
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ελληνικό project των ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις.
Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΠ) μέχρι στιγμής διαπιστώνει την τήρηση των συμφωνηθέντων με τις εταιρείες ExxonMobil, Energean και Helleniq Energy ως προς την πρόοδο των σεισμικών ερευνών. Οι επενδυτές έχουν ανταποκριθεί πλήρως απέναντι στις συμβατικές τους υποχρεώσεις φέρνοντας τα σεισμογραφικά σκάφη για την εκτέλεση των εργασιών πρόσκητησης δισδιάστατων ή τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών, ανάλογα με το block.
Κοιτάσματα αερίου: Σε πλήρη εξέλιξη οι σεισμικές έρευνες σε 6 παραχωρήσεις
Οι επενδυτές
Μάλιστα οι παραχωρησιούχοι, έχουν προχωρήσει και σε συντόμευση και επίσπευση των ενεργειών από τη μεριά τους επιδιώκοντας να δώσουν ορμή… στην ελληνική προσπάθεια. Είναι ενδεικτική η κίνηση της Energean να πάει απευθείας σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο θαλάσσιο block 2 στο Ιόνιο Πέλαγος, αλλά και η Helleniq Energy που διενήργησε σε χρόνο ρεκόρ δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες εντός του 2022 στις παραχωρήσεις «Ιόνιο» και «block 10».
Η ExxonMobil, όπως έγραψαν χθες τα ΝΕΑ, αναμένεται να παρατείνει το σεισμικό της πρόγραμμα στα θαλάσσια blocks της Κρήτης σκανάροντας με πλέον αποτελεσματικό τρόπο κάθε γεωολογική δομή. Οι πληροφορίες, μάλιστα θέλουν, να προτίθεται να φέρει και κατά ένα χρόνο νωρίτερα γεωτρύπανο.
Οι απειλές
Ωστόσο, εντός του 2023 οι εταιρείες αλλά και συνολικά το ελληνικό project της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν τρεις απειλές.
Η περίπτωση της Energean στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων, η οποία είναι και η πλέον ώριμη περιοχή για την πρώτη γεώτρηση στη χώρα μας, δείχνει τους κινδύνους. Σύμφωνα με τα όσα έγραψε χθες η στήλη του ΟΤ «Inside Stories» και παρά τα όσα δείχνουν τα χρονοδιαγράμματα της ΕΔΕΥΠ και οι πρόσφατες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η πρώτη γεώτρηση θα γίνει τελικά, όχι εντός της χρονιάς, αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Και φυσικά, η χρονική μετατόπιση δεν αποδίδεται στην Energean.
Ας δούμε, όμως, τους κινδύνους που απειλούν με καθυστέρηση το πρόγραμμα έρευνας κι εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων:
1. Η διοικητική γραφειοκρατεία.
Πριν τη διενέργεια μίας γεώτρησης απαιτείται η έκδοση και έγκριση από το ΥΠΕΝ της Μελέτης Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Από τη στιγμή της υποβολής της στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) απαιτούνται 30 ημέρες προκειμένου να ελεγχθεί αν ο φάκελος είναι πλήρης ή ελλιπής.
Κι αν είναι πλήρης τότε η ΔΙΠΑ θα πρέπει να αποστείλει τη Μελέτη προς διαβούλευση στην αρμόδια Περιφέρεια και άλλους φορείς. Το εκτιμώμενο διάστημα για τη διαβούλευση, τις γνωμοδοτήσεις των αρχών και την τελική έγκριση από τη ΔΙΠΑ είναι τουλάχιστον οκτώ μήνες.
Στη συνέχεια χρειάζεται ένα εξάμηνο για την εξεύρεση του εξοπλισμού (γεωτρύπανα), τη διαμόρφωση του εργοταξίου και τον εντοπισμό λιμανιού ή χώρου βάσης για τα γεωτρύπανα.
Ο προαναφερόμενος χρόνος οδηγεί, για παράδειγμα την περίπτωση των Ιωαννίνων στο πρώτο τρίμηνο του 2024 προκειμένου να ξεκινήσει η γεώτρηση.
2. Οι εθνικές εκλογές
Το εξάμηνο που έρχεται είναι εκλογικό.
Δεν αποκλείεται, με βάση και την ελληνική πραγματικότητα, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να παγώσουν.
Όπως επίσης και οι υπουργοί να κατεβάσουν τα μολύβια… Η διενέργεια των εκλογών στη χώρα μας έχει και την αβεβαιότητα, λόγω του συστήματος διεξαγωγής τους. Το σύστημα της απλής αναλογικής. Οπότε είναι πιθανόν να προκύψουν καθυστερήσεις
3. Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Το Φθινόπωρο στην Ελλάδα διεξάγονται και οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Και μπορεί οι σημερινοί τοπικοί άρχοντες να στηρίζουν το εγχείρημα των ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Δεν είναι, όμως, σε θέση κανείς να γνωρίζει αν την επόμενη μέρα, οι νέες τοπικές ηγεσίες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το project ή θα το παρεμποδίσουν.
Εκτροχιασμός
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτές οι απειλές είναι πιθανόν να μετατοπίσουν χρονικά το όλο εγχείρημα της χώρας για την έρευνα κι εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου.
Και φυσικά οι εκλογές δεν είναι δυνατόν και φυσικό να αποφευχθούν, όπως σχολιάζουν. Ωστόσο τα διοικητικά εμπόδια και η γραφειοκρατία είναι ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως.


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου