου 2022. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 10 μήνες, ενώ η χρηματοδότηση του έργου με προϋπολογισμό σύμβασης 230.000 ευρώ (με ΦΠΑ) γίνεται από το «Πράσινο Ταμείο» στο πλαίσιο του έργου LIFE PROWhIBIT το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Latest News
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ο κόσμος ξεπέρασε το όριο του 1,5°C ως προς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας το 2024
Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και ο στόχος για τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας έμειναν μόνο στα χαρτιά
Πάνω από 320 δισ. δολ. ο «λογαριασμός» των φυσικών καταστροφών το 2024
Σύμφωνα με τον αντασφαλιστικό κολοσσό Munich Re το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών είναι «ανασφάλιστες»
Αυξημένες πωλήσεις αναφέρει η σουηδική Polestar
Η Polestar ανακοίνωσε λιανικές πωλήσεις 12.256 για το τέταρτο τρίμηνο του 2024 ,έναντι 11.640 κατα το ίδιο διάστημα του 2023
«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Ποιοι και πώς θα λάβουν άτοκα δάνεια 5.000 – 25.000 ευρώ
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πρεμιέρα του νέου προγράμματος «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» με την επιλογή των δικαιούχων να γίνεται με βάση τη σειρά υποβολής των αιτήσεων
Μητσοτάκης για «Εξοικονομώ 2025»: «Βελτιώνει την ποιότητα ζωής και συμβάλει στην πράσινη ανάπτυξη»
Το πρόγραμμα, οι δικαιούχοι και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2025»
Ενεργειακή λύση αυτοπαραγωγής «πράσινης» ενέργειας με αποθήκευση από την Elpedison
Η συγκεκριμένη λύση της Elpedison δίνει τη δυνατότητα χωρίς καμία δέσμευση και κανένα κόστος επένδυσης