Σε ιστορικά υψηλά διαμορφώθηκαν το 2022 παγκόσμιες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, που παραθέτει το Reuters, οι παγκόσμιες εισαγωγές LNG ανήλθαν το περασμένο έτος σε συνολικά 409 εκατ. τόνους, έναντι 386,5 εκατομμυρίων τόνων το 2021.
Από την πλευρά της η εταιρεία ανάλυσης εμπορευμάτων Kpler υπολογίζει τις παγκόσμιες εισαγωγές LNG για το 2022 σε 400,5 εκατομμύρια τόνους, αυξημένες σε σύγκριση με τις εισαγωγές 379,6 εκατομμυρίων τόνων το 2021.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αλλαγή στην κορυφή του μεγαλύτερου εισαγωγέα.
Γιατί η Ευρώπη «πλημμυρίζει» με LNG – Πόσα χάνει η Ρωσία από το πλαφόν
Κορυφαίος εισαγωγέας η Ευρώπη
Η Ευρώπη, στην προσπάθειά της να αντικαταστήσει την παροχή φυσικού αερίου, μέσω των ρωσικών αγωγών, στράφηκε προς το LNG και αναδείχθηκε η κορυφαία αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, παίρνοντας τα ηνία από την Ασία.
Εκτιμάται, ότι η Ευρώπη εισήγαγε σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου του LNG που διακινήθηκε πέρυσι, καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς αυξήθηκαν, μόλις η Ρωσία άρχισε να διακόπτει τον εφοδιασμό μέσω αγωγών στους περισσότερους πελάτες της προς δυσμάς.
Τα στοιχεία της Refinitiv δείχνουν ότι το περασμένο έτος οι εσιαγωγές LNG της ΕΕ έφτασαν τους 101 εκατομμύρια τόνους, αυξημένες κατά 58% σε σύγκριση με το 2021. Δηλαδή, εισήγαγε συνολικά το 24% του συνόλου του LNG που διακινήθηκε πέρυσι.
Μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG υποβοηθήθηκε από την ανεπαρκή ζήτηση στην Ασία, καθώς η Κίνα είδε μια πρωτοφανή πτώση στην κατανάλωση φυσικού αερίου εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας απλά δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τις εκτοξευόμενες τιμές του υγροποιημένου αερίου.
Αλλαγή στάσης
Όπως αναφέρει η βρετανική εταιρεία συμβούλων Timera Energy, η στροφή της Ευρώπης στο LNG έχει δημιουργήσει ένα σοκ ζήτησης σε μια ήδη στενή παγκόσμια αγορά, με επιπλέον ζήτηση 50 εκατομμύριων τόνων ετησίως.
Και σημειώνει ότι ο ρόλος της Ευρώπης στην αγορά υγροποιημένου αερίου άλλαξε απότομα, καθώς μετατράπηκε από ένας «παθητικός και ευέλικτος» καταναλωτής σε έναν «άμεσο και επιθετικό ανταγωνιστή».
Παρά την πρόσφατη βουτιά των ευρωπαϊκών τιμών αναφοράς του φυσικού αερίου κάτω από το σημείο αναφοράς της Βόρειας Ασίας, η Ευρώπη συνεχίζει να προσελκύει τις περισσότερες από τις αμερικανικές εξαγωγές LNG καθώς η ζήτηση στην Ασία εξακολουθεί να είναι ασθενής.
Συνολικά, η δυναμική που καθιερώθηκε το 2022 είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2023, με την Ευρώπη να διατηρεί υψηλά επίπεδα εισαγωγών LNG, ενώ οι αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες αγωνίζονται να ανταγωνιστούν και να στραφούν περισσότερο προς τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.
Σε ρόλο μπαλαντέρ αναδεικνύεται η Κίνα, όπου το άνοιγμα της χώρας από την COVID-19 μπορεί να ενισχύσει τη ζήτηση, ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά μόνο εάν οι τιμές δεν ανέβουν σε επίπεδα που καθιστούν το LNG μη ανταγωνιστικό στην εγχώρια αγορά.
Οι ΗΠΑ κορυφαίος εξαγωγέας
Το 2022 ανέδειξε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως έναν από τους βασικούς προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου, με την χώρα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση μαζί με το Κατάρ ως κορυφαίος εξαγωγέας στον κόσμο.
Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg, και οι δύο χώρες εξήγαγαν 81,2 εκατομμύρια τόνους το 2022.
Εν μία νυκτί
Αν και αυτή είναι μια μέτρια αύξηση για το Κατάρ, σηματοδοτεί ένα τεράστιο άλμα για τις ΗΠΑ, οι οποίες άρχισαν να εξάγουν LNG μόλις το 2016 και φαινομενικά εν μία νυκτί έγινε κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο.
Μια επανάσταση σχιστολιθικού αερίου, σε συνδυασμό με επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εγκαταστάσεις υγροποίησης, μετέτρεψαν τις ΗΠΑ από καθαρό εισαγωγέα LNG σε σημαντικό προμηθευτή. Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και η απομάκρυνση από το ρωσικό αέριο αγωγών αύξησε τη ζήτηση για LNG των ΗΠΑ, το οποίο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην υποστήριξη της κατασκευής πολλών νέων εξαγωγικών έργων στην Ακτή του Κόλπου.
Latest News
Ομολογιακό 800 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΣΦΑ
Ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του ΔΕΣΦΑ
Αναβαθμίζονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας
Το έργο του ΑΔΜΗΕ αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου υποβρύχιου και υπόγειου καλωδιακού συστήματος
ΔΕΗ: Ακύρωση buy back ιδίων μετοχών από τη ΓΣ – Συστήνεται η PPC INSPECTRA
Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε την ακύρωση 12,7 εκατ. μετοχών και τη σύσταση θυγατρικής
Φόβοι για νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Πάνω από τα 43 ευρώ το TTF
Παρά τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο παραμένουν ευμετάβλητες λόγω των διαταραχών του εφοδιασμού
Αυξάνεται η δυναμικότητα της Mitsubishi σε LNG - Θα φτάσει τα 17 εκατ. τόνους το 2030
Η Mitsubishi συμμετέχει σε 12 έργα LNG στο Μπρουνέι, τη Μαλαισία, την Αυστραλία, το Ομάν, τη Ρωσία, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά
Πού κλείδωσαν τις τιμές ρεύματος για τον Νοέμβριο, ΔΕΗ και πάροχοι
Τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές κυμαίνονται τον Νοέμβριο από τα 0,116 μέχρι τα 0,1519 ευρώ ανά κιλοβατώρα
Σε υψηλό 4 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας - Καλύτεροι πελάτες ΗΠΑ και Ινδία
Στη Βενεζουέλα, η κρατική εταιρεία PDVSA και οι κοινοπραξίες της εξήγαγαν κατά μέσο όρο 947.387 βαρέλια ημερησίως αργού και καυσίμου
ΔΕΗ: Για τρίτο συνεχόμενο μήνα μειώνει τις τιμές στο ρεύμα – Οι χρεώσεις για τον Νοέμβριο
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τις χρεώσεις για το πράσινο οικιακό τιμολόγιοα και το «Γ21» για τους επαγγελματίες
Από σήμερα το χειμερινό ωράριο για το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος
Για τους πελάτες που εφαρμόζεται οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση συνεχούς ωραρίου, ισχύει το υφιστάμενο ωράριο 23:00 έως 07:00
Βερροιόπουλος (ΤΕΝΕΡΓ): «Τα 4 προαπαιτούμενα για να πετύχει η πράσινη μετάβαση»
Ο Μιχάλης Βερροιόπουλος γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ τονίζει τη σημασία των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας