Η Ελλάδα έχει χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου πληθωρισμό με διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου ανάπτυξη, επισημαίνει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ. Αυτό, επισημαίνει, καθιστά τον έλεγχο του πληθωρισμού ακόμη δυσκολότερο.
ΟΟΣΑ: Δεκαέξι συστάσεις για την ελληνική οικονομία το 2023
Πληθωρισμός από Ο.Ο.Σ.Α για Νοέμβριο του 2022. Μέσος όρος ΟΟΣΑ 10,3 , ΕΕ 11,1 και εμείς 8,5! Σημειώστε ότι έχουμε χαμηλότερο του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου Πληθωρισμό με διπλάσια του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου Ανάπτυξη πράγμα που καθιστά τον έλεγχο του Πληθωρισμού ακόμη δυσκολότερο.
Πληθωρισμός από Ο.Ο.Σ.Α για Νοέμβριο του 2022. Μέσος όρος ΟΟΣΑ 10,3 , ΕΕ 11,1 και εμείς 8,5! Σημειώστε ότι έχουμε χαμηλότερο του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου Πληθωρισμό με διπλάσια του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου Ανάπτυξη πράγμα που καθιστά τον έλεγχο του Πληθωρισμού ακόμη δυσκολότερο. pic.twitter.com/DNz2OVmXip
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) January 11, 2023
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ
Συγκρατημένη αισιοδοξία για αποκλιμάκωση των τιμών και ανάσα για τις τράπεζες που δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού με αλλεπάλληλεςμ αυξήσεις επιτοκίων προκαλούν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, για την πορεία του πληθωρισμού, με τον ετήσιο πληθωρισμό στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, όπως μετράται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή μα εμφανίζεται μειωμένος στο 10,3% τον Νοέμβριο του 2022, από 10,7% τον Οκτώβριο.
Σε 25 από τις 28 χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφτηκαν μειώσεις του πληθωρισμού μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Στον αντίποδα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα στη Χιλή, στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Φινλανδία, στην Ουγγαρία, στη Σλοβακία και στη Σουηδία. Τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού από έτος σε έτος καταγράφηκαν στην Εσθονία, στην Ουγγαρία, στη Λετονία, στη Λιθουανία και στην Τουρκία (όλες πάνω από 20%).
Για την Ελλάδα
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο και πρέπει να παραμείνει έτσι» δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ματίας Κόρμαν, αναφερόμενος στα ευρήματα της τακτικής έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου του Οργανισμού στην Κρήτη . Ο γ.γ. του Οργανισμού συμπέρανε ότι οι διαθρωτικές αλλαγές των τελευταίων ετών έχουν καρποφορήσει δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ρωμαλέα, όπως τη χαρακτήρισε, ανάπτυξη, καθώς και στη σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Στην έκθεσή του αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2023, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως η εικόνα της μπορεί να ήταν ικανοποιητική ωστόσο υπάρχουν σημεία τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής (υπενθυμίζεται ότι για φέτος ο Οργανισμός εκτιμάει ανάπτυξη της τάξεως του 1,1% με πληθωρισμό στο 3,7%).
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2022 στήριξε τα δημοσιονομικά έσοδα, μειώνοντας παράλληλα το ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ. Το εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0» στηρίζει τη μετάβαση σε μια πιο ψηφιακή και πράσινη οικονομία, με περισσότερη παραγωγικότητα. Η υλοποίηση των στόχων κρίνεται ικανοποιητική αν και κατά κανόνα υπολείπεται των προσδοκιών και ένα σημείο που είναι σημαντικό σύμφωνα με τον Οργανισμό, είναι ότι η επιτάχυνση των στόχων αυτών θα πληθαίνει και τις προκλήσεις.
Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται φειδωλή με τις δημόσιες δαπάνες, ωστόσο προκειμένου να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα -για τα οποία όπως επισημαίνεται πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε αυτά από το 2023-, όπως και για να στηριχθεί η συμπερίληψη, οι επενδύσεις και η οικονομική δραστηριότητα θα χρειασθούν περισσότερες δημόσιες δαπάνες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΟΣΑ κάνει δεκαέξι συστάσεις ούτως ώστε η ελληνική οικονομία να μην βρεθεί αντιμέτωπη με δυσάρεστες εξελίξεις με άξονες τη βιώσιμη δημοσιονομική ανάκαμψη, την αύξηση απασχόλησης και εισοδημάτων, την επίτευξη της πράσινης μετάβασης της ελληνικής οικονομίας, τις επενδύσεις σε μια ανάκαμψη με διάρκεια.
Latest News
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κλείνει την ψαλίδα με την Ευρώπη
Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, κατά την Κομισιόν